Oct 7, 2019

Baca Ini Jika Tak Pandai Bahasa Inggeris?


(Pesanan Hamka kepada anaknya-Mengeteh di Kubur Ayah)

Anakku,

Lupa pula nak cerita tentang peri pentingnya belajar bahasa Inggeris. Baik! Kepada anak yang dah pandai bahasa Inggeris boleh abaikan surat ini. Biarkan ayah ajar anak yang lain.
Semua sedia maklum bahasa Inggeris itu penting kerana banyak sekali sumber ilmu yang dapat dirujuk dalam bahasa ini. Wikipedia yang menjadi rujukan terbesar pun ditulis dalam bahasa Inggeris. Begitu juga kalau korang berniat untuk menyelamatkan dunia, maka ‘kerja’ itu akan jadi lebih mudah bila korang pandai English. InshaAllah berjaya terutamanya jika korang expert like a crazy pig (pandai gila babi).

Nota: Gila babi bukan digunakan untuk menghina tapi untuk menujukkan rasa kagum yang teramat iaitu kagum gila babi. Harap maklum.

Berbalik pada topik utama. Dipendekkan cerita, dulu ayah adalah seorang Melayu yang malas untuk belajar bahasa Inggeris. Mungkin pada zaman ayah, PM belum mewajibkan lagi pelajaran matematik dan sains dalam bahasa Inggeris. Lagipun pada masa itu belum ada internet, maka ayah membuat endah tak endah dengan pentingnya BI (alasan semuanya itu).

Sehinggalah pada suatu hari, ayah melihat sekumpulan budak-budak Punk ketawa selepas membaca tulisan di dinding tandas. Hal ini membuatkan ayah iri hati dengan kelebihan ilmu mereka dan ditambah pula dengan ramainya pendosa dari luar negara yang datang ke Malaysia, maka ayah memulakan langkah to improve my English sebagai salah satu kaedah yang lebih cepat dalam usaha menyelamatkan dunia. InshaAllah!

Bak kata pepatah:

“Everyone should be able to do one card trick, tell two jokes and recite three poems, in case they are ever trapped in an elevator.”  (Lemony Snicket)

Namun, oleh kerana ayah dah lama habis sekolah dan datang dari keluarga yang kurang berkemampuan, maka ayah belajar bahasa Inggeris dengan cara sendiri.

Sekarang, berkat usaha gigih, karisma, dedikasi dan integriti... err… kejap! Cerita ini bukanlah nak bercerita tentang ayah yang pandai English gila babi, tapi cerita tentang bagaimana kita boleh cepat pandai dalam bahasa itu. Bila cepat tiada lagi istilahhot-hot chicken shit’.

Kalau mahu belajar apa-apa bahasa, perkara pertama adalah korang kena ada kamus sendiri. Korang kena beli kamus dan bawa ke mana sahaja. Kalau boleh hafal satu kamus. Jika dulu nabi digelar ‘al-Quran bergerak’, sekarang giliran korang pula menjadi ‘kamus bergerak’. Jika ada kawan bertanya, what is inception? Terus dapat jawab, nampak tak?

Ayah tahu, korang lemah BI bukan sebab bodoh tetapi korang tak tahu makna dan malas menghafal kerana dalam otak sudah ditanam ‘tak tahu English pun boleh hidup juga’ ataumalaikat dalam kubur tak tanya dalam bahasa Inggeris’. Bukankah dalam syurga lebih afdal cakap Arab? Arghh… malas nak cerita bab ni. Apa kata korang buang persepsi itu. Jangan jadikan itu alasan dan halangan.

 Ayah juga hairan kenapa pelajar dalam kelas English jarang bawa kamus. Masalah utama korang adalah tak tahu makna. Jadi, kalau tak tahu kenalah beli kamus dan hafal. Itu kunci yang pertama!

“Don't be so humble, you are not that great.”  (Golda Meir)

Dah ada kamus? Sekarang pergi beli buku nota untuk mencatat perkataan yang tak faham sewaktu membaca dan sebelum tidur hafal balik perkataan baru tadi.

Jadi korang akan ada dua buku, satu adalah kamus dan satu lagi buku nota yang akan menjadi kamus peribadi kerana korang akan mencatat perkataan baru dan tak tahu makna sahaja. Lama kelamaan, buku nota itu akan menjadi tebal dan korang dah tak perlu merujuk kamus lagi.

Pilih bacaan yang mudah dahulu. Kalau boleh ambil bahan bacaan budak tadika, baca dan faham makna keseluruhan cerita. Selepas itu, baca buku budak sekolah rendah pula, seterusnya buku sekolah menengah dan akhirnya bacalah novel Inggeris sebelum membaca tafsir al-Quran dalam bahasa Inggeris.

Ayah masih ingat apabila baru berkecimpung dalam dunia internet, rasa teruja sungguh. Begitu banyak sumber ilmu yang boleh kita terokai. Buka sahaja Wikipedia bermacam-macam cerita yang boleh dibaca. Ayah pun baru tahu apa itu Rotten Tomatoes, siapa Maddox, imdb info dan banyak lagi istilah baru. Tetapi sebelum itu kenalah pandai English dulu!

Bila dah pandai, boleh mula berniat untuk berdakwah ke peringkat antarabangsa. Bukan setakat dari Perlis sampai ke Sabah saja perjuangan kita. Think BIG dan langkah kita akan besar tapi jika Think SMALL maka langkah pun akan small.

Contoh: Jika korang fikir habis belajar nanti cukuplah dapat bekerja makan gaji di company yang stabil, maka perjalanan hidup akan terhad kepada kerja lapan jam sehari, lima hari seminggu dan menunggu dinaikkan pangkat. Tetapi jika korang fikir mahu berbisnes, mencipta produk, menggaji pekerja, kayakan diri sendiri dan membuat sesuatu yang bermakna, maka perjalanan hidup korang akan luas tiada penghujungnya. Tapi sebelum nak mendapatkan semua ini, kenalah pandai bahasa penjajah!

“To stay around (if you dot want to go far), learn bahasa tempatan. To go futher, learn bahasa penjajah!” (Hamka Kereta Mayat)

Dalam saki-baki hayat yang masih tinggal, ayah belajar bahasa Inggeris. Seronok juga dapat belajar, semuanya dengan pertolongan Allah.

Ayah memang rajin baca Wikipedia. Sambil baca sambil buka kamus, (sekarang dah ada Google Translate lagi senang). Selepas itu ayah beli akhbar The Star, komik English (sekarang banyak yang online) dan juga kitab karangan Maulana Yusof Mutakhab, hadis versi English. Baca, baca dan baca…

Dari dulu ayah suka tengok movie. Selesai tengok movie, ayah akan baca sinopsis atau plot cerita dalam bahasa Inggeris untuk tahu penggunaan ayat. Mana yang tak faham ayah akan catat dan hafal pada waktu makan. Begitu juga dengan komik Dragonball dan GTO, walaupun dah khatam dalam bahasa Melayu, ayah baca pula versi bahasa Inggeris di internet.

Bila berjalan ayah akan bawa kamus, (sekarang cuma perlu download aplikasi ke dalam telefon) jika nampak tulisan yang diconteng di dinding tandas awam dalam bahasa Inggeris, ayah akan buka kamus dan ketawa jika lawak itu bermutu tinggi.

Contoh lawak di dinding tandas;

A successful man is one who makes more money than his wife can spend. A successful woman is one who can find such a man. (Lana Turner)

Untuk lebih cepat pandai, ayah pinjam dua buku dari perpustakaan awam iaitu versi Melayu dan Inggeris. Kedua-dua buku itu ayah akan baca dan bandingkan. Antara buku yang ayah buat begitu adalah How To Win Friends & Influence People tulisan Dale Carnegie, Rich Dad Poor Dad dan banyak buku popular lain.

Untuk dapat saham di dunia dan akhirat pula, ayah baca buku islamik yang ada dua versi BM dan BI seperti buku tafsir dan hadis. Kedua-dua buku itu ayah baca dan bandingkan. Ada juga waktunya bonda akan membaca taklim dalam BM dan ayah semak dalam BI.

Contoh hadis bahasa Inggeris yang dipetik dari A Selection of Hadith;

Nabi said: He is wise and shrew who takes account of himself and prepares for what is after death. And he is weak and incapable who follows his desires and yet pins high hopes on Allah’s Mercy. (Tirmidhi)

Kadang kadang ayah kaji falsafah Inggeris:

“Before you were born, your parents weren't as boring as they are now. They got that way from paying your bills, cleaning your clothes and listening to you talk about how cool you thought you were. So before you save the rain forest from the parasites of your parent's generation, try delousing the closet in your own room.” (Bill Gates)

Ada masanya apabila menonton filem, ayah akan fokus pada subtitiles dan gunakan dalam kehidupan seharian. Contoh petikan dialog daripada filem Bujang Lapuk (The Three Bachelor Warriors).

Aziz        : Probably, that house that you mentioned, has anyone occupied it yet?
Sudin    : Which house ?
Aziz        : That house, the one that you kept talking about.
Sudin    : Oh, that house. It's still vacant ... if we apply for it, we'll get it.
Aziz        : How many rooms, Din ?
Sudin    : I saw three rooms.
Aziz        : That's good. Each of us can have a room to himself. Are they large ?
Sudin    : Not very. But it's long, 7 feet ... about 3 feet long and 7 feet deep.
Aziz        : Quite big, huh, there's even depth..that's A GRAVE !

Woha!

Bila dah naik sheikh, ada juga ayah cuba menyanyi lagu Melayu dalam Bahasa English seperti lagu;

Sekadar Di Pinggiran - Just at the Edge
Menaruh Harapan - Pinning on Hope
Kau Kunci Cintaku Di Dalam Hatimu - You are the Key to My Love in Your Heart
Takdir Dan Waktu - Fate and Time
Pada Syurga Di Wajahmu - Your Heavenly Face
Teratai Layu Di Tasik Madu - Dying Lotus in the Honey Lake
Tanya Sama Itu Hud Hud  - Ask the Woodpecker
Cinta Beralih Arah - Love Turns Away
Jerat Percintaan - Love Trap
Balqis - Queen of Sheba
Rela Ku Pujuk - I'm Willing to Entice
Gemilang - Glory
Terlalu Istimewa - Too Special                  
Awan Nano - Nano Cloud
Terukir Di Bintang - Etched In the Stars 
Bahagiamu Deritaku - Your Happiness is My Pain      
      
Kalau masih tak faham lagi, di sini ayah paste satu lagu yang paling ayah suka nyanyi dulu.

Aci-Aci, open the door,
Nana come back at one a.m,
Don't be afraid of the owl,
Nana bring Semambu of cane.

Nana Nana, come home rush,
Aci afraid to be all alone,
There's a ghost behind the house,
Shifty eyes and a striped nose long.

Aci aci, don't be afraid,
Nana have Oh! a stunt machete,
Ghost and demons will be afraid,
See the machete, surely they desperated!

If Nana, just say so,
Then my heart is calm so-so,
If come again, ghost and demons,
Aci will beat them with a brooms!

(Lirik tibai, mintak tolong cikgu Inggeris betulkan)

Selain itu, untuk menambahkan kefahaman dalam English, ayah juga berpantun dengan orang-orang tua.

Contoh pantun;

The Pandan Island is far from land,
The Daik Mountain has three peak,
Though the body has rot in the sand,
The good deeds are never forget.

(grammar silap sikit sebab nak bagi belakangnya sinomim, adohai)
Ayah juga ada berteka-teki dalam bahasa Inggeris;

1. Which mountain has three peaks?
2. Which island is far from land?

Sesekali, apabila berdiri seorang diri depan cermin, ayah akan menari macam Michael Jackson dan menyanyi lagi ini;

You better run, 
You better do what you can,
Don't wanna see no blood, 
Don't be a macho man,
You wanna be tough, 
Better do what you can,
So beat it, 
But you wanna be bad,
Just beat it.

Bonda korang cukup menyampah tengok ayah tergedik-gedik sepahkan bilik tidur dengan tarian gimnastik. Woha!

Kadang-kadang ayah akan berpatriotik dalam Bahasa Inggeris;

Rukun Negara

Kepercayaan kepada Tuhan - Belief of God
Kesetiaan kepada Raja dan Negara - Loyalty to King and Country
Keluhuran Perlembagaan - The Supremacy of the Constitution
Kedaulatan Undang-Undang - The Rule of Law
Kesopanan dan Kesusilaan - Courtesy and Morality

Bila jumpa member-member berpendidikan tinggi yang bergelar pensyarah, doktor atau professor, tanpa segan silu ayah akan terus bercakap dalam bahasa Inggeris dengan mereka. Begitu juga jika berurusan dengan orang Cina dan India, ayah akan speaking dengan mereka. Malahan dengan kucing yang curi-curi masuk rumah pun ayah akan halau dalam bahasa Inggeris. Malah sesekali bila berasmaradana dengan bonda, kami speaking juga. Woha!

Dan pengalaman yang paling bernilai dalam hidup ialah ketika para pendakwah dari luar negara datang berdakwah di kampung kita, ayah akan menjadi pengalih bahasa untuk orang kampung yang tak tahu berbahasa Inggeris. Begitu lebih kurang

“Alhamdulillah, Allah puts the success of human’s life in this world and the hereafter only in the perfect religion. The Perfect religion is carrying out all of the commandments of Allah following the way of Rasulullah S.A.W. All of the companions of Rasullulah have had the perfect religion in their life, It was mainly because all of them had six noble qualities with them. If we want to have the perfect religion in our life, we should follow the footsteps of those successful people by making effort to obtain and bring the six qualities into our life. If we have these six noble qualities with us, we will also be able to practice the perfect religion in our life easily…”

Pada suatu hari, ketika rancak berborak dengan kawan-kawan dalam bahasa Inggeris yang berterabur tapi janji faham, maka terciptalah satu teori baru dalam hidup ayah. Kawan-kawan ayah bila belajar bahasa Inggeris mereka ada target atau measurement masing-masing dalam menentukan setakat mana pengetahuan mereka dalam bahasa ini telah tercapai.

Sesetengah mereka menganggap sudah pandai berbahasa Inggeris apabila boleh berborak dengan pelancong asing. Ada pula yang merasakan mereka sudah fasih berbahasa ini apabila boleh menyanyi lagu Inggeris dan pada masa sama faham maksud tersirat. Ada yang anggap mereka sudah pandai berbahasa Inggeris apabila boleh mengarang resume sehingga diterima kerja. Selain itu, ada yang menganggap mereka sudah fluent English apabila boleh membaca novel barat tanpa merujuk kamus dan lain-lain.

Tapi ayah lain, ayah ada target tersendiri dalam menentukan setakat mana pengetahuan ayah dalam Bahasa Inggeris tercapai iaitu…

Ayah Mesti Bermimpi Dalam Bahasa Inggeris!

Untuk pandai bahasa Inggeris, Ayah mesti pastikan dalam mimpi pun ayah bercakap orang putih. Ayah mesti pastikan selalu bermimpi berada di London atau New York. Ayah mesti berjumpa dengan Avril Lavigne atau Padme Amidala dalam mimpi dan berborak dalam English dengan slang Amerika sambil membuat lawak standard Hollywood. Woha!

                Akhirnya, selepas bertungkus lumus belajar, akhirnya ayah dapat bermimpi dalam bahasa Inggeris. Paling menarik kadang-kadang bermimpi berada di London, malam lain mimpi berada di New York pula. Sudah tentulah dalam mimpi itu ayah bertemu dengan ramai orang putih yang ada iras-iras Angelina Jolie atau Avril Lavigne. Tapi bonda marah bila ayah jumpa artis wanita Hollywood dalam mimpi, adohai.

Kepada korang yang sedang belajar bahasa Inggeris, buat target yang tinggi dalam hidup, THINK BIG! Pastikan belajar sehingga akhirnya korang dapat bermimpi dan mengigau dalam bahasa Inggeris. Itulah tahap tertinggi dalam belajar bahasa ini. Mungkin  sekarang korang belum dapat berdakwah di Amerika, tetapi dengan berkat usaha gigih mulakan dakwah korang dalam mimpi masing masing dahulu.

Boleh?

Habis sampai sini dulu. Jangan lupa mimpikan ayah dan jangan malu tegur dalam bahasa Inggeris.
P.S: Bercerita bab mimpi dalam bahasa Inggeris, kadang-kadang bila terjaga dari tidur, ayah terpaksa buka kamus sebab tak faham dengan mimpi sendiri. Adohai…