Feb 14, 2013

Bercinta itu Bodoh?


( “Orang bercinta sebelum kahwin akan banyak membuat perkara bodoh, terutamanya orang  perempuan”)

Pepatah di atas apabila aku renung dan kaji, ternyata ada banyak kebenarannya, apatah lagi pepatah itu dipetik dari blogger terkenal iaitu Hamka keretamayat selaku pengarang buku Permata Yang Hilang versi sopan, eh?, adakah aku baru sahaja memetik pepatah aku sendiri?, kebenaran apakah ini? Sungguh perasan popular, adohai..

Sambung balik: Orang bercinta sebelum kahwin akan banyak membuat perkara bodoh, terutamanya orang  perempuan. Aku setuju dengan statement ini, korang pulak bagaimana? Masih tak percaya bahawa cinta membuatkan manusia bodoh terutama orang perempuan?

Baik, Cuba korang semak senarai bodoh yang dibuat oleh orang bercinta sebelum kahwin dibawah:

1. Memegang Tangan Kekasih.

Orang perempuan bila bercinta, suka sangat Pakwe pimpin tangan, konon romantiklah tu, sikit sikit nak berpimpin, nak melitas jalan berpimpin, nak naik tangga berpimpin, nak lompat longkang berpimpin, eeee, geli aku sebab korang tu belum kahwin lagi, adalah lebih baik korang tolong pimpin babi melintas di jalan raya dari pimpin kekasih sebelum kahwin sebab walaupun babi haram, tak dosa pimpin si babi melintas jalan, mungkin boleh dapat pahala, tapi tolong awek melintas jalan, silap haribulan kena langgar lori, terus masuk neraka berpimpin tangan dengan firaun, Adohai..

Moral: Tengok Laki bini berjalan berpimpin tangan, nampak bijak dan romantik, tengok pakwe makwe berpimpin tangan, nampak bodoh macam babi!

2. Bagi Gambar Tak Tutup Aurat Kepada Kekasih

Jaga aurat dah bagus, tapi bila bercinta, boleh pulak awek bodoh kongsi gambar tak tutup aurat kat Pakwe, maka pakwe bodoh pun share gambar awek bodoh tak tutup aurat di Facebook, lepas tu pakat pakat ‘like’ dan ‘share’? Hampeh!

Ada pulak kongsi gambar telanjang, bila putus, terus jadi hamba kekasih sebab takut kena ugut gambar di sebarkan, bodoh sungguh!

Moral: Laki bini nak kongsi gambar telanjang mungkin nampak macam tak sopan, tapi pakwe makwe belum kahwin tapi kongsi gambar telanjang, elok jadi binatang. Bangang!

3. Membazir Duit Dan Masa Layan Kekasih.

Maksiat bagi orang paling lemah iman, mencegah dengan hati, tapi si pakwe makwe ni siap laburkan duit dan gembira dengan maksiat sebelum kahwin.  Rugi  sungguh hidup korang, mana pergi iman? Malas nak tulis panjang panjang, sendiri mau fikir!

Moral: Belanja bini, dapat pahala sedekah, belanja awek? Lebih baik belanja mak korang makan sedap sedap, adohai..

4. Merajuk Rajuk Dengan Kekasih

Aku paling angin orang belum berkahwin tapi dah merajuk rajuk macam dah kahwin, tak matang langung, orang perempuan ler ni!

Moral: Pujuk bini itu tanda matang, pujuk awek itu tanda bangang!

5. Panggil Kekasih Dengan PAPA-MAMA

Belum kahwin dah berpapa-mama, meriahnya hidup.., serius korang nampak bodoh dan tak matang.

Moral: Suara tu aurat, Laki bini berpapa-mama boleh pahala, pakwe makwe berpapa-mama mendapat bala!

6. Tengok Wayang Bersama Kekasih.

Kerana pakwe makwe tengok wayanglah yang membuatkan aku di tuduh berdosa oleh ketua usrah sebab menonton wayang filem yang aku minat  arahan Quentin Tarantino's di pawagam, celaka sungguh, apahal pulak korang buat maksiat dalam panggung wayang?, aku dapat dosa? Habis tu jika korang buat maksiat dalam LRT, aku berdosalah naik LRT, hampeh!

Moral: kepada ketua usrah, kami laki bini tengok wayang adalah dengan niat mencegah mungkar dengan membeli seat couple sekaligus mencegah pakwe makwe membuat maksiat di kerusi itu-Woha!

7. Membeli Hadiah Kepada Kekasih

Apa punya bangang, jika ada duit, tak payah beli hadiah untuk kekasih, membazir jer, simpanlah duit tu untuk kahwin.., adohai..

Moral: Kepada bini, jika Laki tiba tiba tak beli hadiah dalam tempoh yang lama, mungkin itu petanda Laki nak kahwin lagi satu. Woha!

8. Bergaduh Dengan Ibu Bapa Kekasih.

Belum kahwin dah bergaduh dengan bakal bapak mertua?, jahil sungguh! Malas nak ulas.

Moral: Laki bini bila bergaduh, boleh lari rumah mak mertua, pakwe makwe? Lari bunuh dirilah nampaknya, bangang!

9. Derhaka Pada Orang Tua

Ramai betul orang perempuan yang lebih mendengar kata kata Pakwe dari mak bapak, listen listen listen! Ikan jerung pun ada masalah, tapi mereka tak derhaka pada mak bapak mereka!

Moral: Bini wajib taat suami, mak bapaknya dah terlepas tanggung jawab selepas anak perempuan mereka berkahwin, simple.

10. Lari Dari Rumah

Apa kejadah belum kahwin dan lari ikut pakwe? Bila putus dengan pakwe nak balik beraya di mana? Cubalah pakai otak sikit, orang perempuan ler ni, otak singkat!

Moral: Lepas kahwin, jika bergaduh dengan laki, boleh guna ayat: “Hantarkan saya ke rumah orang tua saya”-Woha!

11. Cacah Muka Dengan Tatoo Nama Kekasih

Inilah perbuatan pakwe makwe paling bangang dalam sejarah peradaban manusia, Bodoh sungguh!

Moral: Tak payah nak bertatoo bagai, Jika dah kahwin, nama laki bini mungkin terukir dipintu suhrga, amin..

12. Meraba Alat Sulit Kekasih

Belum kahwin dah meraba raba? Apa kejadah? Orang perempuan pun meraba jugak? Bodoh! Neraka itu gelap, pergi meraba di sana!

Moral: Raba bini dapat pahala, Raba awek dapat dosa, simple.

13. Menghisap Kemaluan Kekasih

Inilah perlakuan pakwe makwe yang selalu berlaku, konon tak berzina, hanya menghampiri zina. Hisap hisap jer.., tapi jika dah bermula menghisap kemaluan, tunggu line clear, berzina lah karang.., Syaitan!!

Moral: Hisap kemaluan Laki dapat pahala, Hisap kemaluan Pakwe, bodoh berganda!

14. Berzina.

Mana rotan aku nak sebat 100 sebatan tiap sorang, anggaplah rotan aku ini sebagai teknik mendayung ke puncak inzal, ha ha!

Moral: Pakwe makwe berlaga lubang kencing, Syatan tepuk tangan. Laki bini berlaga lubang kencing, syaitan menangis.

15. Mengandung Anak Zina

Best ke belum kahwin dah memboyot? Berzina sekali dah mengandung, tak sempat inzal pulak tu, bodoh dan tak berbaloi langsung..

Moral: Mengandung lepas kahwin, adalah nikmat yang besar bagi perempuan. Jika kamu mahu mengerti.

16. Buang Anak Dalam Tong Sampah

Bodoh, bingai bangang!

Argghhh, malas aku nak ulas lagi akan betapa bodohnya tindakan orang yang bercinta sebelum kahwin, mereka memilih sedap sekejap, tapi seksa berpanjangan, itu belum cerita nasib dalam kubur dan dalam neraka, hampeh!

Mari sini semua adik adik sekalian, sebelum kahwin tak payah nak bercinta, buang masa jer.., kerja bodoh semua tu. Ketahuilah, cinta memerlukan tenaga dan pengorbanan, sedangkan tenaga dan pengorbanan sebelum berumah tangga adalah sia-sia, buang current jerr, dan akan menjejaskan prestasi otak. Mulalah exam tak lulus sebab angau bercinta. Hampeh!

Cuba tengok, abang keretamayat yang tak pernah ada awek waktu belajar. Bukan sebab beliau tak hensem (walaupun memang tak hensem) tapi waktu muda  beliau habiskan masa mengembara. Membaca  dan belajar sebanyak mungkin.

Bagaimana abang keretamayat boleh bertahan hidup waktu remaja tanpa cinta? Sebab abang keretamayat sudah ada gadis impian yang mempunyai seratus syarat, seperti muka cantik jelita macam artis yahudi, lokasi tahi lalat di tempat sekian sekian.., tinggi sekian sekian, lebar senyuman sekian sekian, yang mana selagi tak jumpa gadis macam ni, abang keretamayat tak akan bercinta, maka sibuklah abang keretamayat dengan belajar falsafah kehidupan, belajar ilmu dunia dan akhirat tanpa menoleh pada mana mana gadis sebab mereka tidak termasuk dalam 100 syarat wanita impian..

Tapi sebaik habis belajar, sebaik masuk alam pekerjaan, terus abang keretamayat buang 95 syarat wanita impian, lalu tinggal lah lima syarat sahaja, dan terus mengorat dengan niat berkahwin, lepas mengorat, tak lama lepas tu kahwin. (cerita detail kisah abang keretamayat mengorat dan berkahwin boleh rujuk buku Permata yang hilang kini dijumpai- pergh, sempat promote tu, hihihi)

Jadi waktu bujang, cuba habiskan masa membuat perkara yang tak boleh kongsi dengan bini, contohnya mengembara panjat gunung, pergi ke negara miskin macam india, duduk berjam jam membaca sejarah dunia di perpustakaan awam, memancing ikan sorang sorang dalam hutan, menonton 100 filem terbaik dunia yang bercorak berat, berdakwah masuk hutan jumpa orang asli, membaca kitab tafsir Al quran di masjid berjam jam, bergaul dengan ustaz ulamak dan sebagainya.., tempat peranginan seperti cameron higland, genting higland, unversal stadio, disneyland, pulau peranginan dan lain lain tempat romantik, tunggu lepas kahwin baru pergi dengan bini.

Ok, Lepas kahwin, barulah gunakan tenaga dan pengorbanan untuk bercinta dengan pasangan masing masing, nak bersetubuh puas puas, lepas kahwin, nak melancong puas puas, lepas kahwin,..

Tak payah abang keretamayat tulis panjang panjang bab lepas kahwin sebab tindakan laki bini lepas kahwin nampak bijak dan matang berbanding perbuatan pakwe makwe yang belum kahwin yang nampak bangang!

Akhir kata:

"Kepada semua pasangan yang bercinta dan belum berkahwin, sila beli buku Permata yang Hilang Kini Dijumpai, lepas tu lipat muka surat 22, dan hadiahkan kepada kekasih korang, jika pasangan korang tak paham lagi tak tahulah! adohai.."



Ps: Selamat menjadi Laki bini..

69 comments:

Anonymous said...

firsstttttt...kiki

ff

waterxcolour said...

Mula-mula bercinta gembira, lepas telanjur menyesal, bertaubat. Bila nafsu datang balik, gembira. Pastu menyesal. Pastu gembira balik. Pastu menyesal.

Jadi, jangan hampiri zina, kalau dah dekat sangat letak ayah kat tengah-tengah.

mendatak hijau said...

aku-mak-abah-kakak-adik-pakwe

Anonymous said...

Saya setuju sangat! Saya pun lebih suka nak kahwin terus aka bercinta selepas kahwin nanti berbanding nak couple2 bagai ni. Walaupun pernah couple sekali time form 1, maybe sebab pengaruh kawan. Sobs

Mohd Adib Safwan Mohd Zulkefli said...

Adei, byk gak benda bujang aku x buat lg. Tapi org kata nikmat hidup kahwin ni lagi mahsyuk dr hidup bujang, teringin nak nikah cepat2. Tapi bila pikir makan anakbini, kos walimah yg tinggi dan study aku yg xbrape nak pandai ni, terus bertangguh...adoi

faxists said...

Errr yg hisap2 tu betul ke dapat pahala ahhahahah

Anonymous said...

setuju 99.9% tulisan abg kereta mayat ni coz tu la ragam pasangan bercinta.. DUNIA CINTA PENUH FANTASI, SEDANGKAN ALAM PERKAHWINAN ADALAH REALITI..
renung2kn dan selamat beramal.hihihi...

-Miss Flower-

Anonymous said...

No 13 tu amat sedap..cilako tul lu haha

Anonymous said...

No 13 tu amat sedap..cilako tul lu haha

@Fr!^n@ said...

ini adalah realiti yang terjadi..selalu sangat tgk cite melayu or cite romantik..terus berangan nak buat semua dengan kekasih dan bukan somi/isteri..

tergelak sebentar bila baca ni sebab teringat time jahiliah dulu.. ada jugak dalam list ni yang aku buat... hohohohoho

de' facto said...

hahahahaaa...... thats rite..... u r rite bro...... 10000000% setuju n sokong.. yeay.. \'0'/

Mummy said...

sangat setuju dgn hamka....kesimpulannya kalo dah ada yg berkenan dihati terus ajak kawen jer...

SembangKongkang said...

mereka taktau nk rujuk sapa dlm percintaan agung mereka,katanya...lalu dtglah syaitan nirrojim yg dtg memberi tunjuk ajar tentang nikmatnya dosa-dosa di dunia sehingga hanyut...walhal...mereka lupa masa muda inilah mereka harus tanamkan iman dlm hati utk menebus hadiahnya di Jannah..

jadi belilah buku "permata yg hilang kini ditemui" karya Hamka kereta mayat utk rujukan kisah hidup cinta agung korg kononnya..

p/s : Hamka sila bagi komisen sikit

Muhammad Zaki Masod said...

Kat maleysia ni ikut time gak buang bayi ni dia akan jadi selepas 9 bulan selepas 1.1.20.. 14.2 20.. 31.8 20.. paling kerap jadik

Paraloya Akhlaken said...

buang curent.nasib baik dah dpt diploma letrik letronik enjiniering.

Kucing Manja said...

assalamualaikum...

nak kopi-pasta ke blog sy...

tq2 :D

p/s: dulu jahil sgt, skang dh insaf, siap kumpul duit nikah lg :)

http://www.khairilmazri.com

knv said...

saya nak beli buku permata hilang ni. camno eh?

Hamka said...

knv, 1. Bayar RM35/satu buku (RM29 + RM6 pos express) http://permatahilangdijumpai.blogspot.com/p/pembayaran.html

2. Isi borang
http://permatahilangdijumpai.blogspot.com/p/borang.html

jika tak paham tanya balik, no problem,

ps: rujuk side bar tepi bahagaian kanan.

Maryam Abyad said...

sob sob :'(

MyHeart said...

Noted.

Hamka said...

waterxcolour

letak ayah kat tengah-tengah. Macam UAI jer bunyunya, he he

Mohd Adib Safwan Mohd Zulkefli

Budayakan kahwin sederhana, adohai..

faxists

errrr, hmmmm

-Miss Flower-

hihi

@Fr!^n@

hohohohoho

de' facto

10000000% ?

Mummy

Setuju

SembangKongkang

Aku gelak

Muhammad Zaki Masod

Wah, tukang tilik.

Paraloya Akhlaken

Boleh sambung degree pulak kalau rajin

Kucing Manja

Ok

Anoneemus™ said...

OK, sebagai seorang yg diquote dalam buku Permata Yang Hilang Hamka, saya memang suka sangat buku tu.

Paling suka, cadangan hadiahkan buku dan suruh baca m/s 22 tu.

Dulu saya mmg tak kisah bab duit kalau nak kawen. tp dah serik pula rasanya. macamana kalau kita kawin sbb nak elak maksiat, tp lepas kawen tak dapat nafkah pula? zahir dan batin.

Anonymous said...

Terbaiklah Hamka

Saya suka tang Moral: tu. Kelakar tapi makan dalam, berisi. Macam Wasabi

faizal abd fathi said...

steady entri nih....heheh

hamkapunyakawanpunyaadiktapidahjadimayat said...

jangan kamu hampiri ZINA!


Khairieah said...

Terima kasih atas entry ini!

kawanhamkadulumasadekatadikalosong said...

psstttt...........dengar kata harini hari menyambut hari kekasih*sambil menggaru garu pelir yang tak gatal.

ehh...bodoh betul kalau ada kekasih yang berkasih secara haram.

amer akat said...

aslkum.. u have so nice blog ...bleh sy follow u? if can pls follow me back ya.. thx =_=
http://slapmestore.blogspot.com/

School Of Tots said...

Cinta itu buta
Selalu meraba-raba
ish ish..

abdul.jalil Kadir said...

gluppp...!!!
terbaek boh...!!!

ctzahahab said...

peringatan sampai ke lubuk hati ni.
Bagus..nak ambik share boleh kan.

Anonymous said...

Laki bini boleh blowjob ke bro???? xseriusx

Hamka said...

(macamana kalau kita kawin sbb nak elak maksiat, tp lepas kawen tak dapat nafkah pula? zahir dan batin.)

Tak dapat nafkah zahir batin, buat laporan pada jabatan ugama di siang hari dan laporan kepada Allag di malam hari (tahajjudd)

(aslkum.. u have so nice blog ...bleh sy follow u? if can pls follow me back ya.. thx =_= )

Bahaya jika keretamayat follow korang, huhu

(Laki bini boleh blowjob ke bro???? Xseriusx)

Boleh, tapi masih sikitlah

NaBiLah BiLLabOnG said...

Like

Prince of Noob said...

(Laki bini boleh blowjob ke bro???? Xseriusx)

Boleh, tapi masih sikitlah


Apa yg sikit hamka?

Hamka said...

ops typo, sepatutnya MASIN, bukan 'masih'

Anonymous said...

perrhh..makan dalam..terkene!!
hahaha..!!
thanks bro...mengingatkan ku..
(ap aq nk wt dgn 2 'doll' aku ni..)
(~_~)

Annakholat Atastokhdevishizar said...

marilah bercinta...

boleh masuk world record hahaha

http://www.themalaysianinsider.com/features/article/thai-couple-smooch-to-a-new-world-record/

Anonymous said...

kena ke aku 5-6 point adehhhhh... hisap2

Musafir Jalanan said...

direct to the point, . . . Boleh share ni, . . Ade point penting, . .

:D

Musafir Jalanan said...

direct to the point, . . . Boleh share ni, . . Ade point penting, . .

:D

Hamka said...

jangan lupa bagi kredit

ummi said...

Salam. Guru kita kata ada 7 langkah menuju zina. Sbb tu Allah kata jangan kamu hampiri zina. Hanpir pn haram apatah lgi berzna.
Langkah-langkah menuju zina.
1.. Memandang
2.. Senyum
3. Memberi salam
4. Berbicara
5. Berjanji
6. Bertemu
7.. ZINA.
Hindarilah langkah-langkah menuju ZINA.

Anonymous said...

Most of for you to do can be click on the relationship down below along with fill in an application using standard information and facts, including your term, typically the brand of your commercial lender, plus what amount of cash you should make your with your catastrophe. Then you definitely only indication a over the internet mode and also publish the design. Present ones own financial loan is usually refined, the money could easily be pumped to your bank account to aid you to play with it for for every require!
[url=http://osobistekonto.com.pl]kliknij[/url]


Within, we recognize how obtaining short-term credit debt causes worry. Consumers Pay day loans makes a specialty of Preferred money answers for people it does not matter their own beyond credit score. Payday cash advances demand very little co-signer few secured.
[url=http://pozyczka-hipoteczna.org.pl]korzystne pożyczki hipoteczne[/url]


Online payday loans are generally extremely fast as well as thoroughly automatic. After you fill in the web based use, the amount of money you will want is usually lodged straight into your bank account. You should use this right away to pay for a person's expenditures or simply for whatever you decide to need it for the purpose of.
By means of Payday cash advances, there's under no circumstances any specific lengthy outlines to have to wait inside, loan representatives in order to reach through or perhaps the need to talk with any person direct. At one time your own acquire, suitable loan product is actually permitted, you actually frequently can have your hard earned dollars in a few hours!
[url=http://topkredytdlafirm.com.pl]kredyt dla firm warunki[/url]


Truly the only requirement for a good Most effective Pay day loan is there is work and also a account with a bank so can easily the best places to put in your money. In contrast to most other providers, do not need arrange any kind of collateral, say for example a car concept or perhaps home finance loan.
Most people are currently pre-qualified meant for Loan product, even if any consumer credit will be very poor. Hard cash lending options all the way to $1, 000 may be your own property RAPIDLY utilizing Fiscal loans.
[url=http://oszczednosciowekonto.com.pl]konto oszczędnościowe[/url]


All of you should do is usually click on the website below and put together a questionnaire with the help of fundamental knowledge, as well as your identity, the term from your bank or investment company, as well as what quantity of cash you will want. In that case simply just warning sign a on the internet mode as well as present it all to Online payday loans. After ones own personal loan is definitely accepted, your hard earned cash is going to automatically often be brought to your bank account to work with that by any means appeals to you!
BestPayday Financial loans can be employed regarding everything else you choose, which includes delinquent car or truck repayments, property loan or simply reserve, unresolved credit cards or simply each and every urgent bills that must be paid off
[url=http://hipotecznykalkulator.biz.pl]kalkulator hipoteczny[/url]
.

Anonymous said...

lepas baca entri ni,tiba tiba aku terbayang orang pakai serban tengah berdiri terliuk liuk sambil seorang perempuan berpurdah melutut sambil menghisap konek...

lantak kau lah nak cerita apapaun,sampai benda rahsia laki bini pun kau nak cerita.....

yang penting entri kau ramai yang suka...terutama budak bujang (tak kira lelaki perempuan),dan budak sekolah pun suka baca..!!!!!!!!

Anonymous said...

I think Hamka you should drop the Morale Point number 13.

InsyaAllah, more Khir.


Hamka said...

ok, aku dah potong, terima kasih

Anonymous said...

perempuan memang obses dlm bercinta...
roomate aku,awek dia siap beli cloud 9 satu balang, then, dia tulis ayat i love u dan tampal di setiap cloud 9 tersebut...
x ke bangang tu.... malang dapat awek mcm tu...

Anonymous said...

selain drpd itu
pasangan bercinte ni kan kalau jumpe, for sure si betina akan menyalami tangan lelaki sambil menyium tgn laki tersebut!!!
konon2 mcm perempuan mithali gitu....

Anonymous said...

tambahan lagi,,
pasangan bercinte ni kalau jumpe mesti dorang ngumpat pasal pasangan yg lain...contoh...
betina: u nak tau x si A dgn B tu kan da Clash....
jantan: bengap nye dorang tu... kenape boleh clash??

bla bla bla....

Anonymous said...

assalamualaikum.. saya setuju dengan semua point anda. sangat betul.semoga niat anda memberi nasihat diberkati oleh Allah. tp sedikit teguran oleh saya yang idokler bijak mane. ini cuma feedback from my other friends. mungkin anda patut guna ayat yang lebih sopan and sesuai. kt nak nasihat org. of course laa lebih nak ditujukan kpd mereka yg sedang berkapel. bg saya nasihat yg penuh sopan tetapi tegas lebih menyentuh hati dan berkesan. dengan ayat yg mcm ni, mereka yg sedang berkapel akan ada yang lebih panas hati and memberontak. seriusly, ayat yg sopan lebih berkesan dan diterima baik oleh mereka yg sedang berkapel. dan itu care terbaik untuk menasihati org. lebih menampakkan keindahan islam. bile ayat yg agak kasar keluar drpd mereka yg nak menyampaikan nasihat, mereka akan lebih dipertikaikan. dan ayat mcm nie akn keluar "eleh, nak bg nasihat, dia pun ayat mcm tu. nk pggil org binatang semua.lg teruk". tu contoh sahaja. dan mereka akan pandang serong kpd daie atau pendakwah. dan akan cuba untuk lari bila berjumpa dgn org nk berdakwah. sebearnya dah oke, cuma ayat sikit sikit boleh dimolekkan.. maybe you can improve it in your next advices.. jazakaAllah huhairon kathiro :D

detective nie said...

terbaik...
tu jer yang mampu diucapkan...
so, yang bawah 18 jangan ternganga kalau baca. yang terasa jgn cepat melenting. yang marah muhasabah diri.kerana hamka memberi ilmu dengan kurang tapisan. jgn cepat marah.
nasihat untuk org yang belum kawin. buat senarai yang anda ingin lakukan dengan awek anda dan simpankan niat tersebut selepas kahwin walaupun sekadar memegang tangan. because the real romance is the romance with bless of Allah, yakni the 'halal' one for you.

Ada Acabin said...

saya setuju orang perempuan memang bodoh kalau bercinta. sangat bodoh. macam dunia dia hanya dengan pakwe jer. dah banyak yang saya cuba nasihat tapi macam en hamka cakap lah, diorang cuma dengar cakap PAKWE je. pastu bila pakwe tu tinggalkan dia, di katanya pakwe dia kena buatan orang. HAHAHAHAHAHA BODOH BETUL. nak gelak kawan sendiri so terpaksa gelak dalam hati pelan pelan. kakakaka.

la said...

sebab kelemahan wanita hanya 1.. iaitu hati nya... (ustaz kazim)

Anonymous said...

All of you want to do is go through the hyperlink down below together with fill out a questionnaire through fundamental information and facts, in addition to your identify, the list on your standard bank, in addition to what quantity of cash you should purchase your with a person's emergency. After this you easily warning an on the net type not to mention present the form. When a bank loan is certainly prepared, the amount of money could easily end up being provided for your bank account so it’s possible to do it designed for anything you desire!
[url=http://mieszkaniowekredyty.net.pl]kredyty mieszkaniowe[/url]


In, people have the knowledge needing short-term credit debt could cause worry. This is exactly why Payday advances focuses Finest economical choices for the people it does not matter their particular over credit ratings. Payday advances will need certainly no co-signer with no protection.
[url=http://oszczednosciowekonto.com.pl]ranking kont oszczędnościowych w polsce[/url]


Pay day loans will be fast along with truly semi-automatic or fully automatic. As you put together the net software, the funds you should have is certainly transferred straight into your bank account. You can use the item without delay to spend a person's costs and / or to get for every want it regarding.
Together with Cash advance loans, you can find never ever virtually any very long lines to have to wait on, home loan reps to meet up with using or simply the necessity to talk to just about anyone instantly. As soon as your safe and sound, hassle-free payday loan will be endorsed, everyone often may have money with a couple of hours!
[url=http://kredythipotecznyranking.pl]kredyty hipoteczne frank[/url]


Truly the only dependence on your Very best Fast cash advance is certainly that you've got a position together with a banking accounts thus could it is possible to money your hard earned dollars. Unlike a lot of loan providers, you should not offer any guarantee, for example a car headline or perhaps house loan.
Most people are previously pre-qualified for Payday loan, even though a credit history might be less than perfect. Income loans of up to $1, 000 is often your site EASILY together with Financial products.
[url=http://hipotecznykalkulator.biz.pl]kalkulator kredytu hipotecznego[/url]


Almost all you choose to do is click on the relationship following and even put together a questionaire with general details, in addition to your designate, your brand within your traditional bank, in addition to what quantity of money you may need. After that merely indication an on-line kind and even submit the software to help Payday loans. Once an individual's home loan is definitely okayed, your money will probably automatically come to be ship to your money for you to use them by any means that appeals to you!
BestPayday Funds work extremely well to get what you may intend, which includes over due auto payments, property finance loan or even let, awaiting credit card debt and also all other vital credit card debts that must definitely be paid out
[url=http://kalkulator-lokat.net.pl]zobacz więcej klikając ten odnośnik[/url]
.

Anonymous said...

“Serulah manusia kepada jalan Tuhanmu dengan hikmah dan pelajaran yang baik dan bantahlah mereka dengan cara yang baik. Sesungguhnya Tuhanmu Dialah yang lebih mengetahui tentang siapa yang tersesat dari jalanNya dan Dialah yang lebih mengetahui orang-orang yang mendapat petunjuk.” (al-Nahl, ayat 125).
mohon jasa baik blogger, sbgai seorg muslim, sebaik2nya kita tunjukkan kpd masyarakat luar yg kita dpt mengamalkan ajaran islam, suruhan allah swt dan ajaran nabi muhammad saw dgn sepenuhnya, dari segala segi. tunjukkan kita umat islam yg bersopan dlm tingkah laku dan setiap tutur kata. segala isi nasihat anda sgt berguna dan hrp pembaca blog ini ambil iktibar di atas segala nasihat tersebut. Keep up ur good dakwah akh. in syaa Allah :D

MAT BUNGA said...

HAMKA. MAYBE ENGKAU MENYANGKA MALAIKAT HANYA MENULIS TUTUR KATA, DALAM BUKU AMALAN ENGKAU.. TAPI MALAIKAT JUGA AKAN MENCATAT APA SAJA YANG ENGKAU TAIPKAN... MENASIHATI ORANG LAIN DENGAN MENULIS PERKATAAN BODOH, BANGANG,BINATANG, BABI DLL... AKU HARAP ENGKAU IKHLAS... WALAUPUN BERHIKMAH GAYA GANAS !!

Hamka said...

komen korang, bagus bagus belaka, : )

siti said...

perempuan tu insan yg lemah sbb tu jgn bercinta lama2.

bila dh kawen baru tau yg bercinta lama2 tu adalah sia2.

semoga adek2 semua cpt menikah. amin ;)

Hamka said...

perempuan, ketahuilah, korang sangat lemah bila jatuh cinta, dan sangat senang diperbodohkan oleh lelaki durjana, kuatkan hati, cerdikkan diri, adohai..

Anonymous said...

Alhamdulillah. Dh bernikah.

Anonymous said...

dulu masa nk kawin hubby blajar lg.masa minang arwah bapak ckp bg lh wang hantaran byk mana yg trmampu.mas kawin hnya sebuah al quran.masa confinement anak sulung hubby amik scroll sorang2.dr anak sorang skrg dh ada 4 xtrmasuk yg ALLAH dh amik dulu.dr xde rmh xde kete skrg sme dh ada. so mohd adib...xyah risau. asbab kawin ALLAH tambah rezeki. Hamka leh tlg cr kisah shabat yg mngadu miskin tp nabi nasihat kawin sampi ckup 3x then hidup dia senang dgn izin ALLAH. -petot-

Hamka said...

bab kahwin ni, jika kita mencuba: kita akan dapat bini.

Tapi jika tak mencuba, kita akan dapat kenangan.

Adohai..

MUHAMMAD MUQARRABIN said...

setuju seratus persen

Anonymous said...

Huhuhuhuhu no.13 telah dipotong. Thats right and it should be done earlier. Keep up the good work brother! XseriusX.

Hamka said...

terima kasih kembali

rizuan said...

Mungkin saya orang asli pertama yg baca post ni.. apa pun memang best baca..

Hamka said...

wow, kagum dari jauh. :)

Anonymous said...

best..nk share.. baru baca lol .. camne nk dapat buku permata yg hilang 2 erk