Sep 7, 2015

Manusia berasal dari Berok?

(“Apa pendapat anda tentang teori evolusi yang mengatakan manusia berasal dari berok, kerana dalam islam mengatakan manusia berasal dari Nabi adam.”-masa untuk Teori darvin vs Teori Hamka Kereta Mayat )

Son Goku-Mahkluk yang boleh berubah menjadi berok di waktu Bulan Purnama- Woha!


Dalam dunia islam, ada dua perkara yang di patuhi oleh pengikut islam, satu adalah berkenaan ‘hokum hakam’ yang arahannya jelas dari Al quran dan hadis, satu lagi ‘pendapat ulamak’ juga dari ayat Al quran dan hadis tapi lebih kepada ayat yang tersirat,

Lalu muncullah pelbagai mazhab kerana perbezaan pendapat ulamak, tapi perbezaan pendapat ini, tidaklah sampai perlu bergaduh, contohnya dalam semua mazhab Sunnah wal jamaah, setuju, HUKUM solat adalah wajib lima kali setiap hari, tapi PENDAPAT ULAMAK berbeza cara ambil wudhu dan solat. No problem. Tak perlu gaduh gaduh.

Dalam dunia sains pula, sebelum ada bukti mutlak, ia akan kekal sebagai TEORI yang mana jika ianya telah mendapatkan cukup bukti dan telah teruji oleh para peneliti lain, TEORI akan bertukar kepada HUKUM karena tingkat kemutlakannya yang pasti. Contohnya seperti hukum graviti, Hukum Ohm, Hukum Kircoff dan lain lain hokum, sama macam Hukum Hakam yang jelas dalam kesepakatan ulamak, namun dalam bab cabang Islam, maka disandarkan pada pendapat ulamak.

So, Teori Big Bang, Teori Darwin, Teori domino, Teori konspirasi dan lain-lain teori, semua tu Teori.
Orang bodoh sahaja yang mahu bergaduh bab teori, sebab teori masih lagi pada status “hold”.
Jadi alasan mengenai teori evolusi ini tetap bertahan dalam subjek sains adalah  karena memang belum ada orang yang mahu membuktikan secara ilmiah dengan penuh dokumetasi  akan asal usul manusia.

Walaupun mungkin sudah ada percobaan-percobaan untuk menentang teori evolusi ini, namun percobaan itu hanyalah bantahan bawah tanah. Tidak akedemik, atau hujah tak kuat. Jadi belum ada teori penguat yang dapat mengalahkan teori evolusi Darwin. Maka dari itu teori evolusi Darwin masih digunakan dalam rujukan sains.

Teori Darwin mudah, korek bumi, cari tulang orang zaman dulu, yang mana bila gali, mereka jumpa tulang berok besar, DNA pun lebih kurang sama, so secara teorinya, oleh sebab tulang manusia macam sekarang ni tak jumpa berjuta tahun dahulu dalam bentuk fosil, yang ada hanya tulang dinasor dan beruk bersaiz manusia, maka hmmm, mungkin, secara TEORInya, nenek moyang manusia adalah berok. Simple.

Jadi, sebagai sebuah teori, maka akan ada banyak lah kelemahannya, sebab itu di panggil teori, antara  kelahaman yang tercatat dalam bukunya, The Origin of Species, Darwin menulis:
"Jika setiap spesies berasal dari spesies lain secara bertahap, mengapa dimana-mana kita tidak menemukan jenis yang kemungkinan besar merupakan perantara? Kesulitan ini cukup membingungkan saya dalam waktu lama."

Nampak?, dari tulang besar berok, tiba tiba terus pada tulang manusia, mana tulang yang agak match, so itu salah satu kelemahan yang boleh diterima sebab “belum jumpa”.

Macam orang tua yang berevolusi dari bayi, tapi di jalanan kita jumpa kanak-kanak, remaja, orang dewasa, tapi dari berok, kepada manusia, makhluk apa yang kat tengah tengah? Jika berok ada? kenapa makhlok yang kat tengah pengantara evolusi takde?

Jadi sebagai orang Islam, yang nyawa kita dah tak lama hidup, naik kapal terbang boleh terhempas, dan mati, maka senang ikut Al quran. Manusia berasal dari Nabi adam, simple.
So dalam Islam, manusia berasal daripada Nabi adam, adalah jelas dan terang, HUKUMnya wajib percaya, dan tiada pendapat ulamak yang boleh batalkan hujah ini. Simple.
Allah berfirman:
“Sesungguhnya Aku hendak menjadikan seorang khalifah di bumi”. Malaikat bertanya “Adakah Engkau hendak menjadikan di bumi itu orang yang akan membuat bencana dan menumpahkan darah padahal Kami senantiasa bertasbih dengan memuji-Mu dan mensucikan-Mu?” Tuhan berfirman: “Sesungguhnya Aku mengetahui akan apa yang kamu tidak mengetahuinya."

Jadi, dari ayat ini: (Surah Al-Baqarah Ayat 33-39)

Malaikat bantah dengan sebut: “Adakah Engkau hendak menjadikan di bumi itu orang yang akan membuat bencana dan menumpahkan darah?”

Jadi soalan malaikat ni merujuk kepada makhluk sebelum manusia pertama tapi suka buat bencana dan menumpahkan darah.

Jadi kat sini, ehem, ehem, akupun nak buat teori jugaklah, sebab bila nak padukan dengan teori Darwin, aku tak boleh nak guna term ‘wajib percaya’ pada orang kapir, tak adil dalam membahas fakta, maka aku akan lawan teori Darwin dengan teori atas kertas dulu, pembuktian melalui data berdokumentasi, kita buat lain kali bila ada penaja atau derma untuk dana research “The Origin of Species”.

Okey, sambung balik.

Teori aku, oleh sebab Allah cipta Jin sebelum manusia, maka aku agak, makluk yang menumpah darah yang disebut oleh malaikat adalah sejenis jin, Jin berok! Yang Darwin jumpa tulang berok macam orang itu, Jin berok yang punya-Woha!

Jin ni walaupun di cipta dari api, tapi boleh juga duduk atas dunia menjadi makluk berdaging, macam binatang atau gergasi, itu yang ada kisah sahabat bunuh ular, lepas mati ular itu menjadi api, so makluk berdaging yang menumpahkan darah adalah jin berok, ini teori aku guna untuk tolak teori Darwin.

Jadi manusia pertama adalah Nabi Adam a.s yang di cipta oleh Allah dengan sebaik baik kejadian, Jin berok ni jika rujuk sejarah bentuk dia teruk benor, nama pun tak best, seperti australophithecines, Homo habilis dan Homo erectus.

Nak menyedapkan lagi teori aku, sebelum Allah turunkan Nabi adam a.s, semua jin berok ni telah pupus di makan Diego, sejenis Harimau taring panjang (Smilodon), sebab dagingnya sangat sedap jika di makan mentah-mentah.

Ok tak? Jika aku tolak Teori Darwin dan guna teori Hamka keretamayat sebagai hujah, sebab Teori Darwin bertentangan dengan Firman Allah, sedangkan teori Hamka kereta mayat selari dengan Al quran. Kan?!

Akhir kata, tak perlu bergaduh dalam perbezaan pendapat, kerana ada Rahmat di sebaliknya, sama jugak, tak perlu bergaduh dalam perbezaan teori, kerana:

Aku petik ayat Al quran surah Ali Imran190-191:

 “Sesungguhnya dalam penciptaan langit dan bumi, dan silih bergantinya malam dan siang terdapat tanda-tanda bagi orang-orang yang berakal, yaitu orang-orang yang mengingat Allah sambil berdiri dan duduk serta dalam keadaan berbaring dan mereka memikirkan tentang penciptaan langit dan bumi lalu berkata: Ya Tuhan kami, tiadalah Engkau menciptakan ini dengan sia-sia. Maha Suci Engkau, maka peliharalah kami dari siksa api neraka.”

Sekian.

Ps: Ada yang bantah teori aku kerana katanya, DNA dalam tulang berok yang dijumpai, sama macam DNA manusia, aku kata, dalam Al quran juga ada cerita kisah segolongan kaum yahudi yang buat dosa dan di sumpah menjadi berok. Agaknya tulang berok itu kot yang korang jumpa, patutlah DNA sama-Woha!

*****

Update: Ada kesilapan dalam explain term Teori dan Hukum, Untuk dunia biasa, betul aku cakap, tapi untuk sains, lain fahamannya, baca penerangan di bawah, aku akan betulkan balik nanti, terima kasih kepada Doktor!

Mohd Syamirulah Rahim 

The Theory of Evolution is a theory, but guess what? When scientists use the word theory, it has a different meaning to normal everyday use. That's right, it all comes down to the multiple meanings of the word theory. If you said to a scientist that you didn't believe in evolution because it was "just a theory", they'd probably be a bit puzzled.

In everyday use, theory means a guess or a hunch, something that maybe needs proof. In science, a theory is not a guess, not a hunch. It's a well-substantiated, well-supported, well-documented explanation for our observations. It ties together all the facts about something, providing an explanation that fits all the observations and can be used to make predictions. In science, theory is the ultimate goal, the explanation. It's as close to proven as anything in science can be.

Some people think that in science, you have a theory, and once it's proven, it becomes a law. That's not how it works. In science, we collect facts, or observations, we use laws to describe them, and a theory to explain them. You don't promote a theory to a law by proving it. A theory never becomes a law.

This bears repeating. A theory never becomes a law. In fact, if there was a hierarchy of science, theories would be higher than laws. There is nothing higher, or better, than a theory. Laws describe things, theories explain them. An example will help you to understand this. There's a law of gravity, which is the description of gravity. It basically says that if you let go of something it'll fall. It doesn't say why. Then there's the theory of gravity, which is an attempt to explain why. Actually, Newton's Theory of Gravity did a pretty good job, but Einstein's Theory of Relativity does a better job of explaining it. These explanations are called theories, and will always be theories. They can't be changed into laws, because laws are different things. Laws describe, and theories explain.

Just because it's called a theory of gravity, doesn't mean that it's just a guess. It's been tested. All our observations are supported by it, as well as its predictions that we've tested. Also, gravity is real! You can observe it for yourself. Just because it's real doesn't mean that the explanation is a law. The explanation, in scientific terms, is called a theory.

Evolution is the same. There's the fact of evolution. Evolution (genetic change over generations) happens, just like gravity does. Don't take my word for it. Ask your science teacher, or google it. But that's not the issu we are addressing here. The Theory of Evolution by Natural Selection is our best explanation for the fact of evolution. It has been tested and scrutinised for over 150 years, and is supported by all the relevant observations.

Next time someone tries to tell you that evolution is just a theory, as a way of dismissing it, as if it's just something someone guessed at, remember that they're using the non-scientific meaning of the word. If that person is a teacher, or minister, or some other figure of authority, they should know better. In fact, they probably do, and are trying to mislead you.


Hamka (Kereta Mayat) 

Good explanation, i accept was wrong in term to discribe 'theori' and 'law, I need to correct some mislead here, both are based on tested hypotheses, also empirical data; Furthermore, both scientific laws and scientific theories could be shown to be wrong at some time if there are data to suggest so. But, law lebih kepada matematik yang mana tiada ruang untuk pembetulan, sebab jelas formulanya di situ, manakala teori lebih kepada explain, sebab tu aku "boleh" masukkan secara 'pendapat peribadi' asal usul manusia, tapi sepatutnya, kena ada bukti sokongan, jadi dalam kes aku, untuk jawab soalan umat islam yang keliru, dalam tempoh setengah jam, itu yang mampu aku terangkan base tiga ayat Al quran, lain kali, insyaAllah, dengan pencerahan dari pembaca, aku mungkin boleh memberi "pendapat peribadi" dengan lebih make sense, Amin.


Mohd Syamirulah Rahim 

Yeap btul bro hamka, cumanya bidang evolution ni sgt luas merangkumi pelbagai aspek, dari mendelian sampai epigenetic. Hipotesis "manusia berasal dari monyet" hanyalah satu fragment kecil dalam aspek evolusi yang in fact, still open for intepretation seperti teks ibnu khaldun yang saya lampirkan. I agree with you, adalah mustahil nak explain mengenai evolusi yang sangat luas ini dalam tempoh setengah jam, namun tidak bolehlah terlalu simplistik mengatakan "manusia dari beruk" itulah segalanya mengenai evolusi. 

Orang malaysia kita sahaja yang bila sebut "evolusi" benda pertama muncul di kepala adalah "manusia dari beruk". Padahal di barat, pendidikan evolusi bermula dari sekolah rendah lagi diajar mengenai mendelian law. 

Justeru adalah sangat tidak adil, untuk reject evolution secara keseluruhan, apatah lagi mengatakan ianya "just a teori", padahal dengan teori inilah para saintis dari seluruh dunia dapat mengkaji dan membawa banyak manfaat, contohnya seperti memahami dan melawan penyakit virus (h1n1 etc), menghasilkan ubat-ubatan khususnya antibiotik melawat evolving superbugs, memahami penyakit2 genetik dalam aspek biological evolutionary, dsb. Sikap reject secara keseluruhan ini menjadikan umat Islam ketinggalan apabila kita hanya menjadi consumer, menikmati kecanggihan teknologi Barat dek kerana takut mengkaji bab evolusi sebab ianya "sesat".


Hamka (Kereta Mayat) 

Terima kasih atas pencerahan dari doktor, dulu waktu saya kena 'serang' kes vaksin, (sebab saya sokong vaksin), jelas sikap sesetangah orang islam yang tidak adil dalam menilai fact, nampaknya saya pun kena banyak membaca dan mengakaji jika mahu 'menolak' atau 'menerima' sesuatu. pesan pada diri sendiri, terima kasih doktor Mohd Syamirulah Rahim

Mohd Syamirulah Rahim 

No probs bro hamka. Bab evolusi ni actually saya x kisah sgt kalau org salah faham sbb misunderstanding mengenainya dah terlalu menular susah nk ubah, plus mudarat dia tidaklah terlalu besar. Cumanya kalau awal2 lagi budak sekolah dimomokkan (even oleh cikgu) bahawa evolusi ni teori sesat, maka lambat lah malaysia kita nak lahirkan pakar2 dalam bidang genetik dsb buat kajian mengenai virus, hasilkan ubat-ubatan sendiri n halal. 

Berlainan dengan vaksin, geng antivaksin ni secara direct merupakan sebuah humanity threat, apabila diorg jeopardize herd immunity dgn dakyah diorg, so sbb tu yg ni mmg kena tentang habis-habisan. Salute kat bro hamka sbb geng antivaksin ni byk guna hujah dan alasan agama, tp dlm masa yg sama tak ramai golongan agama nk speak up utk kepentingan vaksin ni. Kipidap dongibap!
Post a Comment