Nov 14, 2011

Siapakah Da'e?

(ustaz adalah manusia yang termasuk dalam golongan terkenal dengan kesabaran, enrty ini bukan di tuju kepada semua ustaz, tapi di tuju kepada mereka yang mengaku ‘ustaz’, dengan soalan, adakah anda seorang Da’e?...)

Kepada korang yang jarang dengar ceramah ugama kerana rasa diri tu lambat lagi nak mati, lalu aku bertanya, siapakah Da’e? tentu korang ternganga tak tahu nak jawab sebab macam pernah dengar, tapi di mana ya?

Jadi hari ni , jika korang Berjaya baca entry ni sampai habis, maka korang akan dapat ilmu tentang istilah ‘da’e’, dan bolehlah berlagak hebat depan kawan kawan korang yang sama rasa diri tu lambat lagi nak mati, dengan pesanan: “walaupun kereta mayat itu penuh, bila kau mati, akan tetap ada ruang untukmu”..., chewah! Tak lawakpun.

Sebelum tu, aku nak bagitahu kepada mereka-mereka yang mengaku mereka adalah Da’e supaya jangan perasan lebih lebih sangat.., almaklumlah, aku dengar ramai orang islam mengaku mereka adalah Da’e, penyanyi nasyid cakap mereka Da’e, ketua usrah cakap mereka Da’e, peserta program khebah ibadat rehlah juga mengaku sebagai Da’e, pengutip derma ketika ceramah politik juga mengaku Da’e, peserta himpunan bersih juga mengaku mereka adalahDa’e, ustaz –ustaz juga mengaku mereka Da’e, pelakon filem bercorak ugama mengaku Da'e, penulis blog ala ala ustaz mengaku Da'e..

Jadi siapakah da’e yang sebenarnya?, jika korang semua mengaku korang adalah Da’e, maka sepatutnya ugama akan jadi maju, masjid penuh, maksiat kurang, orang kafir berbondong bondong masuk islam, ekomoni orang islam pegang sebab akhlak Da’e memang terpuji, dunia akan orang islam pegang sebab dah ramai orang menganut ugama islam..

Tapi dunia hari ini sebaliknya, ramai mengaku Da’e, tapi masjid kosong, maksiat banyak, orang murtad ramai, ekonomi orang kapir pegang, dan dunia di kuasai orang kapir sebab mereka lebih ramai, mana pergi mereka yang mengaku Da’e tadi? Apa korang buat kepada ugama sehingga mutu ugama hari ni jauh merosot berbanding zaman sababat Nabi, zaman Da’e sebenar.

Nabi Muhammad SAW adalah Da’e, dan sahabat sahabat Nabi adalah Da’e, maksud Da’e adalah orang yang memperjuangkan ugama.., di zaman mereka , masjid solat lima waktu penuh macam solat jummaat, maksiat jika ada orang buat zaman tu, mereka akan mengaku tanpa sempat polis pergi tangkap, orang kafir berbondong bondong masuk islam sehingga ada kaunter masuk islam dekat masjid macam kaunter zakat di bulan puasa, ekonomi, politik, dan dunia, orang islam yang pegang sebab orang kafir rasa hormat dan takut pada mereka..

Tapi hari ni sebaliknya, malas aku nak mengumpat, tapi ugama teruk hari ni sebab korang belum layak nak mengaku diri sebagai Da’e tapi dah perasan diri adalah Da’e sedangkan mutu ugama dalam diri, usahkan nak selamatkan orang lain di akhirat, selamatkan diri sendiri pun belum tentu. Isk!

Jadi, sebalum korang syok dengan gelaran Da’e, atau sebelum nak mengaku saya adalah DA’E, eloklah sedar diri bahawa korang tu teruk, tapi masih boleh di selamatkan. Insyallah.

Hari ni aku akan ajar, bagaimana nak jadi Da’e, dan sila dengar baik baik, sebab silibus ini takde kat Pondok menjaga poster atau Markaz tarbiah politik korang…

Da’e ni berbeza dengan guru ugama, yelah, Pejuang ugama sudah tentu tak sama dengan pengajar ugama, ye ye, orang yang ajar ugama juga pejuang ugama tapi Da’e ni lebih mendalam lagi, arghh susah nak terang!

Senang begini, jika korang tengok movie 'Hantu Kak Limah Balik Rumah', arahan Khalid mamat, mungkin filem tu ada moral, ada hiburan, yang mana semua tu datang dari idea Khalid mamat, dan Khalid mamat nampak berjaya..

Tapi tahukah korang, waktu Khalid mamat arah filem tu, mungkin dalam kepala beliau, mahu anda terhibur, puji beliau sambil ambik moral, serta bayar duit tiket wayang.., habis cerita..

Dan lepas korang balik tengok wayang, korang hanya tahu korang dah terhibur.., sambil tunggu pulak Hantu Kak Limah part 2 jika ada.

Bermakna di sini, Khalid Mamat hanya bagi hiburan dan ajar beberapa moral MELALUI filem, tapi tidak ajar bagaimana bagi hiburan dan ajar beberapa moral MELALUI KERUSI PENGARAH filem.

Faham tak? Argghh, susah pulak nak terang.

Senang macam nilah, jika kita pergi konsert Jom-heboh misalnya, dan ada beberapa penyanyi naik atas pentas., lalu menyanyi..

Dalam minda penyanyi tu, niat beliau adalah supaya pendengar terhibur, dapat duit konsert dan berharap pendengar dapat amal perkara baik dalam lirik lagu dan puji beliau, itu sahaja! takdepun dalam minda penyanyi tu supaya orang jadi macam dia, (nanti tak boleh cari makan pula) cukup orang suka dengar lagu dia, beli CD, pergi konsert.

Berbeza dengan rancangan Program realiti Mentol misalnya, yang mana ada artis ajar pulak artis lain supaya jadi macam dia..

Ha!!! nilah aku nak cerita tentang DA’e.

Da’e adalah orang yang berjuang untuk agama, dan tanda penjuang yang sejati adalah: mereka bentuk generasi pelapis!

Kebanyakkan ustaz-ustaz ceramah ugama hari ni, hanya satu hala, suruh pendengar terhibur sambil buat beberapa lawak, dapat elaun mengajar dan berharap pendengar dapat amal serta sampaikan, itu sahaja.

Bila ustaz tu cuti atau mati, waktu kuliah beliau akan kosong takde orang ganti sebab beliau hanya ajar ugama, bukan Da’e..! Faham tak?

Ustaz tu tak kumpul 10 orang ke pendengar terpilih dia untuk ajar dan training supaya jadi macam dia sekurang kurangnya (jika tak dapat jadi macam Nabi!) dan ganti beliau bila dah mati!

Patut Ustaz ada pelapis yang ajar ugama macam dia buat, bukan setakat ajar orang amal ugama,tapi ajar orang supaya jadi pejuang agama!

Tak lah bila beliau mati, susah susah pulak AJK masjid nak cari orang yang kelakar macam dia..

Tak percaya cuba tengok Ustaz XYZ, waktu ceramah beliau ramai orang dengar, sampai melimpah masjid, bila ditanya, kenapa suka sangat Ustaz XYZ, orang ramai menjawab, sebab beliau unik (cakap terangganu pekat) dan beliau kelakar..

Tapi jika beliau dah mati, dan ganti ustaz lain, walaupun subjek sama, bab Fekah, kurang pulak yang datang, kenapa, sebab ustaz baru tu tak kelakar! Woha!

Bermakna Ustaz XYZ baru ajar ugama, belum jadi Da’e, yang mana Da’e ni, akan bentuk pelapis untuk sambung kerja Nabi, bukan setakat jadikan korang Mad’u sahaja..,

(arhhh, ada pulak istilah Mad’u- kita cerita lain kali bab tu)

Jika ustaz ajar ugama sahaja, dan tidak menjadi Da’e, lepas ustaz tu mati, takde orang nak ganti, jika ada yang ganti, jumlah pendengar dah kurang, sebab ustaz sebelum tu ajar orang sambil buat lawak, datang ustaz baru pulak tak buat lawak, orang pun lari, Woha!

Note: korang ni pun sama jugak bengong pergi ceramah sebab lawak, orang pergi ceramah bukan sebab nak dengar lawak, orang nak ilmu, bukan nak jadi juri maharajalawak!

Sambung balik, Kat kampong aku, masa kecik, saf solat 3 baris, sekarang aku balik kampong, 4 orang jer solat berjemaah, kenapa jadi macam ni,? Kerana orang yang pergi solat dulu bukan Da’e, mereka hanya AMAL ugama, tapi tidak KEMBANGKAN ugama, tak buat pelapis.., bila mereka mati, ugamapun turut mati sebab mereka bukan DA’e.

Faham?!

Zaman Nabi, masa mula mula solat dekat kaabah, Abu jahal dan Abu sufian Nampak lalu cakap.

Lepas Nabi mati, matilah ugama ini, dah banyak orang bawak ugama baru, lepas mati, ugama beliaupun hilang..

Tapi tidak, Abu sufian sendiri melihat ugama berkembang, dan terus berkembang walaupun lepas Nabi dah wafat.

Kenapa?

Kerana Nabi adalah Da’e, apa bila beliau dakwah sahabat, belau bukan sahaja AJAR ugama, tapi jadikan sahabat sebagai PELAPIS.

Dalam hadith yang aku copy paste dari orang yang copy paste secara ringkas:

Abu Bakar ra tanya Nabi saw selepas masuk Islam; “Apa kerja aku?” Nabi saw bersabda lebih kurang maksud; “Apa yang kamu lihat saya buat, itulah yang kamu kena buat”. Abu Bakar ra faham maksud Nabi dan terus buat dakwah dan dapat mengislamkan 4 orang pada masa hari itu juga.

Inilah Da’e, yang mana bukan setakat AJAR ugama, tapi AJAR buat PELAPIS ugama waktu masih hidup lagi!.

Ustaz caramah hari ni, dekat isyak, tutup majlis dengan tasbih kafarah, dapat elaun, minggu depan datang lagi, bertahun tahun, ummat tak berubah, masjid masih kosong..

Tapi cuba ustaz tu lepas isyak kumpul beberapa pendengar terpilih, bagi mereka kerja, pantau mereka, ambil laporan, maka insyAllah jika ustaz tu mati, sepuluh orang lagi boleh ganti tempat ustaz tu sebab ada pelapis!

Itu yang Nabi sebagai Da’e buat, Nabi bagi kerja kepada sahabat, pantau mereka, dan ambil laporan serta betulkan mereka jika kerja mereka silap, contoh, masa Nabi ajar ugama kepada orang madinah yang pergi haji di mekkah, terus sahabat ni pergi kembangkan ugama di Madinah tanpa perlu Nabi ke sana, Madinah yang asal bukan Negara islam, bila Nabi hijrah, hampir separuh dah masuk islam.., sedangkan Nabi tak pergi ceramah pun kat sana, sebab Nabi buat pelapis ketika masih hidup.., Inilah hakikat Da’e.

Sebab tu aku tak suka pergi ceramah politik,. Sebab penceramah tu tak cakap: “Apa yang kamu lihat saya buat, itulah yang kamu kena buat” tapi penceramah tu suruh pangkah dia, beli akhbar parti dia, dan sertai tunjuk perasaan, serta sedekah waktu ceramah, dan sokong sahaja, yang lain, kerja glamour glamour, saya buat, anda jadi Mad'u sajer cukup....

Apa?, jadi mad’u sahaja..?, aku tak nak jadi mad’u, aku nak jadi Da’e! Aku tak nak sokong ugama sahaja, aku nak Dokong ugama!

Term Da’e adalah“Apa yang kamu lihat saya buat, itulah yang kamu kena buat” (Baca: Nabi Muhamamd SAW).”

Dalam politik, kau ceramah, kau sorang jelah dapat duit ceramah, kami ni tadah telinga sambil bayar ceramah kau jerlah sampai mati, sedangkan dalam islam, Hari ni Nabi jadi imam, tapi bila Nabi sakit, Abu Bakar pulak jadi Imam, hari ni Nabi berdakwah di Taif, dan esok, boleh juga sahabat Berdakwah di Madinah tanpa Nabi.., bukan kau jer yang pergi ceramah sana sini sambil kutip duit derma!

Simple,: “Apa yang kamu lihat saya buat, itulah yang kamu kena buat (Baca: Nabi Muhamamd SAW).”

Bukan ustaz buat kerja ustaz, mengajar, buat lawak dan dapat duit kopi, sedang kami hanya tadah telinga sambil hulur duit kopi, TAK!

Itu bukti ramai ustaz (bukan semua) yang belum jadi Da’e, sebab korang ajar ugama tanpa ajar PELAPIS ugama di waktu korang masih hidup.., apa lagi jika korang berebut nak slot ceramah sebab nak dapat elaun lebih, memang hampeh!

Dizaman Da’e, walaupun belum ada kitab ugama dicetak, kitab hikam belum ada, kitab tarikatpun belum ada, kitab sifat 20 masih belum dicipta, akhbar harakahpun takde, risalah lepas jummaat takde, blog dakwah takde, halaman web Islamic takde jugak, sekolah pondokpun takde, parti islam dan nasyid jugak tiada, tapi hari hari orang kapir masuk islam, Kenapa?

Kerana da’e ini adalah orang yang faham ugama, dengar azan menggigil takut kepada Allah, di mana setiap penjuru mereka pergi, orang akan tertarik kepada islam..

Tapi zaman ni, apa yang tak de, kitab ugama dicetak sudah setinggi gunung, akhbar dan majalah islamic bersepah, risalah lepas jummaat melayang layang, blog dakwah berlink link, halaman web Islamic penuh sesak, sekolah pondok bertingkat tingkat, parti so call islamic bukan main besar bendara berkibar, nasyid di radio tak henti henti, TV islamic pun ada, tapi bilangan orang kapir masuk islam tak macam zaman DA’e.., sikit bebenor, malahan zaman ni, orang murtad pulak ramai.., kenapa?

Kerana orang yang mengaku da’e pun belum faham ugama, dengar azan dari masjid tak ada rasa di panggil Allah, dan di mana setiap penjuru mereka pergi, orang makin benci pada ugama, aduh..

Jadi aku nasihat, kepada mereka yang mengaku Da’e, jangan ajar kami AMAL ugama sahaja, tapi ajarlah kami untuk MEMPERJUANGKAN ugama..

Jadikan kami pelapis ugama..

Kalau anda penyanyi nasyid dan mengaku Dae, tak payah pulak ajar aku menyanyi betulkan pitching macam rangcangan mentor tu, jangan slow sangat boleh tak?

Ni untuk ustaz, sebab mereka pewaris Nabi..

Jadi, Ustaz kena ajar kami jadi macam ustaz!

Tak Tak Tak!

Bukan ajar kami buat lawak merepek macam ustaz, atau ajar buat slide power point, tapi ajar kami buat kerja Nabi.

Betul betul punya kerja Nabi..

Tak dapat elaun pun tak pe.., janji ajar kami jadi Da’e..

Boleh UstaZ?!

Itupun jika 'Ustaz' seorang Da’e…

I rest my case.

Ps: aku juga bukan Da’e.., baru nak belajar-belajar, isk.., dan aku seru korang jadi Da’e dengan cara belajar kepada mereka yang berkata: *“Apa yang kamu lihat saya buat, itulah yang kamu kena buat.” InsyAllah...

Ps2: Aku tak kata salah ustaz mengajar ugama hari ni, aku cuma mahu ustaz serius mengajar pelapis ugama(bagi kerja dan pantau), bukan setakat berakhir kuliah dengan "wallahu'lam", harap tidak salah faham.

(siapa nak jadi driver keretamayat? Silalah angkat mayat-woha!)

*tertakluk kepada Sunnah Nabi sahaja.

133 comments:

SangGupal said...

1st? :)

daos said...

2nd xD

PemilikMataCoklat said...

rasa berdebar semacam je baca entry kali ni, Hamka memang selalu berjaya buat aku kagum degn setiap entry yang di tulis, hebakkk ahh!!

Moga ramai ustaz yg dtg baca entry ni dan dapt amal apa yg ditulis, penulis dan aku skali=))

3rd ke?? hehe

.: Si BungaKopi : . said...

ooo mcm tu.

Mohd Zaid said...

hmmm

aitotyati said...

tq for the info

watdahell said...

4th....huh?

Anonymous said...

aduss..

Wan Suhail said...

terbaekkk
serius makan dalam

Miesz Niza said...

sesetengah ustaz hanya sekadar gelaran atau jwtn yg diberi brsandar pd gaji atau kpentingan..bukan pd ksedaran utk memperkembangkan syiar islam..
mebi bg diaorg utk jadi 'pendokong' bkn sdikit pngorbanan..lebih baik jadi 'pengamal' ..gnjaran dr Allah tetap ada walopon kurang sdikit tp yg penting snjungan di dunia tetap melambung ( itu pendapat sy laa)
p/s: mamat khalid laa bukan khalid mamat yer en.Hamka..kihkih

Dina said...

saya tak tahu banyak sangat, cuma sikit je yg saya dapat tau, sebagai contoh Ustaz Haron Din, pengamal perubatan Islam misalnya, dia ada anak didik yg boleh membantu beliau sekiranya ade pesakit yang minta pertolongan, Ustaz Ismail Kamus juga begitu, ada anak didik, sekiranya mereka tiada atau tak dapat nak bantu pesakit, mereka akan minta anak didik mereka uruskan ( INI HAL BERUBAT ORG SAKIT )<-- ( mohon dibetulkan maklumat sekiranya ada kesilapan) dan mungkin ada ustaz di luar sana ada anak didik mereka, cuma tidak diketengahkan dan kita tidak tahu siapakah anak didik mereka.


soalan saya hamka : adakah cara seperti, contoh : ustaz haron din dan ismail kamus itu, seperti da'e iaitu mengajar ilmu perubatan islam misalnya, dan ada anak didik yang InsyaAllah boleh menyambung perjuangan mereka?

atau hamka ada contoh lain atau Da'e ini hanya tertumpu pengajaran bab ibadat dan tauhid sahaja?

sekian, mohon jawapan. Terima kasih.

morsmode said...

wallahu a'alam.keh keh keh
bereh laluh bohh

Ikhwan said...

Encik Hamka tak mau ajar kami menulis nota agama ke? jadi pelapis. he he

kundi said...

Gud entry...tapi ramai yang tak sedar perkara ni...

gu mano...

nak tunggu ustak kemah keming cito hal ni ko...huhu

Wijdan Hawani said...

Pak Hamka, meh jom tengok ni:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=KF7eZnIhZmY

umiamani said...

Oooo baru paham. Selalu dengar tapi tak penah lak nak tanya sapa2. Huhu

Kira dae ni ala2 upline rekrut downline kat MLM tu la ye? Siap buat workshop utk polish cara2 rekrut orang, pastu ajar cara2 berketrampilan supaya orang dengar konfiden giler etc, gitu la ye?

Kalau gitu kene blaja cara2 org MLM la kut :-P

Wijdan Hawani said...

Ni, tengok ni haa.

Kamonasen said...

Imam muda, ustzah pilihan, tu cth2 da'e yg sbnr klu korg nak tau. pui!!! mcm **** lah.

dulu nabi2 dan pra pengikut mreka bersusah payah krn agama. klu stakat cramah kat masjid, mmg lah sbab suma yg dduk kat dlm masjid tu mmg nak dgar psal agama. tp.... bgaimana plak utk org2 yg x suka dan jau dr agama? sdgkn jumlah mrk2 ini jauh lbih rmai lg drp yg suka dgar agama. sapa yg nak jmp ngan mrka ni? aku jugak yg jahil2 nie.

aku cabar ustaz2 yg slalu kuar kat tv bg cramah tu atau pun imam2 muda yg top n glamor dan sapa2 lah yg mngaku diri mreka da'e, g jmp org2 islam yg jau dr agama. tukang sabung ayam, kaki judi, kaki botol, bapak gangster, n suma lah yg swaktu dgnnya. baru org islam. ataupun g hjung2 dunia atas mksud agama, gna duit sndri. x guna duit pruntukan. tggalkan anak istri. ada brani??
mmg x brani. sbab... tkut tggalkn bini, shgga kluarkn fatwa kaum kera mreka, tggalkn anak bini adalah satu perbuatan yg kejam. pui!!! mcm **** lah...
bg aku lah, yg dikatakan da'e ni adalah mereka2 yg merasa pengorbanan dan susah payah krn agama. yg guna duet sndri bergrak atas maksud menghdupkn agama, yg krn agama mrk terpaksa rindu anak2 n bini, kekadang tak mandi sampai 2 hgga 3 hr, pkoknya krn agama mrk rasa susah.

p/s: yg ini aku rasa pling klakar: "silibus ini takde kat Pondok menjaga poster atau Markaz tarbiah politik korang…"hahahahahahahaha...

Akim Iqbal said...

Wo ha ! Kelu lidah lepas baca entri ni

Skymatrix said...

semalam ada ceramah politik dekat sangat2 dengan rumah aku, x pegi pun. Tapi aku terpaksa tahan telinga sebab bingit, mengganggu masyarakat dengan ceramah politik yang ntah apa2.

maki sana cerca sini, pastu mengaku dia pejuang agama dan berjuang sama2 dengan dia...HANCUR ini macam!!!

AKU TAK SUKA CERAMAH POLITIK BAIK DARI PEMERINTAH ATAU PEMBANGKANG. BANYAK MENCERCA DARI MEMBINA. BUANG MASA & MENAMBAH DOSA.

mungkin ada pembaca yang akan marah dengan komen ini...

Anonymous said...

Assalam

Berdebar baca nama Khalid Mamat...Woha!

No Fear and No Favour!

Khalid
110% behind you bro.

emak. bukan penari tiang said...

kalau perempuan buleh jadi Da'e?

Da'eyah?


ok tak lawak
anyway, aku tak suka tengok program realiti ustaz ustazah kat tv tu. entah mengapa. rasa tak ikhlas benar. bukan aku tak ikhlas tengok, tp peserta tu tak macam tak ikhlas ja sungguh2 nk jadi ustaz ustazah. glamer ja lebih kot?

tak payah masuk tv kot kalau nak jadi ustazah.

Anonymous said...

terima kasih pak cik hamka..saya sudah faham..bertambah lagi laa ilmu saya di dada.

Wan Perlis said...

terbaik

Anonymous said...

Untuk jadi daie semua orang layak.

Semua orang kena jadi daie sebenarnya.

Untuk jadi daie juga tak perlu ikut cara MLM. Sebenarnya orang Yahudi yang belajar dari nabi dan sahabat dalam mempraktikkan MLM. Orang islam je tak nak ikut.

124 ribu sahabat adalah golongan yang berjaya kerana Allah telah reda atas mereka ketika di atas dunia.Sahabat dan sahabiah mengikut nabi tanpa banyak soal. Mereka dengar mereka taat. Jadi ikut dan contohilah mereka untuk jadi daie. Jangan mempersoal dan memperlekeh mereka walaupun sedikit. Siapa kita nak berbanding Allah.

Untuk jadi daie kenalah belajar korban sedikit kelapangan masa, harta ,sediakan diri dan perasaan,
srdikit susah payah mengajak orang mengamalkan agama, walaupun kita belum dapat amal. Bila kita banyak mengajak orang amal agama dan sunah nabi nanti Allah akan beri kakuatan untuk kita terlebih dahulu amal agama. Agama akan datang dalam diri kita kalau kita mahu dan ikhlas.

N.Rompin

Syafiq Ahadin said...

Subhanallah! Best beno! thanks sharing!!! Arghhhhhh!!! Nak lagi, ni lah pasal kalau hati tak cukup makan!!!!!! Arghhhh!!!!!

nak3!!! hati ini gersang!!!

Ismi Ijmi said...

emmm.
ustaz.
agama yang sempurna ni, tak sempurna bila hanya mengajar atau belajar, atau sekadar berdakwah sahaja.
agama yang sempurna bila kita dapat belajar agama dari mana2 guru agama,
dari apa parti pun, dari apa fikrah pun.

guru2 agama, pun kalau ikutkan tak sempurna lagi kalau mereka tak dapat gunakan diri untuk mengajak manusia kepada ALlah cara Nabi saw.

Ismi Ijmi said...

Lihat kat Youtube

Ustaz Shamsuri Ahmad,
Tafsir Surah Ibrahim Bhg 2
minit ke-37
ni orang yang faham beza mengajar dan mengajak.
semoga ALlah pilih dia satu hari nanti..

ABU BAKAR @ BURN said...

alaaa... aku yang ke 28... wuahahaha, xpela..

neway, good sharing..
sama sama berjuang, yahhh!!!!

Anonymous said...

ala hamka. banyak lg berselindung sampai aku tgk ramai lg yg baca tetap salah faham. orang yg benar2 buat kerje agama je kot faham yang tersirat. bagitau apa kitorg (umat ini) perlu buat..InsyaAllah.

Watak Sampingan said...

tanda tanya,question mark,???

Mutiara Bertaburan said...

ilmu yang sebenar ialah nak jawab soalan dalam kubur.

goku said...

salam..nice entry..

lps ni hamka tulis bab amar ma'ruf dan nahi a'nil mungkar..kesian aq tgk org2 yg perasan byk sgt ilmu ckp pasal amar ma'ruf nahi a'nil mungkar entah pape je..ikut pala sndri je..
tlg ea abg hamka sayang..hehehe

Adlilatun Nur said...

:)

Anonymous said...

Nabi ajar satu lagi;
TASYKEEL harta n masa.

Sampai satu peringkat, korban nyawa semata2 utk tersebarnya agama.

Car Meng said...

mantap sekali lagi.. aku tak tau lah nak kata apa.. tiap kali aku baca, aku cari ruang2 utk aku hentam kau balik.. tapi tiap kali aku habis baca, aku mesti tak jadi nak hentam kau, terus aku setuju aje sambil angguk2 kepala, senyum dan kata 'emmm..' tahniah.. blog mcm ni yg aku nak eh silap, nota ugama utk diri sendiri yg mcm ni aku nak.. Aku tunggu lagi...

mizi said...

aku angkat tangan untuk jadi peneman driver kete mayat jer..sebab aku takut bawak kete mayat sorang2..aci kan

heal man said...

en.Hamka..

sekarang ni dorang dah buat rancangan "imam muda" dan "ustazah pilihan - terdidik wanita terdidik generasi"..

so adakah program-program sperti ini lebih menjurus kearah Da'e..?

levi said...

Ramai ustaz yg ok sebenar nya.tapi tak glamor. Kalau nak tau lebih mendalam kena p sk agama rakyat, seperti SK agama Faqiah Damiah, setiap petang dan malam mereka baca kitab and Al Quran dgn taksir sekali. Ramai murid yang boleh hafal surah sujud sejadah dgn lancar.Hebat, penceramah mesti ada kelulusan bukan pakai cakap aje. Ustaz di situ mengajar solat hajat setiap malam, solat sujud sejadah. Mengajar cara cakap. Depa diajar byk kitab2 maksud nya perturun ilmu. Mandi Mayat dan bacaan doa selamat. Ni yg tak glamor nya.

Anonymous said...

salam.

bila hamka sebut psl uztaz yg kelakar, loghat trengganu pekat, aku teringat uztz azhar.

ada bbrp klip utiub UA yg aku dh tengok..mmg ramai audien die..gamat abes, ngalahkan tgk raja lawak gelaknyer..

smpi aku sndri terpikir, bila di majlis ilmu gelak2 mcm tue, dpt ker?cikgu aku dulu pesan kalau gelak2 1 bab ilmu kita hilang.. ni lagi tgh belajar dah seling ngan gelak ketawa..

mgkn ader antara kt sini follower UA yg mgkn mrh kat aku.. tp aku betul2 rs belajar kene serius esp belajar agama.. sikit2 uztaz tu cuit ok lah, tp kalau manjang melawak dah jd mcm joker namanya..

Unknown said...

fuh,ada juga terfikir macam kau cakap ni hamka dulu,tapi dulu lah.
tapi bila dah ada orang translate dalam bentuk tulisan macam ni,rasa tertarik untuk berjuang semula seperti dulu :)

Nabila said...

terima kasih untuk ilmu2 ni pakcik hamka.. selalu baca blog kamu,hari ni baru nk ucap terima kasih. kena ucapkan sebelum naik kereta mayat. Woha!

kak nina said...

aku tau kenapa tiap ape yg laki aku selalu cakap/beritahu/ngomel kat aku, lepas tu ko pun keluarkan benda yg sama...

baru2 ni die mengomel psl ustazah pilihan...pastu die mengomel psl penceramah politik kat surau die menyebabkan die mengangkat bontot dan balik rumah...pastu die ngomel pasal banner/bunting kat masjid/surau yg letak "ceramah bersama ust polan bin polan" siap letak gmbr studio lengkap berbaju melayu....

lepas tu hari tu die ade ckp, die solat jumaat kat satu masjid ni, khutbahnya pasal nabi muhammad saw...die ckp die menangis...org keliling die pun ade yg menangis...die ckp mmg terkesan betul khutbah tu...tak silap aku masjid sri petaling kot...

MyHeart said...

ohhh aku br paham.

Anonymous said...

salam..

dunia Da'ei ...

penuh dengan doa yang panjang-panjang
penuh dengan dunia yang semakin kurang
penuh dengan qiamullail pada malam yang kelam
penuh dengan dendam pada sejarah yang silam

bukankah senjata doa telah hilang
bukankah akhir dunia kian menjelang
bukankah sunnah qiamullail semakin kurang penting
bukankah darah dendam syahid menjadi terasing

-ibn

Anonymous said...

Islam hanya tinggal pada nama – ini sudah lama diperkatakan dan dibayangkan dalam Hadith mengenai umat di akhir zaman. Dan begitu juga pada JENAMA, di mana label-label atau jenama “Islam” digunakan untuk mengelirukan umat Islam. Tak usah cakap pasal nama dan jenama “Islam” sebab kalau mereka sudah terlebih dahulu merampas nama “Allah” untuk terus menghancurkan Islam. Dan umat Islam tidak tahu mekanisme yang digunakan oleh kaum kuffar untuk menyusup ke dalam organizasi-organizasi Islam, kerana ada yang berpura-pura Islam sedangkan mereka adalah agen nasrani. Mereka tinggal bersama-sama kita, makan bersama-sama kita, ikut sembahyang bersama-sama kita, puasa bersama-sama kita. Ini sudah lama berlaku! Umat Islam sudah terlalu ketinggalan dalam organizasi INTELLIGENCE, dan terlalu lurus bendul, sebab itu mereka mudah ditipu. Hanya dengan ilmu dan COUNTER-INTELLIGENCE sahaja umat Islam dapat menepis kegiatan subversif agama yang telah berlaku sekian lama dalam dunia Islam. Khidmat intelligence ini adalah khidmat yang dibayar dengan harga yang mahal, jadi tidak hairanlah ada orang yang suka berkhidmat dalam bahagian ini. Antara organizasi yang paling licik dalam kegiatan ini adalah MI5 dan MI6 dalam British Intelligence.

Kita hanya kemaruk dengan Yahudi, Yahudi, Yahudi… kerana umat Islam TELAH TERMAKAN PROPAGANDA ANTI-SEMITIC PUAK NASRANI. Propaganda ini sangat berpengaruh dan sangat meluas, dan rata-rata umat Islam melalui golongan terpelajar sudah termakan pengaruh ini. Propaganda Nasrani yang kononnya anti-Yahudi dan anti-Freemason ini sudah berlarutan berabad-abad sejak zaman Inquisition lagi, dan propaganda inilah yang sekarang bersepah di Internet, dan propaganda inilah yang dikutip oleh pelajar-pelajar Islam yang tidak tahu hujung pangkal sejarah.

Sekarang lihatlah sendiri, siapa yang sudah mula menyerang dan memurtadkan umat Islam di Malasysia? Kini satu demi satu negara Islam telah dikuasai, dan terkini – Libya! Lepas ini Syria dan Pakistan, sebelum Iran diserang. Ramai orang Islam sudah termakan propaganda Nasrani sehingga Ikhwan Muslimun (yang ditubuhkan oleh Jesuit pada tahun 1928 melalui Freemason Hassan al Bannah dan Syed Qutb) akan berjaya menghimpunkan satu bala tentera yang besar (dengan bantuan Western Intelligence) untuk berperang dengan Israel – sedangkan ini adalah satu gerakan SUICIDE bagi umat Islam. Di atas kebodohan umat Islam itu, yang mengikut telunjuk Western Intelligence, akhirnya umat Islam akan terjerat dengan perancangan untuk hancurkan Islam melalui peperangan dengan Yahudi (di mana Yahudi juga akan dihancurkan sama).

Allah Maha Kuasa, walaupun perancangan rapi ke arah itu akan tercapai, tetapi ianya tidak akan berpihak kepada pihak Barat (Nasrani) kerana:

“And when those who disbelieve plot against thee (O Muhammad) to wound thee fatally, or to kill thee or to drive thee forth; they plot, but Allah (also) plotteth; and Allah is the best of plotters.”
- Qur’an: Surah Al-A’raaf, verse 8. Pickthal’s Quran Translation.

Dalam konteks yang sama, perancangan untuk menghancurkan Islam (agama yang dibawa oleh Muhammad), Allah juga akan menyelamatkan Islam.

Kesimpulan: walau bagaimana licik perancangan kuffar termasuk dengan menganjurkan pelbagai organizasi NGO dan sebagainya untuk menghancurkan Islam, namun Allah akan menyelamatkan agama suci ini.

aloya said...

Pes time dengar perkataan DA'E, MAD'U tu selalu..isk isk isk jahil sungguh.

Anonymous said...

mad'u - terdakyah atau mangsa ketagihan kebathilan

da'e - penyeru kpd agama Allah dan kebesaranNya.

soutulmujahid.com said...

woha! hebat! subhanallah. alhamdulillah berjaya baca sampai habis walaupun pjg. kih3~. setiap ayat ada karisma tersendiri

kalau macam ni punya karisma, hamka kena ajar kami (para blogger) utk hasilkan penulisan begini. tak gitu?

Anonymous said...

alhamdulillah,ilmu bertambah.thx to hamka.persoalan aku selama ini terjawab.

Zainuddin Wahab said...

as salam,
saya membaca blog saudara kerana tertarik dengan gaya bahasa dan penyampaian yang bersahaja dan lawak tambahan pula dengan isi cerita yang boleh jadi pedoman.....jadi itu adalah cara saudara menarik pembaca ke blog ini juga untuk menurunkan ilmu,jadi begitu juga ustaz2 yg menyampaikan ilmu mereka dengan lawak yg bersahaja , tiada beza antara ustaz dan saudara .....yg penting ilmu dapat disampaikan.....kita hendaklah menyokong apa jua cara untuk menyampaikan ilmu yg baik...baik ceramah atau penulisan blog seperti blog saudara.......kadang2 kita terlupa kita pun sama seperti org lain juga...ingin menyampaikan ilmu dengan cara tersendiri.....sebab kita ternampak cara org lain tak betul sedangkan kita pun bikin benda yg sama......cari persamaan bukan perbezaan....Allah Kareem

Anonymous said...

razman razali said..
beza ustaz yg wat lawak smp mengekek2 dlm masjid dgn lawak yg hamka buat dlm blog ni ialah 1 dpt envelope,1 xdpt..woha!!

Anonymous said...

amal membentuk iman,iman membentuk hati,hati membentuk peribadi,kata2 mencermin kan peribadi..

ntah2 ustaz yg kite ckp tu dia wat palapes sndiri..kite xtaw an .. :)

Anonymous said...

razman razali..ko ni baru baca blog dia ke..dia tulis utk diri sendiri bukan tuk kita pun sebenarnye..lagi satu hamka ni bukan ustaz, ulamak dan sewaktu dengannya..dia ni orang biasa je..kalau ko terpengaruh dengan blog dia..maksudnye ko kene pikir mcm mane org tepi longkang mcm hamka ni lebih banyak ilmu drpd kita yg merantau jauh2 smpai Mesir, Jordan sbgainye..woha!! (aku pun terpengaruh dgn dia nih)

Anonymous said...

eh..razman razali pulak..zainudin wahab..sori en razman razali..hamka delete komen aku wei..

Anonymous said...

Assalam

Ketawa dalam masjid....????
bercakap hal dunia dalam masjid...40 tahun amalan tak diterima(adap masjid). Inikan pula ketawakan makhluk terbaik ciptaan tuhan dalam rumah penciptanya sendiri. He..he..(ketawa dalam tangisan) Wallahu'alam.

Sesiapa yang belajar seni pidato untuk menarik perhatian orang kepada dirinya...amalan fardhu dan sunat tidak akan diterima.Na'uzubillah.

Pelapis ustaz yang ketawakan makhluk ciptaanNya yang terbaik adalah ustaz yang sama juga.

Bila kita doakan seorang manusia dalam doa kita, Allah swt akan hantar 10 malaikat yang maksum untuk doakan keampunan kita.

Bila kita ketawakan seorang manusia dalam ceramah kita yang dihadiri oleh beribu-ribu margastua...bayangkanlah apa yang Tuhan hantar kat kita?

Firaun laknatullah tuhan yang cipta, dan Dia tahu tentang Firaun lebih dari kita...
Macamtupun...Tuhan arahkan Nabi Musa dan Nabi Harun a.s jumpa Firaun dan beritahu tentang kebesaran Allah dengan lemah lembut. Bukan ketawakan dia atau kutuk dia atau jatuhkan kerajaan dia.....

Ustaz ketawakan orang yang buat salah/dosa?
Orang yang ustaz ketawakan...lebih teruk dari Firaun ker? He..he..
Atau ustaz lebih hebat dari Nabi Musa dan Nabi Harun?

Bertaubatlah sebelum terlambat...

Crying Judge

P/s: Salah aku tak jumpa kamu semua dan beritahu dengan kasih sayang....aku bersalah Ya Rabb. Ampunkan aku...
Ampunkan aku...
Ampunkan aku....

Anonymous said...

Ok gak tapi kena serius cari, dalami, buat setulus ikhlas..jgn pulak tulis je...tapi jauh dihati..

Anonymous said...

sy azam nk jd dai'e lh abg hamka..! =.="

usaha said...

itu sebab ada sistem usrah..
bukan setakat pantau kerja,pantau ibadah harian (quran brp m/s miggu nie;solat berjemaah berapa kai shari etc)supaya semua jadi da'i

bina individu-->keluarga-->masyarakat

cuba baca 10 muwosofat tarbiyah

jom setai usrah!!cetak da'i

Anonymous said...

Assalamualikum wbt

Berminat nak tau pasal usrah ni.....
boleh tak "usaha" ceritakan sedikit macam mana nak join?

Saya ada di Kedah la ni...

Anonymous said...

Usrah tu ape?

IbnMustakim said...

dakwah terbaik yg Nabi saw tunjuk adalah dengan akhlak terbaik, ucapan terbaik,

kita je yg tak baik....

Ya ALLAh moga aku jadi lebih baik umat Muhammad saw yg terbaik.

'Aiza said...

Ingat lg masa kecik dulu, masa aku n adik lelaki aku tgh b'main2 kt halaman rumah belakang masjid, ade beberapa orang tabligh datang kat adik aku tu, smbil b'salam tangan dan berpesan, "Besar nanti jd org Da'e ye."
Dah lebih 20 thn kot, baru hari ni aku paham maksud sebenar Da'e tu.. Terima kasih Hamka!

Wan Ahmad Faiz said...

Ramai ja ustaz2 yang bergelar da'e. tapi apa yang orang nampak, malam ni dia pergi ceramah, habis ceramah,terus balik. orang tak nampak yang dia buat usrah kat belakang. ramai yang bergerak bawah pertubuhan2 Islam. hujung2 minggu jumpa mad'u. ramai. dan pendekatan diambil antara pertubuhan2 pun berbeza. matlamat sama :)


MLM cepat berkembang, usrah dan tarbiah slow. rasanya bukan masalah di malaysia saja. di mana-mana pun macam tu. lalai sangat.

Abu Abdurrahman said...

nak TAU siapa Da'e contoh...? Jawapan = Da'e contoh adalah RasuluLLAH saw, pas tue para sabahat r.hum........

azharjaafar said...

Da'e x buat blog.. oh.. aku terskima..

Anonymous said...

tak dnafikan..Tepat nye jwpn tuan azharjaafar..isk

penyelamat awek said...

MAD'U : ORG YG ASYIK KNE DAKWAH

DA'E : SEDIAKN MAD'U JD DA'E

hamka said...

Jawab jangan tak jawab, mana mana yang sempat.
-------
Miesz Niza: mamat khalid laa bukan khalid mamat yer en.Hamka..kihkih

Hamka: err, ye ke? Takpelah salah kat situ.., malas pulak nak edit.kihkih

------------
Dina:adakah cara seperti, contoh : ustaz haron din dan ismail kamus itu, seperti da'e iaitu mengajar ilmu perubatan islam misalnya, dan ada anak didik yang InsyaAllah boleh menyambung perjuangan mereka?atau hamka ada contoh lain atau Da'e ini hanya tertumpu pengajaran bab ibadat dan tauhid sahaja? sekian, mohon jawapan. Terima kasih.

Hamka: Da’e rujuk kepada Nabi dan Sahabat, ilmu lain tu, jika dapat upah, namanya bisnes, jika tak dapat upah, namanya charity.

-----
Ikhwan ; Encik Hamka tak mau ajar kami menulis nota agama ke? jadi pelapis. he he

Hamka: pengajaran dalam menulis nota ugama adalah: tulislah dengan cara paling senang kau faham. Ajar korang? Layak kah aku? Oh..

--------
Skymatrix: AKU TAK SUKA CERAMAH POLITIK BAIK DARI PEMERINTAH ATAU PEMBANGKANG. BANYAK MENCERCA DARI MEMBINA. BUANG MASA & MENAMBAH DOSA.

Hamka: aku setuju, tak buang masa kat situ.., orang pergi ceramah politik ni, bagi aku “takde life”

----------
Lady RaRa: kalau perempuan buleh jadi Da'e?Da'eyah?ok tak lawak

Hamka: setuju, tak lawak, eh, kenapa aku gelak! (Note: dakwah, ajak benda baik, dakyah, ajak benda buruk.)

hamka said...

Anonymous: ala hamka. banyak lg berselindung sampai aku tgk ramai lg yg baca tetap salah faham. orang yg benar2 buat kerje agama je kot faham yang tersirat. bagitau apa kitorg (umat ini) perlu buat..InsyaAllah.

Hamka: biar terselindung, sebab elders pesan kat sini bukan tempatnya untuk tasykil.

----------
Goku: lps ni hamka tulis bab amar ma'ruf dan nahi a'nil mungkar..kesian aq tgk org2 yg perasan byk sgt ilmu ckp pasal amar ma'ruf nahi a'nil mungkar entah pape je..ikut pala sndri je..

Hamka: dah tulis dua kali dah, cuba baca entry, bagaimana menjadi pendakwah?

---------
Komeng: mantap sekali lagi.. aku tak tau lah nak kata apa.. tiap kali aku baca, aku cari ruang2 utk aku hentam kau balik.. tapi tiap kali aku habis baca, aku mesti tak jadi nak hentam kau, terus aku setuju aje sambil angguk2 kepala, senyum dan kata 'emmm..' tahniah.. blog mcm ni yg aku nak eh silap, nota ugama utk diri sendiri yg mcm ni aku nak.. Aku tunggu lagi...

Hamka: kalau takde apa nak komen, boleh serang peribadi, macam, hamka gemok, hamka huduh, ha ha ha.. (modal orang politik)
---------
mizi : aku angkat tangan untuk jadi peneman driver kete mayat jer..sebab aku takut bawak kete mayat sorang2..aci kan

Hamka:, ok, tolong pegang stereng, nak balas FB jap..

----------
heal man : sekarang ni dorang dah buat rancangan "imam muda" dan "ustazah pilihan - terdidik wanita terdidik generasi".. so adakah program-program sperti ini lebih menjurus kearah Da'e..?

Hamka : tak!, itu bukan ‘ugama’, itu adalah ‘pilihan hiburan.’

----------
levi : Ramai ustaz yg ok sebenar nya.tapi tak glamor. Kalau nak tau lebih mendalam kena p sk agama rakyat, seperti SK agama Faqiah Damiah, setiap petang dan malam mereka baca kitab and Al Quran dgn taksir sekali. Ramai murid yang boleh hafal surah sujud sejadah dgn lancar.Hebat, penceramah mesti ada kelulusan bukan pakai cakap aje. Ustaz di situ mengajar solat hajat setiap malam, solat sujud sejadah. Mengajar cara cakap. Depa diajar byk kitab2 maksud nya perturun ilmu. Mandi Mayat dan bacaan doa selamat. Ni yg tak glamor nya.

----------
Hamka: mungkin mereka glamour di kalangan penduduk langit.

------------
kak nina : aku tau kenapa tiap ape yg laki aku selalu cakap/beritahu/ngomel kat aku, lepas tu ko pun keluarkan benda yg sama...

Hamka: err, aku bukan laki kau, kan?

hamka said...

SoutulMujahid : kalau macam ni punya karisma, hamka kena ajar kami (para blogger) utk hasilkan penulisan begini. tak gitu?

Hamka: Dalam bab dakwah cara nabi, ingat ni: I want to be next ‘Nabi’..
Tapi bab lain, tirulah jacky chan yang berkata: i dont want to be second bruce lee, i want to be first jacky Chan!

------------
Zainuddin Wahab : saya membaca blog saudara kerana tertarik dengan gaya bahasa dan penyampaian yang bersahaja dan lawak tambahan pula dengan isi cerita yang boleh jadi pedoman.....jadi itu adalah cara saudara menarik pembaca ke blog ini juga untuk menurunkan ilmu,jadi begitu juga ustaz2 yg menyampaikan ilmu mereka dengan lawak yg bersahaja , tiada beza antara ustaz dan saudara .....yg penting ilmu dapat disampaikan.....kita hendaklah menyokong apa jua cara untuk menyampaikan ilmu yg baik...baik ceramah atau penulisan blog seperti blog saudara.......kadang2 kita terlupa kita pun sama seperti org lain juga...ingin menyampaikan ilmu dengan cara tersendiri.....sebab kita ternampak cara org lain tak betul sedangkan kita pun bikin benda yg sama......cari persamaan bukan perbezaan....Allah Kareem

Hamka: Aku dah tulis dalam ps, (Ps2: Aku tak kata salah ustaz mengajar ugama hari ni, aku cuma mahu ustaz serius mengajar pelapis ugama(bagi kerja dan pantau), bukan setakat berakhir kuliah dengan "wallahu'lam", harap tidak salah faham.

----------
razman razali : beza ustaz yg wat lawak smp mengekek2 dlm masjid dgn lawak yg hamka buat dlm blog ni ialah 1 dpt envelope,1 xdpt..woha!!

Hamka: kau bagilah aku envelope,. Samakan aku dengan ustaz tu, woha!

-----------
Anonymous : maksudnye ko kene pikir mcm mane org tepi longkang mcm hamka ni lebih banyak ilmu drpd kita yg merantau jauh2 smpai Mesir, Jordan sbgainye..woha!! (aku pun terpengaruh dgn dia nih)

Hamka: maaf aku, bukan orang tepi longkang, aku dari dalam longkang!
usaha : itu sebab ada sistem

-------
usrah..bukan setakat pantau kerja,pantau ibadah harian (quran brp m/s miggu nie;solat berjemaah berapa kai shari etc)supaya semua jadi da'i

hamka: aku rasa, mungkin lain kali aku akan kritik ‘usrah’ pulak, ada something wrong there..

------------
azharjaafar : Da'e x buat blog.. oh.. aku terskima..

Hamka: gulp!

Anonymous said...

Salam Hamka,

Terimakasih kerana telah memberi aku kefahaman sekali lagi.

Tak sangka fikiran aku selama ini adalah fikiran seorang Da'e...

Step seterusnya, aku akan dapatkah kefahaman seorang Da'e dan...

...bertindak seperti seorang Da'e

Ohyea

-putat-

Anonymous said...

Semut di seberang lautan tampak, gajah di pelupuk mata tak terlihat.

msredcheesecake said...

Rasa macam da'e ini sudah tidak ujud lagi sekarang.... Terlampau byk bukti yg dae sudah tak ujud. Macamana nak adakan semula dae ini...

iburafiq said...

ilmu agama dari dulu hingga sekarang tidak berubah, cuma penyampaian saja berbeza. yang aku tak boleh terima ialah bila ustaz/ustazah tu ulas terlalu dalam hingga mengeluarkan pendapat sendiri yg kadang2 tak terjangkau dek akalku. Da'e banyak di sekolah2 pondok. yang keluar tv/radio tu setakat mengajar saja, yang macam species Parrot pun ada juga.

Abu Solihin said...

OOO...ni kiranya entry utk "tegur" ustaz-ustazah lah ni ye...satu perkara yg Taboo dlm msyrkt kita, tapi well said jugaklah. Ada hikmah di situ...

Dah lama tunggu posting mcm ni, SYABASSS en.HAMKA.

Anonymous said...

..kt nidzamudin, raywind n kakrail jela tggl da'e...
...sgh2 dieorg wat keje nabi...

anti usrah said...

yaaa hamka...kasik hantam sampai lunyai usrah...

Anonymous said...

mohon gambar anak2 en hamka diletakkan sebagai pencuci mata. heh heh.

Anonymous said...

ya.dan kdg2 aku agak kecewa dengan penampilan ustazah2 di tv. bulu kening pula 'wajib' dicukur. (lari tajuk)

Anonymous said...

salam..

Soalan: selain ilmu agama, apakah ilmu yang perlu diketahui oleh pendakwah?..

-TvAlhijrah

-ilmu bergerak dgn kaki sendiri mengetuk pintu dari rumah-rumah dengan niat untuk suka kan ALLAH..
Namun ilmu ini telah dikatakan KOLOT dan Ketinggalan Zaman..?!

Hamka sebagai calon finalist program "Bapa SOLEH" sila jawap 2 soklan kat atas..

-juri awam

org tengah said...

Ada yg aku setju. Ada yg aku x stuju. Sebab aku bukan karkun. Hanya karkun yg bleh stuju 100%. Ada yg stuju smpi lebih pd 100%. .Karkun rasa hanya Jemaah tabligh je yg 100% betul. Jemaah lain x sempurna

org tengah said...

Jemaah tabligh bukanlah Jemaah yg perfect. Tapi aku stuju dgn kewujudan jemaah tabligh. Apa yg aku nk tulis ni utk penambahbaikan. 1. Pastikan ahli jemaah yg tegar boleh membaca Quran dgn tajwid yg betul sebgimana nabi ajar. Aku dapati terdapat jemaah tabligh yg dh berpuluh tahun dlm jemaah ni x dpt baca Quran dgn sempurna. Aku perasan ketika mereka ni menjadi imam. 2. Bila dibaca ta'lim, sebutkan sekali status hadis, sahih ke, daif ke? Bila terdpt hadis daif yg di baca, bgtau sekali mcm mn cara beramal dgn hadis daif

muzani zainon said...

DUNIA ini terlalu HINA tuk mmbuat kita MENANGIS..Terlalu MURAH tuk mmbuat kita BERSEDIH..Terlalu LEMAH tuk mmbuat kita PUTUS ASA...

tp dalam sunnah ada kejayaan :)

org tengah said...

tapi aku respek la kt dieorg ni even kne kutuk mcm2 still sabar.. masjid2 yg dulunya kosong dh mula ada org dtg, dlu mat rempit,kaki betina,kaki minum, kaki mat pit , kaki tiga skrg dah mula berjinak2 ke masjid...(ref: masjid sg puyu penang)

aku pun xmampu nk ajak org mai masjid even aku tw if aku solat x ajk orng, diorg akan tangkap aku kt mahsyar.. aku pun kdg2 xmampu nk duk masjid smpai 3h buat amal ibadat...lh2 40h.. dtg 10min solat then cepat2 blah, kdg2 solat pun kt umah...subuh pun Qada :(

yelah if nk bljr smpai dpat phd in islamic br bleh buat dakwah mati hidup balik 7x pun bapak aku xmampu... aku lagi lah...

selamat berjuang sume karkun2, semoga korg kt dunia even kurng ilmu tp ikut-ikut kehidupan para sahabat n Nabi saw kt akhirat nnt Allah bangkit kn korang ngn diorng gak...

aku pun ade niat nk hdp & mati dgn kalimah shahadah mcm sahabat gak :)

Kamonasen said...

jmaah tabligh mmg jmaah yang perfect. yg x pandai ngaji tue drp ksalahan individu. mgkn dia escape @ tidur time istima'i amal. masyaikh2 kami tekan kan sangat bab tajwid. tu sbab ada halqah tajwid dlm program "bairuni" kami. ilmu dan zikir pun menjadi salah stu drp pgangan kami.

pa lg? politik? hr2 kami berpolitik. hr2 kmi mesyuarat. tp kmi tdak berpolitik sperti politik yahudi (demokrasi). mesyuarat tu lah politik cara nabi.

ekonomi? kami lah yg pling bijak, krn kami peruntukkan harta dr titik pluh kami sendiri untuk berjuang di jalan Allah agar duit kami jd manfaat di "hari sebenar". bkn macam firqah lain, guna duit sponsor klu nak bt program.

tanda jmaah kami perfect sbab suma budaya, negara n tempat boleh terima.

p/s: klu tuan cari keburukan, keburukan lah yg tuan akan jumpa. klu tuan cari kbaikan, kbaikan lah tuan akan jumpa. kluar 3 hari bersama-sama kami insyaAllah...

Anonymous said...

kalau nak sediakan pelapis dalam rumah pun kureng mampu..camnolaaa nak ngaku da'e..target utama macamana akan keluar dari rumahku manusia2 yg ada fikir risau agama...kalau dalam rumah pun 'linteng pukeng'..(akulah tu)..berani kamu ngaku ngakuin da'e..cis bedebah terlampau...anyway hamka,'nani g'(panggilan manja utk nenek dlm bahasa urdhu)..setuju banget sama kamu donk...*peace*

menusukhati said...

(”,)b utk komen kamonasen.hehe

Anonymous said...

pesanan penaja...
DAIA sabun pencuci...


eh silap channel da....

Unknown said...

filem, sesuatu yang aku tengok dan selalu aku carik isi yang ingin disampaikan

Anonymous said...

mat jeng2 said: zaman nabi dulu ade je sahabat cuma tahu surah alfatihah, an nas, al ikhlas, dan al kafirun sahaja..ade jgk sahabat yg mcm nabi (ummiy) buta huruf, zaman nabi cuma ade 10 org je alim ulamak..sahabat2 lain org2 biasa jek..tpi mereka berjaya dan malahan kisah mereka disebut dalam al quran sebagai muhajirin dan ansar..mereka kekal di syurga..ini bukan cerita tabligh, ni cerita tggjwb org islam..takkan nak belajar smpi 6 7 tahun baru nak berdakwah..sbb tu masjid kosong, perempuan mcm terbogel, huru hara sana sini, ekonomi org kafir pegang, perang tak menang2 pun, doa kat depan kaabah mintak hancurkan amerika, sihat walafiat je ak tgk org2 amerika tuh..kita ni sibuk sgt dengan dunia jadi balaci jek..dah tau dunia ni bakal hancur dan kiamat kenapa perlu dikejarkan lagi..guna otak la, sbb tu nabi kate org bijak ni org yg buat preparation sebelum mati..dunia biar org kafir amik, biar dia kaya, biar dia main pumpuan, biar dia goyang2 sana sini, hidayat milik Allah pandai2 la dia carik islam nnti..sbb dunia ni syurga dia..ini penjara kita, syurga kita di akhirat..bende ni mudah je Allah suroh pikir..mcm A B C je..belajar2 la korang buat usaha nabi nih..tak kisah lah org usrah ke, PAS ke, selagi ko tgk keburukan org, selagi tulah takde apa2 perubahan..kat padang masyar takdenye Allah taala nak tanye ko sekolah pondok mana, berapa A SPM, degree ngan PHD ade amik tak..mane ade, itu sume dunia..korang kene tipu bulat2 je..ak dah try dah buat usaha nabi ni..mmg aku berubah la der..cube2 la balajar, bukan kita nak jadi alim pun, jadi kuat iman amal jek..iman tulah kunci syurga, iman meningkat amal pun turut meinigkat..belajar beb, ustaz ulamak pun sme kene amik usaha nih..dakwah gune blog pun tak effective sbnrnye tapi tak salah pun..masing2 Allah bagi kelebihan..yg penting korban lagi dan lagi smapi takde lagi..

Org Tengah said...

Kamonasen said... klu tuan cari keburukan, keburukan lah yg tuan akan jumpa. klu tuan cari kbaikan, kbaikan lah tuan akan jumpa.


Aku bukan cari keburukanlah. Aku nk JT ke arah kesempurnaan. Aku bg cth tu utk JT sempurnakan keadaan. Ini ko jawab kesalahan individu.
Klu mcm tu semua Jemaah Islam kat dunia ni boleh dakwa, jemaah dia yg perfect. Sbb apa2 kesalahan diletakkan atas individu.

Sepatutnya, solution dia, JT mesti pastikan mana2 karkun yg dah otai dan ada jawatan sikitlah. Cthnya dah join JT 5 thn dan selalu bg bayan. Pastikan org ni bab membaca al-Quran dah beres. Bukannya kata itu kesalahan individu.

Kamonasen said...

To: Org Tengah

ya.. mmg btul tu apa yg tuan cakap. saya yg silap. maafkn saya. tangkiu sbab tuan sdia memberi teguran.

jadi, bila tuan sdia kluar 3 hari????
bkn utk tabligh, tp utk diri tuan sndri n utk agama. inilah salah satu laluan utk jadi da'e. jadi bila tuan???

Anonymous said...

If you want to awake, be awake below the sky, afterward we have to wake daily below the soil.

Skymatrix said...

Salam,

Sekali lagi menjejak ruangan komen KM, disini ingin dimaklumkan bahawa kawasan Perumahan Bandar Bukit Raja (Kawasan rumah baru aku, InsyaALLAH start duduk 1/12/2011) sedang dalam proses nak bina masjid dan surau. Pada sapa2 yang nak menderma atau meniaga dengan Allah Ta'ala atau beli saham akhirat bolehlah berbuat demikian di :

Yang ini untuk masjid :-

Akaun : 1277-0000-7021-05 (CIMB Islamic)

Nama : Jawatankuasa Pembinaan Masjid Bandar Bukit Raja

Yang ini untuk surau : -

Akaun : 1204-0002-8337-10 (Bank Muamalat)

Nama : Jawatankuasa Pembinaan Surau Presint Inang

Terima kasih.

Wassalam.

Anonymous said...

daie yang sebenar tak akan terkesan dengan pujian atau tomahan.

Selamat berjuang untuk semua daie tak kira lelaki wanita atau kanak kanak. Biar pun kebolehan dan ilmu tak seberapa. Allah tengok niat dan keikhlasan hati kita.

N.rompin.

kelly said...

terbaek bro.....

Anonymous said...

http://www.facebook.com/photo.php?v=174293535917535

Anonymous said...

Assalam

Dalam rumah tak ada pelapis da'ie..masih nak mengaku da'ie.

Nabi Nuh a.s da'ie besar tu...bini tak beriman,anak tak beriman..masih da'ie.

Nabi Luth a.s....bini tak beriman, dan beliau masih da'ie.

Nabi Ibrahim a.s ...bapa tak beriman dan beliau masih da'ie.

Atuk Nabi saw, bapa saudara Nabi saw...tak beriman, tetapi Nabi saw masih da'ie (yang paling besar dalam dunia ni...)

Sebenarnya...kita tak ada pilihan, samada keluarga lintang pukang atau tidak, saya mesti berusaha menjadi da'ie kerana inilah perintah tuhan kepada Nabi saw. dan, ini jugalah perintah kepada saya dan semua ummat. Sama seperti perintah solah, zakat, puasa dan haji.

Setengah orang kata...Nabi lain kita lain....dah tu kalau lain kenapa nabi solah kita solah, nabi puasa kita puasa, nabi gi haji kita gi haji...nabi buat dakwah...nabi lain saya lain..he..he..

Kafir Quraisy tak kisah pun kalau nabi saw solah ker...puasa ker..zakat ker atau buat haji ker...mereka cuma tak mahu Nabi saw buat usaha dakwah sehingga Nabi saw tegaskan kalau letak matahari sebelah tangan kanan dan bulan sebelah tangan kiri, aku tak akan berhenti buat ini kerja (lebih kurang).....

Semua ummat ini mampu menjadi da'ie..kerana itulah Allah swt ciptakan kita menjadi ummat yang terbaik bagi nabi yang terbaik....kalau tak mungkin kita jadi ummat nabi-nabi sebelum ini yang tidak perlu buat usaha dakwah dan mereka cuma perlu beramal dengan apa yang dibawa oleh nabi mereka.

Syaitan laknatullah pandai tuan...dari zaman Adam a.s sehingga sekarang dia berpengalaman sangat dalam hal-hal menipu dan memperdaya manusia ni..sehinggalah dia akan buat kita rasa kita buat benda yang betul walaupun salah....dengan itu kita tidak akan bertaubat, sebab kita rasa cara kita betul....

Hanyasanya...cara Nabi saw akan menyelamatkan kita!

Eeerrrrr....Nabi saw tak buat blog tetapi nabi saw utus surat kepada raja-raja kafir, sahabat-sahabat yang jauh dari Mekah dan Madinah.

Nabi saw tak suruh sahabat kumpulkan al quran dan bukukan....
Nabi saw tak pernah suruh sahabat-sahabat tulis kitab....Wallahu'alam.

Sahabat-sahabat kumpulkan al quran dan bukukan....
Hadratji suruh anak saudaranya tulis kitab fadilat amal....
Apakah mereka bukan da'ie?

Allah dan rasul aje yang faham agama.....Astaghfirullahilazim!!!!

Khalid

Anonymous said...

haaaaikkk...bai khalid emosi nampak....kamu2 ni mmg da'e(ngaku jgn tak ngaku)..yg belum da'e 'nanni g' ni...tersgt benar tuan apa yg tuan dalilkan..'nanni g' ni nenek baru belajar..so mana silap betulkan..targib yg lembut2la..jantung ni dah tak berapa nak cantik...

Anonymous said...

suka tgk dan dengar bila karkun naik hangen dalam iman,bagi dalil or tamsilan...nampak tsangat islamic..(kdg2 mmg suka usik,keh3..)

usaha said...

apa yang sangat penting sekarang ialah tarbiyah

aku yakin, tarbiyah yang terdapat dalam sistem usrah boleh mencetak da'i..

tarbiyah sangat penting sekarang ini..mana2 harakah islam yang mengabaikan tarbiyah,kita akan lihat kehancuran pada gerakan tersebut sedikit demi sedikit.

dengan izin Allah swt,Ikhwanul Muslimin yang bermula di Mesir,telah berkembang ke banyak negara melalui sistem tarbiyah..

mereka melakukan amal2 yang dekat dengan masyarakat;

mereka ada sekolah sendiri,hospital sendiri,kilang sendiri,pasaraya sendiri; penerbitan sendiri;badan2 kebajikan untk bantu org miskin dan lain2 lagi..

itu yang aku impikan; walaupun mereka menjadi tokoh masyarakat,mereka tetap tawadhuk;jaga solat tahajud apatah lagi solat fardu berjemaa;membaca quran..subhanallah

kita boleh lihat peribadi Ismail Haneeya,Perdana Menteri Palestin di Gaza; itulah contoh tarbiyah,itulah contoh kejayaan sistem usrah; tarbiyah & usrah mencetak da'ie..

wallahua'lam

aku joss dalam taat said...

Assalamualaikum semua.

Raja Rome dulu x sanggup nak wat kerja Dakwah illallah nih sbb diorng takut n x snggup utk tinggalkan kmewahan, kkayaan ksenangan n keluarga yg brada di skeliling mreka pd masa itu.

(23) Hai orang-orang yang beriman, janganlah kamu jadikan bapa-bapa dan saudara-saudaramu pemimpin-pemimpinmu, jika mereka lebih mengutamakan kekafiran atas keimanan dan siapa di antara kamu yang menjadikan mereka pemimpin-pemimpinmu, maka mereka itulah orang-orang yang zalim.

(24) Katakanlah: “Jika bapa-bapa, anak-anak, saudara-saudara, isteri-isteri, kaum keluargamu, harta kekayaan yang kamu usahakan, perniagaan yang kamu khawatiri kerugiannya, dan rumah-rumah tempat tinggal yang kamu sukai, adalah lebih baik kamu cintai daripada Allah dan RasulNya dan (dari) jihad di jalanNya, maka tunggulah sampai Allah mendatangkan keputusanNya”. Dan Allah tidak memberi petunjuk kepada orang-orang fasik.

(At-Taubah) 23-24)Sebab Turun Ayat:

Al-Kaliby berkata: Ketika Rasulullah SAW menyuruh para sahabat agar berhijrah ke Madinah, maka mereka pun menyampaikan berita tersebut kepada bapa-bapa, anak-anak dan isteri-isteri mereka. Sebahagian mereka menerima seruan tersebut dengan segera dan perasaan gembira, dan ada pula yang merasa keberatan meninggalkan keluarga tersayang, dan akhirnya mereka enggan berhijrah. Lalu Allah SWT menegor sikap mereka dengan menurunkan ayat ini.

Tafsir Ayat : http://www.al-nidaa.com.my/artikel.php?id=271&action=view

Selagi umat manusia x wat keje Dakwah Illallah (keje Para Nabi² dan Rasul²)ini sbgai maksud idup mreka dhantar oleh Allah SWT n sbelum dipanggil smula oleh Allah SWT, selagi tu umat manusia di satu-satu tmpt tu akan idup di bawah pemerintahan yang zalim, hatta pemerintah pun kna wat keje Dakwah illallah ini, sbb diorg pun umat Rasulullah SAW jgk kan.

Lihat saje contoh Sri Langka antara umat yg maju dlm usaha ini. Walaupun umat islam minority, ttpi diorg menguasai ekonomi yang kebanyakkan penduduk Sri Langka adalah orang non-muslim.

Pernah kudengar dr org tua org lame dlm usahe yg Maulana Saad pernah tegur satu imam nih, bhw islah umat ini adalah dengan jalan Dakwah tapi Imam ni tetap nak bawa cara dia untuk memerangi pemerintah yang zalim.

Satu ari nnti, suatu hari nantilah, umat manusia yg korang kata ilmu cetek, tak berilmu tnggi ni, xreti baca Quran dgn betul nih, da x kan ada peluang tuk beri bayan, pesanan dan nasihat. sbb masa tu nnti keje ini, Insha Allah, kerja dakwah ni da pun di ambil oleh orang alim ulamak n uztaz..tu nanti satu hari nanti..

tapi skrg ni yg snggup korban diri duit dan masa, mnebalkan muka, mmalukan diri jumpe n ajak semua orang kepada Allah, menangis² di mlm ari brsunyi diri brtaubat, bristighfar, minta taufek dan hidayat utk smua umat manusia, wat keje dakwah ni semata² utk cari redho Allah SWT n korban segala pemberian Alalh SWT utk bantu agama Allah SWT kekal hngga ke hari kiamat, kebanyakkannye org yang korg pk xlayak, x ada byk ilmu, xde tauliah, xde belajar tinggi tp utk agama, utk buktikan kcintaan mreka n kasihnye mreka pd Rasulullah SAW utk idupkan sunnah Baginda SAW idup dlm khidupan sharian mrka n sluruh umat, utk sambung fikir risau bimbang Rasulullah SAW agar bayi yg trakhir sbelum Kiamat brlaku juga bragama islam, maka dirg dgn yakinnye mrka akan Janji-Janji Allah SWT, mrka ni tetap akan teruskan jgk utk ambil tanggungjawab mneruskan keje dakwah ini shngga mnjadi maksud hidup mrka.. korban lg n lg utk idupkan amalan Dakwah, Ibadah, Taklim dan Khidmat di stiap surau dan masjid di serata dunia seluruh permukaan bumi ini serta 5 Amal hidup dlm khidupan sharian mrka. Semoga Allah SWT terima mereka sebagai Da'ie. Allahuma Amin

Tarbiyah dan usrah..? adakah ianya mirip cara yang dibawa di zaman Rasulullah SAW dan adakan ini yang Sahabat r.hum usahakan sehingga mereka diiklankan didalam al-Quran sebagai umat yang terbaik, berimanlah seperti mereka-mereka beriman lagi Allah SWT redha ke atas mereka?

Anonymous said...

usaha yakin dengan tarbiyah sistem usrah cetak da'ei..?

yuk kita try keluar 3hari dan hidupkan 5 amal maqomi. ada berani kah? tinggalkan sekejab tempat kerja, tinggalkan anak isteri keluarga tercinta, lupakan tilam yang empuk untuk dapatkan tarbiyah iman. tarbiyah yakin.

try lah dulu buat ziarah/jaulah/gasht dengan penuh adab dan tertib, ketok pintu rumah orang bagi salam 3x, tukar fikir tuan rumah dari kebesaran mahluk kepada kebesaran Allah SWT ikut cara Rasulullah SAW dan berbicara tentang akhirat depan pintu tuan rumah .. mau nye mengigil kepala lutot, berpeluh sejuk di dahi, kena herdik kena maki, air ludah tuan rumah melekat kat pipi, parang dihayun..

rase sendirik mcamane Allah SWT tarbiyah dengan sifat sabar dan jomlah bermujahadah semata-mata untuk agama Allah mirip pengorbanan Sahabat r.hum, Abu Dzar yang ishtiharkan keislamannye, terus kena belasah sampai lebam-lebam muka. Saidina Abu Bakr As Siddiq kena pukul sampai pipi sama tinggi dengan hidung, dan bila dia tersedar dan bangun dari pengsan apa yang dia cakapkan..

"Bagaimanakah keadaan Rasulullah SAW?"

Anonymous said...

Assalam

Minta maaf "nanni g"....
I love you...he..he..

Khalid

P/s: two thumbs up utk sedara yang joss...!

Anonymous said...

Assalam

Puan Bakal Mayat Sri Kembangan, yang dimuliakan oleh Allah swt.

Untuk permulaan ni...saya cadangkan Puan cube perhatikan disekeliling Puan ada tak mana-mana orang yang Puan tahu dia ni buat usaha tabligh dan kalau tau rumah dia lagi bagus....jumpa isteri dia dan tanya boleh tak ikut gi taklim masturat.

Kalau tak jumpa...cuba perati di surau atau masjid berdekatan...ada tak jemaah tabligh yang bergerak. Tulis nota macamana Puan tulis dalam entri yang lepas dan suruhlah sesiapa beri pada mereka.

Insyallah mereka akan mesyuaratkan tentang ehwal Puan.

Khalid

P/s: Maaf lambat ...perasaan sibuk. Woha!
Ya Rabb...bantulah Puan Bakal Mayat ni dari semua arah! Amin.

Burungman said...

Dulu2, ustaz2 malu nak ngaku ustaz. Kerana takutkan tanggungjawab yang besar. Tapi sekarang, alhamdulillah, semakin banyak ustaz2 yang mengaku sebagai ustaz, semakin berani memikul tanggungjawab, siap buat rancangan tv lagi. Alhamdulillah

TheInsider said...

Salam..

hamka..takde plan nak buat sticker keretamayat ker? boleh saya tampal kat kereta.

Safwan Seth said...

best artikel ni , insyaAllah , 4 Bulan bulan januari ini. azam azam

Bakal Mayat Seri Kembangan said...

waalaikumusalam..

kepada encik khalid,

terima kasih atas saranan tuan. Saya akan usahakan. Semoga dipermudahkan oleh Allah SWT.

Anonymous said...

Assalam

The pleasure is mine Puan..
Di tempat saya ada 5-6 jemaah yang sedang bergerak dan dua darinya dari KL. Insyallah saya akan cuba tanya-tanya mereka tempat taalim masturat di Seri Kembangan.

Alternatively, cuba browse umu6point. Mungkin boleh tanya beliau. Dan cuba dengar Radio Islam Nusantara.com

Plase make doa for me and the ummah.

Anonymous said...

asalam...

puan bakal mayat sri kembangan..
di mana ada keinginan,di situ ada jalan insyaALLAH..
ALLAH SWT tercari cari utk memberi...
salam sayang kerana ALLAH SWT,
utk puan dan cicitku..khalid bai..

Woha,wohey..

'nanni g'..

Bakal Mayat Seri Kembangan said...

ALHAMDULILLAH...

TERIMA KASIH BANYAK2 KEPADA YG SUDI MEMBERI INFO..

KEPADA HAMKA, APA LAGI YG PERLU SAYA UCAPKAN??

ADAKAH CUKUP DENGAN UCAPAN TERIMA KASIH?? PASTINYA TIDAK..

SEMOGA ALLAH MEMBALAS SEGALA KEBAIKAN ANDA

TERIMA KASIH...

uasha said...

insyaallah,tuan boleh cuba untuk hadir dalam sistem tarbiyah..
cuba dulu sistem usrah;i.allah tuan akan merasakan perubahan yang besar dalam hidup tuan..
itula yg kita lihat pada syeikh ahmad yasin,syahid ditembak apache israel;
orang yg digeruni wlpn sudah lumpuh...
kerana apa ya tuan,kerana sistem usrah & tarbiyah yg mencetak da'i;
dicaci,dipenjara usah dikira ya tuan;penyeksaan,keluarga dibunuh sudah menjadi lumrah ya tuan;
tapi alhamdulillah,mereka masih istiqomah menunggu syahid di jalan Allah;
inilah sistem usrah & tarbiyah yg mencetak da'i seperti syeikh ahmad yasin dan dr aziz ar-rantisi;
cubala tuan untuk join sistem usrah & tarbiyah ini
terima kasih ya tuan..

Anonymous said...

jgn tasykil kat sini..nnti lari dari maksud usaha ni..kene jmpe face to face..kpd usaha ikhawanul muslimin pulak teruskan jihad anda..semoga Allah terima pengorbanan kita semua..insyaAllah :)

hamka said...

terima kasih kepada yang bertanya dan yang menjawab, meriah korang, meriahlah aku, terima kasih. :)

usaha said...

terima kasih kerana berlapang dada dengan sistem usrah & sistem tarbiyah

mari kita berlumba-lumba melakukan kebaikan;makin banyak kebaikan,makin ramai la yang akan menerima islam sebagai cara hidup..

terima kasih hamka!!

Cik Ct said...

Salam

..Tanya sama POKOK, apa sebab GOYANG?..

..hhh...terlupa apa yang perlu..

Nice entry (",)

Abdbuk said...

hehe.....heh ak rsa kau mmg tuju pd ustz azhar idrus tu...

kne pancung nnti....

Anonymous said...

keh keh keh , dengar dan amalkan, kenape perlu ade sistem 'mlm'..

ramlee said...

artikel yg bagus...
setiap kali ak bce blog nie byk perkare yg dpt ak blajo..
tp xtau lah knpe artikel kali ak rse cm len je..
mngkin sbb artikel nie lbh byk ditujukan kpd golongan ustaz dan bkn nyer golongan owg awam..
dan ak byk bace komen2 kt snie yg menyatakan perasaan mereka yg tidak suke kpd segelintir golongan ustaz...

dlm mesy malaysia di nizamuddin br nie..kptsan mesy untuk memuliakan smuer gol.ustaz ...xkire ap latar blakang mereka ...ap yg mereka skong samada kerajaan atau pembangkang..ap yg ak dgo ialah kite kene ddk dlm pengajaran yg mrk dibuat..nie x,dsebabkn ad ustaz yg kite xbrpe nk gam sbb die berlainan pendapat gn kite(karkun paham kot)..kite pon bla xddk dlm majlis die owg bt....xsmuer tp ramai yg mcm tue..termasuklah ak sblom nie...tp lepas dgo karkuzari mesy nizamuddin ak rse berdosa lak sbb pandang len pd ustaz2 yg xbuat ushe..kite kene muliakan mereka kerana mereka nie adalah pewaris kpd nabi saw..xde cara len untk gol ustatz nie melainkan kite kene ikram mereka..xkisahlah mereka ske tau x gn ushe yg kite buat..

mgkn ad yg xbersependapat gn ak...
cme ak xnk ad yg xske kpd gol ustaz walaupun cara pembawaan mereka nie berbeza...salah satu sbb ushe agame kt malaysia nie xberkembang dsbbkn ramai gol ustaz yg xambil bahagian dlm buat ushe dakwah (daie cm bro hamka bgtau)..lau salah tolong tegur...

ramlee said...

hai..kene kene delete..

Anonymous said...

refer to al quran,semua manusia yg beriman adlh khalifah dimuka bumi..
berat istilah itu,tp,itulah hakikiatnya...

so,selagi kita brgelar muslim,kita adlh dai'e...
klu nk sumer perfect mmg smpai kiamat pn mmg x adelah..

so,mainkan peranan sbg dai'e walaupn usaha kita sikit..
Allah x lihat pada hasil tapi,usaha..

so,analogi si penulis kereta mayat ttg hasil jika krje dai'e itu brjln,msjid2 akn penuh & xde org buat jahat adlh salah sama skli..

satu lagi,unsur lawak dlm ceramah adlh 1 uslub utk mngajak org..pnceramah kne pndai ikut waqie'..klu mngajar serius je mmg x jln la..klu si penulis kreta mayat sndiri,mmg x minat la klu ceramah tu serius kn..??

last but not least,ptut k guru pergi kpd ank murid??
ptutnye jika ank murid nk jdi plapis guru dye,pndai2 la pegi kpd guru dye...tp,si penulis nie lain plk...ade k patut seru kpd guru/ustz supaya pegi kpd kita n ajr kita..terbalik tu...kita nk ilmu,kita la kne amik first step pegi kt ustz tu..

laen kli,klu nk publish something pstikn ape yg kita tlis tu sesuatu yg rasional..nilah manusia,slalu amek yg negatif walaupn nmpk skit berbnding positif yg byk..

byk fallacy drpd post si penulis kli nie..hrp2 amek sensitif psl bnda2 mcm nie..syukran..

Anonymous said...

salam

anonymous yg kat ats aq ni lelaki o prempuan?? klau prempuan sdi x jd ahlia untk aq??

woha!!!

Anonymous said...

Bila nak buat entry dalam dialek Ganu ni BOH??kire special edition ar sikek...guane????-Mikael learn to Rock-MLTR

Anonymous said...

Bahaya nih.. Haha.. Ramaila dae yg power pancung direkrut lepas nih.. Lepas tu akan merekrut ramai lagi dae2 spec ?@§ utk anti dae2 spec lagi satu.. Bila dae2 spec lagi Satu kena bantai jumpa la geng2 dae yg power pancung yg baru direkrut lepas nih jadi diorang pun jadi dae2 yg power pancung gak.. Dae spec artis spec penyanyi spec nasyid ni plak confirm nampak dae2 spec power pancung ni tak suke dae2 macam diorang.. Tu yg bnyk jadi kes bila sesetengah dae spec artis ni suka sgt baca harakah lama2 dia pun mufarakah.. Bila dae spec Satu lagi tu pening dia pun try2 la baca harakah.. Ops.. Bahaya Kalau terekrut plak pas ni dae spec yg ni plak.. So cemana yerk.. Tu la pasal.. Aku azam Nak usaha jadi dae spec Sahabat Pastu rekrut dae spec sahabat.. Pastu err.. Dae2 spec pancung yg dah direkrut tu nak wat cemana dah direkrut pun.. Jadi saya syor.. Silibus ni hanya untuk Dae2 yg berkelayakan sahaja.. Kalau dae tu Takde kelayakan untuk ambik silibus yang Takde kat mana2 ni Nanti jadi macam ape ntah susah nak cakap.. Jadi bermacam2 spec la plak nanti.. Jadi maleh la pikir.. Haha.. Ada Satu lagi spec dae.. Dae spec pancung dae.. Macam2 ada.. Huhu.. Semelekom.

Anonymous said...

hamka
ko rasa mana better..ko yg hnya tahu tulis blog n komen itu ini dgn ustaz yg mlwak msa cramah tu??ak rasa ustaz tu jauh lg bgs dari org yg hnya tahu mngkomen...ustaz tu sdg buat kerja,die berani tuk berceramah itu ini,bukan sume org ye ada internet n bace blog2..n dalam tiap2 ceramah die,MAJORITI budak2 muda...so,ko rse ko tahap yg mane???btw,fyi...ustaz mlwak tu(ak rse ko mksudkan ustaz azhar) dah melahirkn rmai anak didik(mad'u) yg salah sorang nye kenalan aku...so,b4 u say smthng,do make a research...wallahu'alam...kdg2 manusia hanya tahu mengkritik tnpa mengenali org yg dkritik...aku dulu sng nak follow ur blog,but know ak rasa ko da leh stat reflect balik diri n penulisan ko...jzkk n afwan...

hamka said...

Ustaz azhar idrus adalah 100 kali lebih baik dari aku, kepada pengkomen yang bertanya soalan, mana lebih baik, aku atau Ustaz azhar Idrus?,

kau telah 'menghina' ustaz tu kerana cuba nak di bandingkan dengan nama aku, aku hanyalah seorang pendosa, dan di sini aku menulis untuk nota kepada diri,

lain kali jika nak tanya, boleh tanya macam ni:

Mana lebih bagus, ustaz Azhar idrus atau Ustaz fahtul Bari?

woha!

Anonymous said...

hamka
wateverrr

M.Farhan said...

bila baca entry ni, aku pon menghadapi situasi yang sama, pernah aku tanya kawan aku kenapa suka baca belog kereta mayat? die jawab sebab kelakar, haha...susah nak jadi da'e, tapi jika kita tak nak jadi da'e, nak harapkan siapa lagi?

hamka said...

tu lah tu

Abdullah said...

Para Sahabat telah dpt hakikat Dai'e sejak pertama kali mereka ucap Kalimah Syahadah... Tertib pegangan mereka adalah, Dengar -> Amal -> Sampaikan... Sebab tu bile kemane2 shj mereka pergi, mereka ucapkan "Qulu Mislana..". Yakni, "Jadilah mcm kami...". Hakikat ucapan ni adalah mereka tlh amalkan 100% amalan agama.. Wallahua'lam..

hamka said...

setuju!