Apr 8, 2010

Berapa ramai anak Bro?

(Untuk mereka yang bertanya sahaja, mungkin ada niat nak berbesan? Atau mungkin nak jadi mak tiri?-woha!)

Biasa dalam email atau facebook, ramai yang bertanya, sama ada dari kawan atau peminat, iaitu soalan yang aku biasanya jawab dengan angka, tapi lepas tu akan menyusul lagi solan yang kena aku jawab dalam bentuk alphabet pula, dan lepas tu menyusul lagi soalan yang ingin jawapan dalam bentuk gambar..., macam macam hal korang ni...

Jadi.., untuk soalan “ Berapa ramai anak Bro?” dan sebagai seorang yang perasan sibuk, maka aku post entry ni sebagai link untuk skema jawapan “Berapa ramai anak Bro?”

Jawapan:

Anak aku setakat 2010, ada 4 orang, 3 lelaki, dan satu perempuan.., nama samaran mereka, Abang H (7 tahun) , Abang A (5 tahun) , adik N (4 tahun) , dan adik K(2 tahun)..

Berikut gambar mereka jika korang tanya bagaimana rupa anak-anak keretamayat, adakah mereka ikut rupa ayah mereka yang chubby a.k.a baby face? atau ikut bonda mereka yang (delete-aurat)..?,itu akupun tak pasti, dan itu tak penting..

Kaki bersilang nombor 4, dan tangan simbol "V peace" yang juga berjumlah empat.., mungkin si anak ingin memberitahu makna tersurat.., Abang H, jangan buat ayah pijak semut tak mati.., karang kena minum air semut, susah juga.., oh!
Senyuman paksa, mungkin ada makna tersirat, Abang A yang sedang menternak dinasour tersenyum bersahaja pada paksi x-, "senang je bela dinasour ni, semua dia makan..., nasi sejuk dia makan..., dedak dia makan..., sampahpun dia makan.., belahlah dinasour, jika kita abaikan diapun takpe, sebab bila mati, dinasour akan menjadi minyak, harga minyak mahal tau! (kata Abang A ketika di interviu)
Adik N, errr, harap Sudin ajaib tak baca blog ni...
Last, adik K, yang masih tidur di celah celah kasing sayang antara ayah dan bondanya.., kadang kadang terjaga di waktu malam lalu menagis sebab terperosok seorang diri di tepi katil, lalu bangkit dan kembali ke posisi tengah katil, iaitu antara ayah dan bondanya, cheh..

Dah ada gambar, kadang kadang korang tanya lagi, Abang A ikut rupa siapa?, atau adik N ‘menurun’ dari siapa?, dan kadang kadang ada yang bertanya tentang anggota badan, mata adik K ikut ayah ke atau bonda? Hidung Abang H, ikut ayah ke ikut bonda..,? susah nak jawab, sebab akupun ada mata dan hidung, isteri akupun ada mata dan hidung..

Cuma bab anggota peranakkan jer yang aku tahu ikut siapa, Abang H, A, dan K, ikut aku, manakala adik N ikut bondanya, Woha!

PENUTUP

Kadang hati jadi sedih bila tengok gambar orang dera anak, sampai mati pulak tu.., Oh, kepada mereka yang berzina, janganlah menambah dosa dengan membunuh anak itu, di buang ke dalam perigi atau di bakar api..., takutlah kamu kepada Tuhan, kerana semua orang akan mati.., dan Allah melihat apa yang kita buat, dan apa yang kita buat akan dibalas oleh Allah, buat baik sebesar zarahpun Allah kira, buat jahat sebesar zarahpun Alllah kira jugak.., lama mana hidup, mati jugak.., ke dasar kubur jugak korang turun.. takutlah kita akan azab Allah..

Nabi pernah bermimpi melihat satu tempayan yang di masak dengan api yang besar, yang mana dalam tempayan itu ditempatkan orang lelaki dan perempuan yang berzina, dan untuk azab membunuh anak setelah berzina, oh! Bagaimana pula..?

Hari manusia di selamatkan adalah hari ini, dan hari ini telah berlalu separuh hari akan masa dan usaha untuk buat usaha menyelamatkan diri kita dari api nereka, esok belum tentu kita hidup.., maka gunakanlah baki hari ini untuk selamatkan diri kita dari azab api neraka..
Akhir kata, Anak adalah anugrah Allah, satu hari nanti, mungkin apabila korang follow-up dan up date bilangan anak aku, bukannya semakin bertambah, tapi berkurang pula, (semua dari Allah) kerana semua orang akan jadi mayat, baik kanak kanak, korang dan aku juga..

Baki hari semakin berkurang.., esok belum tentu akan datang.

Sekian.

Ps: kepada yang bertanya “Berapa ramai bini Bro?”, errr, cerita lain kalilah! woha!

71 comments:

Lelaki dari arah Timur said...

As-Salāmu`alaykum..

Nurul muslimaH said...

subhanallah! oh... semua comel =)

Nerzhul said...

dari Allah kita datang, kepada Allah kita pulang.

immukmin said...

emm..dah lama gak akut tunggu ...heheh..,ari ni baru dapat baca pos baru hamka... betul2 anak itu kurnia ALLAH sok kita perlulah bersyukur..kalu aku ada anak, aku mesti sayang giler2 r...tapi tak kawin g..hohhohooho...
mati itu pasti..hidup itu insyALLAH

'atiqah syairah said...

iya, semoga penzina laki2 & perempuan itu tobat setelah melihat blog p.cik~
chumel anak2 anda =)

◘ummy nadiha◘ said...

lame bro xupdet blog
dah ketagihan plak nk bce kn..hehe
baru lpas solat tros bce new post dr bro..ohoh!
kimsalam bini ngn anak² yg comel itu =)

Muaz Nabil said...

comel anak2 abg kereta mayat nih. Mudah2an nanti besar jadi macam ayah mereka. Berjuang di jalan Allah. :)

aquatiq said...

cumil2.....

bangga dpt anak bernilai permata....

didik el0k2 ya b0s!

matadore said...

comel.

Khairi said...

salam, tahniah dpt anak comel2. bila besarkan nanti, tabungi mereka dengan sspn ya!

green said...

comel anaknya~
moga jadi insan berguna~

MissXYZ said...

mujur tak kenan dgn gambo mayat kat sebelah tuh!!! comel lah ank2 bro!!!
(sila jgn kembang)

Mummy said...

SALAM HAMKA....
SUNGGUH SADIS MELIHAT KANAK2 YG DIDERA APATAH LAGI YG DIBUNUH KEJAM..JGN INGAT KITER GAGAH SELAMA2NYA
KALO KITER HIDUP LAMA PUN, NANTI KITER AKAN TUA DAN AKHIRNYA TAK BERDAYA, DAN BILA DAH TAK LARAT NAK CEBOK BERAK SENDIRI PADA MASA TU LAR KITER PERLUKAN ORG LAIN ESP ANAK UTK BERKHIDMAT KEPADA KITER...KALO MASA DIORANG KECIK KORANG DAH BUNUH...SOK SOK DAH TUA, SAPER NAK TOLONG CEBOKKAN KITER....OH...

EPAL...NORFAEZAH MOHD NUR said...

salam.... akhirnya nmpak juga gmbar2 anak kmu...heheh...

mana yang entri dulu ttng yang difikirkan hilng dan yang x takut hantu tu??yang abg ka??? hehehe

aishah_conteng_je said...

yeay!! dah dapat boyfren baru yang bernama abang H,A dan adik K...

adik ensem..meh la kawan dengan akak comel..akak pandai buat aiskrim tau. betul.

nyanyi lagu dinosor pun boleh..

geram sungguh..rasa nak pukul~

sweet life said...

comeinyer anak pompuan...
hehehe.... puteri tunggal pasti manja :D

NuR IsLaM said...

uwaaa comey nyer mereka semua..adik N paling kiut =)

n @ s said...

anak2 hamka sgt2 comel.
smoga sgala kita slalu muhasabah diri
dari tanah kita datang. ke tanah jua kita kembali ^^

Norshuhada said...

Salam,

Baru petang tadi mendengar diskusi tentang anak tak sah taraf di radio. Di Malaysia dianggarkan jumlahnya mencapai,(belas ribu atau puluh ribu saya pun tak pasti, tapi yang pastinya mencapai angka ribu. Cuma terfikir, kalau lah angka anak tak sah taraf dah mencapai angka ribuan, bagaimana pula angka orang yang melakukan zina?

hainur hapis said...

tak yah la berzina, tgu kwen je, bukan ssh pun nak kwen,

agak dah berkenan, g la jumpa org tua dia


soal ongkos , leh bincang


kalau tak solat, mcm mana rezeki nak berkat


tak terhalang dari melakukan zina


sbb tu kena jaga solat, pendinding diri Insya Allah


Semoga Abg Hamka Terus rajin wat usaha agama


dan semoga anak2, kuarga, jiran2

dan semua nya di pilih keluar jalan Allah Insya Allah


Assalamualaikum

lobai cool+hensem said...

salam

best wo ada anak.

bagi yang takde anak cepat cepat buat anak.

yang belum kawin,cepat cepat cari calon.(hamka boleh arrange)

pastu dah ada anak,belajar camana nak jaga anak.jangan salahkan anak kalau dia tak serupa orang.

anak ni 100% hasil lukisan kita.kalau tak pandai lukis,pegi masuk kelas lukisan(kalu nak lukisan cantik).

pastu kalau lukisan tak cantik jangan cerita kat orang...
ah !!macam blog aku lah pulak.

hamka kau tolong sambung camana nak didik anak anak.(next entri la)

-anak aku pun 4 orang jugak,3pompuan 1 lelaki,yang tua 9 tahun ,yang kecik setahun.salam ukhwah!

mizi said...

Salam bro..diharap di masa yang akan datang agar dapat menupdate pulok gambar-gambar adik perempuan bro atau gambar adik ipar bro..yang belum kawin..moga-moga pengusulan ini mendapat pertimbangan bro Hamka..hihi

Anonymous said...

DAPATKAN TAFSIR AL-QURAN PERKATA YANG DILENGKAPI DENGAN TERJEMAHAN PERKATA, TAFSIR,ASBABUN NUZUL DAN INDEKS AYAT.SESUAI UNTUK YANG INGIN MENDALAMI LAGI ISLAM DENGAN LEBIH BAIK LAGI KERANA DAPAT MEMAHAMI DENGAN LEBIH JELAS LAGI AYAT-AYAT AL-QURAN..JIKA BERMINAT HUBUNGI 0137059963.DAPATKAN DENGAN HARGA YANG TERMURAH SAHAJA RM100..

Ann said...

anak2 yg ialah permata yg perlu digilap...wah anak2 hamka smuanyer kiut miut...

Kelon Eric Bana said...

Pantai TC!
dekat 2 tahun juga tinggalkan Kuantan.

dulu pagi2 pi mandi sana dengan haikal.best!

Kelon Eric Bana said...

dan makan nasi lemak sebelah McD


kenangan!

pohon nyor said...

salam....alhamdulillah, akhirnya peminat2 dpt jgak knal anak2 en hamka...^_^

pasni msti ramai la isi borang yg nk jd menantu, terutama yg adik N tu...cute je...nasib kcik ag...hehe

(impian klu ada ank, nk didik jd pejuang2 agama....huhuhu...mampukah ak jd parent yg berjaya mendidik...)

Hamka said...

aku tak sempat nak tulis entry baru dan update email, maka dalam banyak soalan, yang ni paling senang aku jawab.. :)

maka, kepada yang email, sabar, pakcik dah baca, tapi tak sempat nak reply..

terima kasih.

Hasbullah Salih said...

sedutan dari temuramah dengan pakcik din beramboi (yg ori, bukan allahyarham meor);

soalan: pakcik anak barapa orang?
din beramboi : anak pokcik semuo ado duo ribu orang. tu semuo yang masuk nerako tu. yang masuk syurgo cumo duo orang. tu pun tak sompek tu. bilo sampai kek final life sorang mati. tinggal lagi sorang.

p/s. sekadar lawak selingan.

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

comelnya adik N..

Adik K muka cam anak omputih..

Abg H - ada mewarisi karakter lawak Hamka..

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

Hamka - soalan saya dlm e-mail jgn lupa ya!!

najmussobah said...

AIK, BUKAN KE BARU2 NI DAH LAHIR LAGI SORANG..5 KAN? ...MAAF KALO AKU TERMISSS STORY...BLURRR

najmussobah said...

aku azam nak jadi bapak yg tahan bersabar atas karenah anak2 yg nakal...

adakah faktor makanana membuatkan mereka ni nakal n degil hah?

boleh gak jadi entry baru hamka...
berguna gak ilmu tu...
ni tidak..asyik2 ilmu berlaga lubang kencing...cehhhh

Wan Perlis said...

comel la adik N.akan ajar anak aku bertudung pada umur 1 tahun.

brp ramai bini bro.aku rasa sorang.betul x?

wife ketamayat menjadi reader blog ni jugak?

Lenggang Kangkung said...

kenapa gambar emak & bapa dia tak siarkan sekali ?

ALANG said...

nak jadi menantu hamka leh?

Anonymous said...

Assalam. Same la..aku ngan Hamka. Baru 4...he..he..

Cerita iktibar. Satu orang Haji, isterinya akauntan. Berhenti kerja kerana nak jaga 8 orang baby. 7 lelaki dan 1 perempuan. sekarang ni... 4 orang anaknya sudah menjadi maulana (South Africa) 3 orang hafiz dan yang kecil sekali, sekarang ni sedang belajar di madrasah hafizah yang mana ustazahnya adalah kakak iparnya sendiri dan ibunya pula adalah mudir madrasah tersebut (selang satu rumah dengan rumahnya). Woha!!!

Aku cemburu gila dengan Haji ni....
Dia bukan ustaz tapi dia punya wawasan. Macamana hari ni di setiap taman ada tadika,taska dsbgnya, macam tulah dia nak jadikan setiap taman atau kawasan perumahan ada madrasah tahfiz dan hafizah.

Sekarang ni anak-anak dia dah jadi mudir di beberapa madrasah cawangannya sendiri. Rasa aku dah ada berbelas-belas madrasahnya sekarang ni..Cawangannya yang pertama adalah di Seksyen 4, Shah Alam.

Bila ramadhan, si bapa tak duduk diam. Hari pertama sembahyang kat surau ni...anaknya imam. Esok masjid nun pula..anaknya juga imam. Allah Hu Akhbar....

Ternyata pengorbanan si ibu amat besar dan ternyata Allah amat pemurah...Sekarang ni pengorbanan si ibu telah diganjari dengan ganjaran yang berbaloi-baloi...he..he..

Anak aku yang sulung baru 4-5 bulan belajar kat madrasah Kubang Bujuk. Dia pun bekas anak murid salah seorang anak tuan haji ni dulu sebelum berpindah ke Darul Iman.

Semoga anak-anak kita akan jadi seperti anak-anak Tuan haji tsbt. Amin.

Khalid.
P/s: Kalau tak gigit..telan boleh tak? Woha!..telan kemarahan, you are an expert in this field..I assume....and, that is why..people like you. Keep it up bro!

saya said...

saya hensem dan baik hati
elok dijadikan menant,heh
boleh ke bro??

sukaperhati said...

nak jadi ibu tiri mereka boleh? gurau sahaja.

kes buang anak, dera anak... dimanalah kasih sayang. buang anak seperti buang najis.. astaghfirullah.

kes perceraian juga nampaknya tak berkesudahan.... kebanyakan mereka ada anak... anak-anak yg ramai dan comel bukan menjadi jaminan kebahagiaan. anak-anak adalah pengikat kasih sayang tetapi jika sekadar mengikat tetapi hati sudah jauh, susah juga.

nak tanya, boleh ke samakan muka anak dengan isteri? (persoalan zihar)

keratanminda said...

mantap ar hamka.hahah

do visit my blog

Amin007 said...

susah aku nak teka bila masanya hamka buat blog, susah nak dapat orang pertama huhuhu

4 orang sahaja, tak nak tambah lagi ker???

huda said...

dah besar-besar anak encik hamka. aku ikut blog ni dari encik hamka anak dua sampai encik hamka anak empat. Alhamdulillah.. sekalung tahniah untuk encik hamka (skema)

uan609 said...

Baki hari semakin berkurang.., esok belum tentu akan datang.

p/s : aku nak quote utk 'word of d day' fb aku! heee.. tks Hamka for always menginsafkan.. Alhamdulillah!
oh ya anak aku nak masuk tiga!

Anonymous said...

Hasbullah Salih..lawak ko berkenaan Din Beramboi tu tak lawak.. Jangan dibuat main2

-bakalmayat-

Anonymous said...

Assalam. Jemputan rasmi 2 Hamka.15.4.2010.Acara pecah tanah tapak Jord Zon Timur di Besut.

Khalid.
Jord Zon Timur16.06.2010-19.06.2010
Ya Allah...kasihanilah kami, kami berdosa, kami lalai. Terimalah usaha kami ini Ya Allah. Sucikanlah kami dari dosa-dosa kami Ya Allah.Amin.

faizal yusup said...

aku pun nak kena tulis berapa orang anak kat blog aku ni hamka... tapi tak payahlah kot.. kang ada pulak yang nak masuk meminang.. hawhawhaw..

lilacfla said...

segak2 anak2 bro. hehe

Hanisumayyah said...

Bro,

Anak pompuan cantik dah tudungnya, anak lelaki mana sunnahnya...dah hilang kopiahnya?

Hehehe, produktif! apapun komen sekadar cetusan minda saya jer!

Hamka said...

Hasbullah Salih

Dulu tak silap, din beramboi ni bro ujang yang glamerkan..

-----------
LiFe Is BeAuTifUl LyRiC

Oh, rupanya, entry lama, aku ada letak jugak gambar anak aku, tapi masa tu adik K belum ada..

Chop!, soalan kau dalam email yang mana satu?, lupa nama pulak.., aduhai..

-------------
najmussobah

4 jerr., kat mana kau dengar tu?
Bab ilmu didik anak, anak aku masih kecik.., pengalaman takde..

----------
Wan Perlis

Bini aku baca blog ni, kadang kadang, dia tolong tulis, aku hanya cakap.., dan ada bab yang dia edit..,

-------------
Lenggang Kangkung

Mak dan ayah dia adalah ‘superhero’, mana pernah spiderman dan batman tunjuk gambar?

-----------
ALANG

Baca entry “cari menantu”..

-----------
Khalid.

Terima kasih kerana bersangka baik dengan aku, hakikat yang aku tahu, kau lebih baik dari aku.., semoga Allah ampunkan dosa aku dan kita semua.., amin

----------
saya

boleh.., tapi baca syarat kat entry “cari menantu”..

------------
sukaperhati

zihar adalah kaedah menceraikan isteri di zaman jahiliyyah, iaitu menyamakan anggotan badan isteri dengan adik atau mak dengan niat menghina.., macam korang yang ada awek ngorat lalu menolak dengan cakap, saya anggap awak macam adik.., apabila islam datang, maka berlaku masalah ini, dan Nabi bagitahu, hukuman untuk orang yang berkata itu adalah puasa dua bulan atau bebesakan hamba atau bagi makan fakir miskin..

maka, jagalah lidah, janganlah samakan anggota badan isteri dengan adik beradik perempuan dengan niat menghina.., wallu’lam..

------------
keratanminda

: )

----------
Amin007

Kereta belakang dah tak muat tali pinggang..

-------------
huda

kau ikuti lagi, kelak, mungkin ada antara kami anak beranak yang jadi mayat, kau ukiti lagi sehingga kau pun jadi mayat.., kita jumpa kat shurga pulak, (mudahmudahan)

------------
uan609

baki hari semakin kurang, tapi anak mungkin bertambah, woha!

-----------
-bakalmayat-

Emm

---------
Khalid.

Aku akan pergi zon tengah, insyAllah..

----------
faizal yusup

hawhawhaw..

---------
lilacfla

hehe

--------
Hanisumayyah

Kopiah dalam mesin basuh..

kiwi gold said...

Salam,
Dh lama baca blog ni tp tak reti nak komen. Tp entry ni rasa nak komen. Sbb anak2 itu sgt comel! terutama yg bertudung tu...hehehe....

kamal said...

bos. tahun nie. kluar sblm jour or slpas

XX said...

Salam...

Setiap bayi yg lahir ke dunia nie adalah semata-mata atas KEHENDAK/TAKDIR Allah ...bukan atas kehendak ibubapa dia ataupun atas kehendak datuk nenek dia.

ade org berpuluh-puluh tahun kawen tapi tak jugak dpt anak..

ade org tak kawen tapi '1st touch' aje terus dpt anak sdgkan dia tak nak anak..

ade org dpt semua anak pompuan..x de anak lelaki sdgkan dia nak sgt anak lelaki..

ade org dpt semua anak lelaki..x de anak pompuan..sdgkan dia nak sgt anak pompuan..

ade org dah cukup dah bilangan anak..x nak anak lagi tapi Allah bg lagi anak..

ini semua berlaku atas KEHENDAK ALLAH..bukan kehendak sesapa..

KENAPA?

kerana di alam roh ,saya dan anda2 semua yg telah dilahirkan sbg seorg anak telah bersaksi dihadapan Allah swt dgn berkata..."ENGKAULAH ROBBKU"

maka dilahirkannya kita semata2 utk menguji iman kita...siapakah diantara kita yg benar imannya sehinggalah kita bertemu kembali dgn Allah nanti...

Mafhum hadis nabi saw (lebih kurang maksudnya):
Setiap anak dilahirkan dlm keadaan fitrah (suci dari dosa),maka ibubapa dialah yg menentukan samada dia menjadi yahudi, nasrani atau majusi.

Allah bg kita anak bukan sekadar utk kita bersuka-ria/bermain2 dgn mereka, atau utk membuktikan 'jantan' atau mandul ke kita..bukan juga sekadar utk besarkan anak, sekolahkan anak,anak dah kerja kawenkan pulak anak, dpt cucu bermain pulak dgn cucu...kemudian dah tua.. MATI...habis cerita.

...belum2 habis cerita...Mati bukan PENGAKHIRAN kpd satu kehidupan tetapi mati merupakan PERMULAAN kpd satu kehidupan yg kekal abadi.

jadi Allah bg kita anak sbg satu amanah utk kita jadikan dia seorg yg taat seluruh perintah Allah dan meninggalkan seluruh laranganNya dgn cara nabi saw...

kerana jika kita gagal dlm tugas ini, diakhirat kelak anak2 ini akan dakwa/persalahkan kedua org tuanya dihadapan Allah swt...sdgkan di dunia dulu anak2 inilah yg dibelai dan dimanja dgn penuh kasih syg.

Hargailah anak anda.

Norshuhada said...

Salam,

Terima kasih XX atas pesanan tu... Cuma teringat betapa sayangnya kita pada suami/isteri/anak2... Di hari perhitungan amal nanti, kita sanggup menjadikan mereka sebagai tebusan kita agar kita terlepas, betapa dasyatnya hari itu..

Anonymous said...

salam..

pernah ada rasa bila dah ada anak akan bahagia..
hmm belum pun tiba masanya berbahagia, persoalannya sebagai ibu atau sebagai bapa, amanah Allah ini besar tanggungjawabnya..

kala diri selalu lalai dan leka,
nak memberi erti dan panduan pada anak sendiri.. aduhh
kudrat tak terkuat
takdir tak terikat

ke mana hendak diadukan lemah
ke mana hendak dilalukan susah

"wahai isteri, pada mu rindu yang tak pernah hilang saat kandungan memberat hingga terduduk dalam solat malam mu"

this is for semua yang berstatus suami.. untuk ahlia mereka.. ;)

http://www.youtube.com/watch?v=w5IaWi98ZQ0&feature=related

-Rom&parsi

zukhirman said...

comel!!

Anonymous said...

salam hamka,
ank ko sume comel!!!~~~

5 said...

salam hamka,
ank ko sume comel!!!~~~

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

Ha ah..Hamkan..entry lama..dah resend e-mail.
Entahla mayb hamka tergelak baca tp harap hamka dpt kasi cara yg sesuai untuk explain kepada sahabat saya tuh...

Nor Azikin said...

yang anak last tu comel. anak betul ke? hehe. gurau :) cute sgt.

Hamka said...

kiwi gold

terima kasih…

--------
kamal

errr

-------
XX

Wow!

---------
Norshuhada

Oh..

---------
-Rom&parsi

: )

--------
zukhirman

woha!

-------
5

Alhamdulillah

----------
LiFe Is BeAuTifUl LyRiC

Dah jawab, pelik, macam belum pernah baca email tu..

--------
Nor Azikin

Gambar anak kecil yang besar ada kat entry : Maulidul rasul

AIDA - GIFT FROM HEAVEN said...

Salam Hamka ,

Saya suka baca blog Hamka , tapi tersangat malu bila baca bab sensitif Hamka dan isteri.

Boleh tak Hamka cuba kurangkan atau kalau boleh cari perkataan yang lebih sesuai sebab yang mengikuti blog ni ada yang masih muda remaja .

Ikut sunnah nabi juga , sebab nabi sendiri sangat pemalu , tutur kata bahasanya lembut dan berlapik dan tidak over dalam hal-hal sebegini.

Hamka said...

terima kasih

Hasbullah Salih said...

betul hamka, nila din beramboi yg dijadikan watak kartun oleh ujang. pokcik tu pesakit mental dan diinterbieu oleh sekumpulan pelajar jurusan psychology dari ITM klu tak silap. dan rakaman tape tu telah meletup hingga sampai ke pendengaran aku yang baru akil baligh masa tu. memang lawak gila mendengarnya.

sayang sekarang rakaman tu telah pupus. tapi kebanyakannya masih ada dalam kepala hotak aku. termasuk yang di atas tu. jadi buat encik -bakalmayat-, maaf sekiranya lawak tu tak lawak. dan bukan aku reka pun. tak caya tanya hamka.

Hamka said...

pujaan sirap dalam kaset din beramboi, lawak jugak

tapi bukan din beramboi arwah tu, ujang punya

Anonymous said...

Bila tengok gambar anak2 hamka tu terkejut lak.. nampak lutut.. aurat tu...

Hasbullah Salih said...

Kesian bebudak yang belum akil baligh pun dijadikan sasaran...

Hamka said...

diorang dah takde kerja..

sayuri90 said...

pecah perut gelak cerita pasal anak kedua tu..ternak denesor?huhu..

Hamka said...

pecah perut pecah gelas, lepas baca harap balas, betul ke?

jauharie87 said...

salam

hehhee xsabar2 nak cepat2 nikah..
sb tau pahala n rezeki akan melimpah-limpah tuhan akan beri.. amminnn

wassalam

Hamka said...

tau takpe