Jan 19, 2012

Saya kena tipu dalam bisnes, jadi?

(Siapakah aku, pemandu keretamayat, atau lebih dari itu...)

Copy paste email:

Kakak Mishali:

Salam, en.Hamka...maaf kirenye email ni mengganggu... saya cuma nak minta pendapat ape yang patut saya buat...

saya ada membeli comforter set dari supplier online sebanyak 70 set untuk saya buat jualan, bernilai RM2000. Die datang hantar sendiri ke tempat saya. masa nak beli tu(sebelum saya bank in duit) ape yang dia cakap kainnye sejuk, tak gatal, tak panas. so ok la...

Sekarang dah jual 20 set.. sekarang customer datang complain sebab kainnye luntur truk walhal baru sekali basuh. (basuh guna sabun dan tak masuk mesin)... mula sy tak percaya. tapi saya bukak satu set baru, saya pun basuh, memang betul luntur..

saya dah cakap kat supplier tu (serta dah email gambar), die boleh sound saya, katanya tak boleh pakai sabun tapi kene pakai pelembut fabrik je...(siap suruh saya tengok kat youtube cara nak basuh comforter) masa hantar tu tak pulak cakap ape-apa... pastu die boleh cakap, bukannye luntur sampai hilang semua warna.. aduhhh patut ke cakap mcm tu?

bile sekarang ni saya bising, die cakap die akan uruskan courier untuk ambik 20 set sahaja (return balik kat die).. tapi die cakap lepas die dpt set tu, die akan check dulu condition, baru dia akan bank in duit kat saya... saya suruh die datang sendiri macam dia datang mula-mula dulu.. tapi dia bg alasan mahal nak sewa van... boleh ke mcm ni? benda bukan sikit... masa datang tu bukan main lagi manis je bahasa... sekarang dsh up sikit, macam ni lak jadinye... bagi saya, kalu dia datang, boleh check sendiri depan mata, dan return balik duit kat saya...

soalan saya:

1- Ape perlu sy buat?

2- biarkan courier datang ambik, dan bila dia dah terima barang tu baru dia bayar pada saya?

atau

3- dia kene bank in separuh dulu kat saya, baru courier datang ambik?

atau

4- dia kene bank in jumlah penuh dulu, baru saya bagi balik barang tu?

terima kasih...

Jawapan keretamayat.

Dalam bisnes, bab kena tipu ni memang banyak.

apa perlu buat, lupakan kerugian dan buat bisnes lain..

jika dia sanggup ganti rugi, anggap itu rezeki.

jika tak, lupakan, peniaga yang sejati, tak akan buang masa fikir kerugian, tapi lebihkan masa fikir keuntungan..

wallau'lam

Kakak Misyali:

Terima Kasih...

Boleh saya share kata-kata bro Hamka Tak?Kata-kata ni betul-betul bagi semangat pada saya dan suami..

Terima Kasih sangat sangat.

Keretamayat.

Anytime kak, no problem..

Nasihat aku, Kepada semua pembaca blog keretamayat sekalian, jika korang ada masalah tentang bisnes, aku rasa orang yang sangat sesuai untuk korang tanya atau rujuk adalah:

En. Shahabudeen Jalil.

Blognya ringkas, banyak ilmu, dan yang penting beliau ikhlas.

Aku suka baca blog beliau, dan aku jarang sangat nak puji blog orang, tapi blog beliau bagus, harap blognya tak ditutup supaya anak anak aku dapat baca bila dewasa kelak lalu memilih kerjaya makan gaji sebagai pilihan terakhir dalam hidup mereka.

Tahniah kepada semua usahawan islam!

Sekian.

Ps: Selamat belajar hingga sampai ke negeri China... : )

40 comments:

leman decaprio said...

OOOOO. Macam tu

Nerzhul said...

entry berbayar? boleh la belanja makan

Miesz Niza said...

menipu dan ditipu adalah permainan dunia..letakkan kepercayaan dan niat pd Allah Taala..andai kita yg mnjadi mngsa..anggap aje itu semua ujian utk kita dan dia..wallahualam..

Skymatrix said...

Salam,

Comforter tu ada orang sebut TOTO kan? Btol ke?

T = Tolong
O = Orang
T = Tipu
O = Orang

Kesian akak tu yang kena tipu...takpe sabar kak, insyaALLAH ada bahagian yang lebih baik nanti...

cik kompas said...

apa yg kita miliki sekarang adalah milikNya..

jadi, byklah bersabar andai DIA menarik sebahagian daripada apa yg kita miliki.

heal man said...

setiap kali orang nampak muka aku jer.. ingat MLM.. padahal aku xpernah join pon.. :(

Mama Rocks said...

penipu ada di mana-mana...
tapi antara ciri-ciri yang aku perhatikan adalah sama ada beliau sembahyang atau tidak...
kalau tak sembahyang, jangan harap nak jujur dalam berniaga...

Hamka said...

leman decaprio

ye ye..

------
Nerzhul

Boleh sangat, bila makan, semua orang kena makan, bila saya bayar, semua kena bayar! Woha!

----------
Miesz Niza

pandai

--------
Skymatrix

Akak tu email tahun lepas, kira dah sampai tahap sabar kepada pasrah kepada redha

--------
cik kompas

wow

---------
heal man
muka kau ada iras AC mizal ke?

----------
mama rocks

tak solat? *&*^&^% (rujuk enry lepas)

MyHeart said...

Bg sesetengah orang, menipu dalam bisnes wajib sbb kalu xmenipu untung xbanyak, lambat nak kaya, dorang dah tak takut Allah. Aku sendiri ada pengalaman kena tipu (moga2 aku terhindar dari golongan yg suka menipu). Keja dah buat, bile time nak claim, tangguh dari hari ke bulan ke tahun, sampai sekarang satu sen haram aku tak dapat claim. Tak pe la, aku percaya kalau itu memang rezki aku, aku akan dapat juga, kalau bukan biarla aku halalkan n aku percaya mesti orang yg tipu aku tu akan dapat jugak balasan kalu tak disini mungkin disana. Sebab Allah sentiasa perhati apa kite buat, perhitungan nya tak pernah silap. Jadi tak pe la kalu penah kena tipu, sebab dari situ banyak benda yg kita boleh belajar untuk jd lebih maju dan matang dalam bisnes...cuma hindarilah dari menipu samada dgn sedara seagama maupun yg bukan seagama. Rezki yg penuh keberkatan, secupak pun rasa segantang :)

detective nie said...

yea...no 10..

detective nie said...

sorry...jarang dapat jadi pengomen yang ter awal....dalam bisnes orang yang menipu selalunye cepat jatuh bisnes nye....kenapa....
1st...pelanggan hilang kepercayaan
2nd...x dapat keberkatan
3rd...nafsu selalu mempengaruhi(kuat joli dgn duit)
4th...akan diburui perasaan takut penipuan terbongkar
5th...susah mendapat pelanggan baru pasal byk cerita x baik tersebar tentang dye
6th...bisnes x teratur pasal byk penipuan
7th...bukan pelanggan je lari...pekerja pon boley lari gak
8th...keluarga akan terdedah dengan pelbagai ancaman
9th...boleh kene saman sampai jadi bangkrap(kalau kantoi)
10th...Allah akan membalas perbuatannya dgn menyebabkan dye pon akhirnya di tipu orang...Qisas!




konklusinye...jangan menipu dalam perniagaan kerana menyusahkan diri jgak.
hahahahha....
klau kita rugi...cuba sesuatu yg baru yg lebih menguntungkan pula.
saya pon berniaga jgak dekat uptown....ok jerr....bai dgn pelanggan....jgn kedekut tetapi biar berprinsip dalam perniagaan..
berani ambil risiko tetapi jgn bertindak melulu tanpa usul periksa....(mcm kakak mithali...nex time...try dlu barang tu bru jual kat org..)jual barang yang kita sendiri suka.... pasal kita tau mana yg bagus dan mana yang x bagus...betul x?



so kalau nk tnye pasal perniagaan...leh tnye sye...hehehehe....adalah sedikit ilmu yang boley dikongsi...

detective nie said...

jom join blog saya...

http://jbowithdetectivenie.blogspot.com/

Hamka said...

The Buddha tells the people he can fulfil only one of their wishes. Someone asks: “Could you lower the price of property in China so that people can afford it?” Seeing the Buddha frown in silence, the person makes another wish: “Could you make the Chinese football team qualify for a World Cup?” After a long sigh, the Buddha says: “Let’s talk about property prices.”

(from http://www.economist.com/node/21541716)

PemilikMataCoklat said...

ni jeles ni email aku pendek je pun, dr thn lepas anta tak reply pun lagi, boikot lah macam neh

Hamka said...

err, email mana ni, boleh re email tak?

Sall Atli said...

Hamka,

terima kasih banyak2 reply email aku...

Sall Atli said...

Hamka,

Terima kasih banyak2 reply email aku.. aku sangat hargai dan aku akan ikut pendapat kau tu...

Rakyat Malaysia said...

adus. sedih baca kisah ni. byk orang kene tipu sejak zaman internet ni ada. saya pun pernah kene. Ingat lah kalau orang yang kite tak kenal jangan la. Pakai la C.O.D. cash on delivery . saya kene 300 jer . serik seumur hidup.. huhuhu

lawati blog saya

Syafiq Ahadin said...

encik hamka, dah ulas ke pasal MLM? hmmm, malas nak cek entry lepas... hehe! boleh bagi link? tq... haha!

Anonymous said...

Salam Dunia 1 Akidah
Maaf yer akak dan bhai kereta mayat

dalam dunia bisnezz untung rugi tu biasa jer kalo setakat RM2000 tu kira kecik jer kak aii ... aku pun bisness bukan 2000 .. dah RM200,000.00 ++++++ rugi tapi alhamdulillah masih boleh bernyawa, makan minum mandi berak buat anak semua cukup yang penting dalam diri kita setiap perbuatan mesti ikhlas dan kena jujur pada diri sendiri dan kalo ada keuntungan jangan buat-buat lupa bayar zakat ker bagi anak-anak yatim makan ker dan yang paling penting jika berlaku kerugian atau ditipu kita kena redha dan lapangkan hati bersyukur kepada allah s.w.t kerana memberi petunjuk awal diatas kegagalan ... inbsyaalah kalo hari ni akak rugi RM2000 satu hari Allah akan ganti kat akak RM200,000.00 insyaallah ... semoga akak teruskan berusaha dan jangan putus asa ....

komen ini percuma tak payah nak bayar wohahahahhaha

skar said...

Special Request!

Anonymous said...

ermm, also like blog shahabuddeen jalil.. byk bukak minda. ;-)

-Misz-

Komeng said...

Salam Hamka.. bila buku nak siap wehh.. tunggu lama dah nih hehe.. satu lagi.. Hassan Ali dan Kuasa Ketiganya.. kalau jadi, ko nak join tak? Rasanya macam sesuai je dgn ko (dan aku), orang atas pagar.. rakyat yg konpius..

bani tamim said...

Admin..
Blog anda telah ditambah di blog
banitamim.blogspot.com atas maksud pengisian dakwah. Mohon keizinan ya!

SEJARAH . KOSPIRASI . BERITA . DAKWAH

Anonymous said...

Assalam

Kena tipu bermakna kena aniya.
Doa orang teraniya tiada hijab disisi Rabb, walaupun orang kafir.

Ucaplah inalillah...(walaupun telah lama berlaku) dan redha dengan qadar/ketentuan Rabb dan doa.

Cadangan...doalah agar sipenipu diberi hidayah dan menjadi makhluk yang terbaik disisi Rabb. Selepas itu, semua kebaikan dia dan keturunan dia...akan masuk saham akhirat Puan. Siapa kena tipu dengan siapa sekarang? he..he

Sesungguhnya disebalik setiap kesusahan pasti ada hikmahnya.

Tolonglah selitkan nama saya sekali dalam doa Puan.

Khalid

Hamka said...

Syafiq Ahadin : encik hamka, dah ulas ke pasal MLM? hmmm, malas nak cek entry lepas... hehe! boleh bagi link? tq... haha!

KM: ini liknya: http://keretamayat.blogspot.com/2011/03/mlm-apa-kata-pakcik-keretamayat.html

-------
Komeng: Salam Hamka.. bila buku nak siap wehh.. tunggu lama dah nih hehe..

KM: sabor, sedang bertekak dengan penerbit dan disigner, jap lagi kami berbaik, he he

Ps: komen Khalid terbaik! Like!

PemilikMataCoklat said...

saya dah reemail, hampir sebulan yg lepas, silalah balas email saya, tnya soklan biasa2 je, just nak clarification yang buat more confident je, terima kasih:-)

Hamka said...

boleh tahu email anda?

dan adakah anda menghantar di keretamayat at gmail dot com?

Jaja said...

Gunalah hak pengguna anda. Pergi tribunal pengguna dan buat tuntutan. Tapi cik nak kena dapatkan alamat penuh atau pergi sendiri ke syarikat itu untuk serahkan surat kepada mereka.

Michelle said...

leman decaprio ye ye.. ------ Nerzhul Boleh sangat, bila makan, semua orang kena makan, bila saya bayar, semua kena bayar! Woha! ---------- Miesz Niza pandai -------- Skymatrix Akak tu email tahun lepas, kira dah sampai tahap sabar kepada pasrah kepada redha -------- cik kompas wow --------- heal man muka kau ada iras AC mizal ke? ---------- mama rocks tak solat? *&*^&^% (rujuk enry lepas)

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol addiction in dogs - tramadol hcl 30

Anonymous said...

no prescription xanax where to order xanax online - xanax side effects in men

Anonymous said...

xanax online xanax generic reviews - xanax dosage in children

Anonymous said...

order carisoprodol online can carisoprodol kill you - carisoprodol 350 mg get you high

Anonymous said...

buy discount tramadol tramadol hcl 37.5 mg - buy tramadol hcl

Anonymous said...

buy tramadol online buy tramadol online no prescription mastercard - tramadol for dogs and humans

Anonymous said...

http://landvoicelearning.com/#63987 buy cheap tramadol no prescription - ultram tramadol made

Anonymous said...

purchase tramadol tramadol 50 mg recommended dose - where to buy tramadol for dogs

Anonymous said...

learn how to buy tramdadol tramadol (ultram) must be used with caution in persons with - tramadol hydrochloride 50 mg recreational use

Isteri Khalifah Uthman said...

Jana pendapatan disini
http://superpay.me/members/withdraw/list.php?refid=363775