Aug 24, 2015

Zakir Naik Vs Hamka Naik?

(Terdampar Ke Pentas Ceramah Zakir Naik)



Lampu lampu terang menyuluh wajahku, kedengaran dari jauh orang menjerit “naik!”
Akupun toleh belakang, dan melihat lautan manusia. Di depanku ada pentas besar, bersama kerusi dan microphone.

“Naik!”

Jerit orang ramai. Secara spontan aku terus naik dan duduk di kerusi, tiba tiba semua orang diam.
Lantas berlarilah seorang lelaki berkopiah ke arah aku, di telinganya ada alat bantu dengar, tangan kirinya menyentuh nyentuh alat itu.

“Mana Zakir Naik?”

Tanya dia, bukan pada aku, tapi pada alat bantu dengar sebab matanya tak pandang pada aku.
“Habis tu macam mana? Orang dah ramai ni”

Kata mamat berkopiah tu lagi.

“Ok OK”

Baru sekarang dia pandang wajah aku, dan berkata:

“Maaf Bro, patut Zakir Naik duduk sini,tapi dia ke tandas pula, jadi sementara dia datang, boleh tak bagi ceramah tentang Islam dan Sains?”

Belum sempat aku angguk, dia terus blah.

Suasana sunyi sepi.

Akupun apa lagi, terus berceramah di pentas Zakir Naik dengan gaya perasan bagu, adohai.

*****

“Asalamuailakum.

Saya bukan Zakir Naik, Saya Keretamayat Naik!

(takde orang gelakpun)

Dunia ini penuh dengan formula sains, air mempunyai formula kimia H2O, bermakna bahawa satu molekul air terbina daripada dua atom hidrogen dan satu atom oksigen. Ia boleh digambarkan secara ionik sebagai HOH, dengan satu ion Hidrogen (H+) yang terikat kepada ion Hidroksida (OH-). Ia berada didalam keseimbangan dinamik di antara cecair dan wap yang berada pada suhu dan tekanan piawai. Pada suhu bilik, ia adalah cecair yang sangat jernih.

(aku berhenti telan air liur dan sambung ceramah)

Siapa cipta air? Allah!

Siapa cipta Hydrogen? Allah!

Siapa cipta Oksigen? Allah!

Siapa cipta formula H2O? Ahli sains kah? No! Allah! Yes! Allah!

Bila formula ini wujud? Kata ahli sains, hidrogen dan oksigen wujud selepas Big Bang. Tapi Formula H2O wujud bila? sebelum Big Bang? Atau selepas Big Bang?

Bagi kita orang islam percaya dan yakin, Allah cipta air, dan Allah cipta formula bagi air.

Dunia ini dijadikan sempurna dengan formulanya, dari formula simple, panjang darab lebar untuk dapat luas, kepada lebih rumit seperti daya bahagi luas permukaan akan mendapat nilai Tekanan, dan bagaimana perubahan suhu boleh mempengaruhi nilai Tekanan dan Kadar Aliran, sehingga kepada formula yang lebih rumit seperti pembentukkan besi, tembaga, perak dan emas!

Jika lihat pada system suria, setiap planet bergerak pada orbit dengan kiraan yang tepat, bumi berputar 24 jam menjadualkan siang malam, bulan berputar selama 30 hari mengelilingi bumi menghasilkan jadual bulan, dan bumi berputar 360 mengelilingi matahari menghasilkan jadual tahun masihi dan tahun lompat.

Siapa yang cipta semua ini? - Allah!

Siapa yang cipta pada factor gravity, halaju, pressure, temperature, flow, mass, density pada setiap planet sehingga mereka tidak berlanggar antara satu sama lain? - Allah!

Apabila Allah yang cipta alam ini dengan sangat sempurna, sehingga jika ada letupan bintang lalu muncul meteor sesat nak hentam bumi, tapi tiba tiba kerana gravity di planet lain lebih kuat menyebabkan tahi bintang raksasa itu jatuh ke planet lain. Formula juga tu!

Nampak seolah-olah kewujudan planet lain ni sebagai satu kaedah bagaimana Allah nak lindungi bumi guna formula yang ahli sains belum jumpa.

Yang kita tahu, jika ada tahi bintang terlepas daripada radar gravity planet Mustari, ada lagi Sembilan planet lain yang menjadi perisai bumi, dan andai kata ada komet yang terlepas, bulan juga ada gravity yang mengelilingi bumi setiap bulan untuk menhadang hentaman tahi bintang, tak percaya cuba teropong bulan, penuh dengan kawah hasil hentaman tahi bintang, dan bulan juga bertindak sebagai pasang surut air laut agar nelayan mudah buat kerja, dan andai komet besar masih berjaya lepas dari gravity bulan sebab arah paksi yang berbeza, tiba tiba tahi bintang itu akan terbakar dan jadi batu kecil bila berlanggar dengan atmpsohera.

Subhanallah, kenapa bumi masih selamat?, kenapa blue planet ini so-so protection? Jawapannya, sebab Allah yang cipta alam ini, dan Allah telah guna hokum logic untuk jaga alam ini, kerana dunia darul asbab.

Teringat kisah Nabi Isa turun dari langit ke masjid aqsa, sampai di bumbung mintak tangga, orang tanya: kenapa mintak tangga?, Tuan baru turun dari langit dengan cara terbang.
Jawab nabi Isa: Dunia ni darul Asbab.

Nak kalahkan Dajal, Nabi isa guna pedang, waktu perang badar, nak lawan orang kafir yang lengkap bersenjata, ada sahabat bagitahu tiada pedang, jadi tak nak pergi perang, Nabi suruh guna kayu. Bermakna kena guna asbab, atau dalam bahasa sains, logic, formula, common sense. Inilah dunia, tapi orang islam, bila sakit, perlu makan ubat, Cuma jangan yakin ubat boleh bagi sembuh.
Pendek kata, orang kafir, guna sains dan yakin dengan sains.

Manakala orang islam guna sains, tapi jangan yakin dengan sains, guna dengan tangan, tapi dalam hati nafi makluk, dan isbatkan Allah sahaja, Ini adalah hakikat iman.

Ok, saya ada nampak tadi ada orang bukan islam di luar sana, anda tentu pelik melihat orang islam yang bercakap seperti menolak sains, tapi menggunakan juga alatan sains.
Ok, saya nak tanya, Apa maksud ‘Tuhan”?

Dalam bahasa arab di panggil : “ILAH”

NAbi berdakwah dengan lafaz: LA ILAH-HAILLAH!

LA bermaksud “TIADA”, ILAH bermaksud “TUHAN”, dan “ILLALLAH”, bermaksud MELAINKAN ALLAH!

LA ILAH ‘ILLALLAH”, bermaksud TIADA TUHAN MELAINKAN ALLAH!

Kita semua tahu bahawa ALLAH adalah tuhan kita, tapi ILAH itu tuhan siapa?

Dalam maksud bahasa arab, ILAH terbahagi kepada 4 makna.

Iaitu:
•             Ya Mu Lul Kubbul Ilah(hi)
•             Way A Rol Hal (sabdu) la fih(hi)
•             Wa Fa an Na Sa Min (hu)
•             Wa Taut Ma in Nabih (hi)

Siapa yang pandai arab boleh betulkan sebutan, nak senang cerita aku tulis maksudnya dalam bahasa melayu iaitu:-

ILAH terbahagi kepada 4 makna, iaitu..

•             Sesuatu yang hati condong ke arahnya.
•             Sesuatu yang hati nampak penyelesaian masalah padanya.
•             Sesuatu yang hati rasa mesra dengan kehadirannya.
•             Sesuatu yang hati rasa tenang dengan kehadirannya.

Jadi, selepas kita faham maksud ILAH, maka kita faham sudah bahawa ILAH boleh juga berbentuk dalam bentuk berhala, atau harta, atau duit, atau isteri atau apa sahaja yang berupa makhluk.

Yang mana hati kita akan berasa condong, atau nampak penyelesaian, atau rasa mesra dan mungkin akan rasa tenang dengan kehadiran ILAH itu sendiri

Di sini wujudnya perbezaan antara orang kafir dan orang islam…

Tuhan orang islam adalah ALLAH, dan tuhan orang Kafir adalah ILAH iaitu selain Allah.
Itu semua paham, bila kita buat dakwah, orang kapir akan marah kita, standard manusia jahil ciptaan Allah yang tak mahu berfikir. Marah kerana ‘menghina’ ILAH mereka.

Tutup kes.

Yang jadi masalah adalah apabila wujud orang islam sendiri yang marah bila di dakwahkan, bila di nasihati, bila di tegur.

Lalu mereka melenting dan mencarut, mencaci dan menghina kepada orang islam yang ‘mengajar’ mereka…

Kenapa jadi begitu?

Ini adalah kerana dalam diri orang islam sendiri ada juga ILAH yang bertakhta di hati, yang syirik dengan Allah, syirik kecil, syirik yang tersembunyi

Ini bermakna, Ujian Iman bukan hanya datang bila waktu perang jihad, tapi datang dalam setiap keadaan dan setiap waktu, untuk uji iman kita, adakah syirik atau tidak?.

Sebagai contoh, Apabila kita sakit, maka kita boleh lihat hati kita masing-masing, sama ada ternampak ILAH atau ALLAH?

Ke mana hati kita condong? Kepada Ubat yang menyembuhkan?,

Ke mana hati kita nampak penyelesaian? Kepada Doktor pakar?

Ke mana hati kita rasa mesra dengan kehadirannya? Janji Makhluk dan janji Insurans?

Ke mana hati rasa tenang dengan kehadiranya? Allah atau Ilah?(selain Allah)

Maka pada waktu itu hanya Allah dan hati kita sahaja yang tahu samaada kita benar benar condong pada Allah?, atau condong pada selain Allah (makhluk)?

Hanya Allah dan hati kita sahaja yang tahu samaada kita benar benar nampak penyelesaian pada Allah, atau pada makhluk?

Hanya Allah dan hati kita sahaja yang tahu samaada kita benar benar rasa mesra dengan kehadiran Allah, atau selain Allah?

Hanya Allah dan hati kita sahaja yang tahu samaada kita benar benar hati rasa tenang dengan kehadiran Allah, atau selain Allah?

Inilah maksud di sebalik ayat : “jangan mengaku beriman sebelum kamu di uji…”

Bila diri kita ada masalah, hati kita condong ke mana? Kerajaan? Harta? Wang Simpanan? Parti Poliitk?

Bila diri kita ada kesulitan, di manakah kita nampak jalan penyelesaian, Duit?, Kawan kita yang kaya?
Bila jumpa kekasih hati, atau isteri dan anak, apa perasan,? Rasa mesra sehingga menghalang zikir? Rasa takut nak Mati?

Bila dengar lagu hati tenang, bila dengar percakapan dakwah hati rasa gelisah, kenapa?

Semua ini hanya kita dan Allah sahaja yang tahu di manakah tahap iman kita..

Sahabat nabi bila ada masalah hati jumpa Nabi, dan Nabi suruh memperbahrui iman, dengan cara banyak bercakap tentang LA ILAH HAILLAH!

Untuk apa? Untuk betulkan yakin kita, bahawa ALLAH kita hanya satu, tidak berhajat pada Mahluk, Yang Berkuasa Mutlak, tiada yang setara denganNYA..

Allah pencipta, selain Allah semua di cipta.

Allah pentadbir, selain Allah semua di tadbir!

Faham tak?

Kalau tak faham, baca dan ulang dan renung sambil fikir diri sendiri akan contoh dari pengalaman yang lepas-lepas, insyAllah akan faham

Atau senang aku bagi contoh begini:

Jika aku cakap kat korang,

“Woi Mamat!, duit tak boleh bagi senang, yang bagi senang hanya Allah.”

Lalu Mamat marah, dan cakap:

“kalau kau cakap duit tak boleh bagi senang, tak payah kerja ler kerje, bagi semua duit kau kat aku!!”
Persoalannya, Kenapa Mamat marah?

Sebab dalam hati Mamat nampak duit ada jalan penyelesaian, rasa tenang dengan kehadiran duit, rasa mesra dengan duit, lalu duit telah jadi ‘tuhan’ Mamat secara tidak sedar..

Mamat telah syirik dengan Allah secara tidak sedar, syirik yang tersembunyi.

Ini bahaya untuk Mamat dan bahaya untuk bot-bot kecil macam kita semua sebab syirik boleh membawa ke neraka untuk selama-lamanya, dan itu cerita lain,

Apa aku nak cerita adalah, Kenapa Mamat sangat marah?

Sebab bila aku menyatakan yang betul tentang duit, tak boleh bagi manfaat, mamat akan marah balik, sebab duit adalah ‘tuhan’ mamat. Mamat telah anggap aku menghina “tuhannya’…

Dan inilah yang berlaku dalam hidup kita zaman ini, apabila aku cakap Negara islam tak boleh selesaikan masalah, kuasa tak boleh selesaikan masalah, hanya Allah yang boleh selesaikan masalah, Allah tidak perlu kepada sebarang sekutu, dan Allah benci kepada sekutu..

Allah tak perlu kepada senjata, negara dan kuasa kerajaan untuk tegakkan ugama Allah, itu point aku.
Lalu korang marah, melenting, mencaci, menyumpah dan menghina…

Kenapa?

Sebab korang nampak perjuangan korang untuk mendapatkan senjata, Negara atau kuasa kerajaan adalah satu ‘kuasa’ yang dapat menyelesaikan masalah umat islam, korang mulai condong kearah itu, nampak jalan penyelesaian dengan cara itu, rasa tenang dengan kehadiran Negara atau kuasa kerajaan, rasa mesra dengan kehadiran Negara atau kuasa kerajaan, semuanya bila di tukar balik akan berbetuk dalam bentuk harta dan takhta.

Maka apa bezanya korang yang yakin dengan kuasa berbanding dengan Mamat yang yakin dengan duit?.

Korang marah, caci dan maki aku?

Sumpah aku mati cepat?

Kenapa korang marah?

Sebab bila aku menyatakan yang betul tentang harta atau takhta, yang memang tak boleh bagi manfaat, korang terus marah, sebab harta dan takhta adalah ‘tuhan’ bagi kamu, kamu telah yakin ‘harta dan takhta’ boleh selesaikan masalah, lalu nasihat aku terhadap kamu telah di anggap menghina “tuhanmu’ secara tidak langung…

Kamu beranggapan harta dan takhta boleh selesaikan masalah? Naduzubillah!!!

Dan begitulah cerita orang yang yakin dengan partinya boleh bawa ke shurga, tak ikut partinya boleh masuk neraka, nampaknya parti kamu telah menjadi ‘tuhan’ baru yang ada kuasa membawa ke shurga dan neraka ciptaan kamu sendiri, lalu bila ada yang tegur.

Terus marah dan melenting!

Kerana tuhan kamu ‘di hina’ kononnya

Apa lagi nak di kata?

Tak perlu aku ulang lagi.., akupun sedang belajar tauhid, semoga semua antara kita yang ada hari ini dan esok-esok akan mati dalam iman, dalam iman yang mempunyai keyakinan yang betul pada Allah.

Nasihat aku kepada yang melenting dan yang mencaci..

Bertaubatlah, aku juga kena taubat sama, bertaubatlah sebelum jadi mayat…

Kepada yang di caci

Tak payah melenting dan balas cacian, bukan begitu Sunnah Nabi, tak kala Nabi Muhammad SAW dalam satu peristiwa di caci dan di hina, Nabi tersenyum lalu Abu Bakar RA yang tak tahan telinga balas balik cacian,

Nabi terus tinggalkan Abu bakar dengan muka masam sebab ternampak syaitan antara orang yang caci-mencaci

Lagipun orang yang caci mencaci tidak di pandang Allah. Nadzubillah.

Sebenarnya, Bila kita tulis jawapan pada papan putih atau papan hitam waktu bersekolah dulu, selepas cikgu bagi soalan, semua dalam kelas tahu bahawa kita tulis kat papan hitam bukan sebab nak pandaikan papan hitam, tapi nak pandaikan si penulis

Jika korang pasang mp3 Al quran dalam computer, bukan nak pandaikan computer, tapi nak pandaikan korang sendiri, dan jika aku tulis cerita-cerita ugama dalam blog, bukan nak bagi blog aku pandai dan hebat, tapi nak pandaikan aku sendiri, maka begitulah jugak para pendakwah di luar sana, mereka berdakwah berjumpa manusia kerana medan dakwah memang adalah manusia, dalam al quran dah tulis dah..

Tapi mereka dakwah bukan nak betulkan orang, tapi nak betulkan diri sendiri jua, hidayat mana boleh di warisi? Tapi Allah janji nak bagi hidayat pada orang yang buat kerja dakwah, so tak payah marah orang nak cakap-cakap ugama dengan kita., Kalau korang ikut, itu baik untuk korang

Kecuali jika kita tak faham..

Atau tak cuba memahami.

Dan untuk faham bukan setakat baca tulisan aku kat sini, pergi buat dulu, baru tahu dan baru faham apa maksud dakwah.

Orang yang berdakwah untuk betulkan orang lain semata-mata adalah orang yang tak faham ugama, kelak akan dapat dua perkara iaitu:-

-Marah
-Putus asa.

Jadi ada jugak orang yang marah sebab orang tak ikut cakap dia, apa nak buat, niat dia ‘berjuang’ adalah untuk betulkan orang lain semata-mata, betulkan system, betulkan kerajaan, tapi lupa betulkan diri sendiri, jadilah macam syaitan, kasihan.

Woha!

Satu lagi, dah nak habis ni, ada jugak yang marah sebab penyakit hati seperti cemburu, iri hati, sakit hati, dendam, bosan dan sebagainya

Aku malas nak ulas, pergi rujuk Ustaz.

Cuma yang agak kelakar bila dah marah tu ada yang bagi alasan:

“Hamka, kau sudah tidak sehebat dulu”

“Sudah tidak sehebat dulu”?

Apa tu?

Aku tak faham, kenapa aku di takrifkan sebagai “sudah tidak sehebat dulu?”

Patutnya aku marah, tapi… baik tak payah… Cuma aku nak cakap, dan berat untuk aku nyatakan di sini, tapi aku terpaksa, sebab isteri kamu dah cakap kat aku yang kamu semua “sudah tidak sehebat dulu”

Woha!

***
Apa aku merepek? Zakir Naik mana? Aku kat mana ni? Aku dah mati ke? Kenapa aku duduk Pentas ceramah Zakir Naik, bukan aku sepatutnya pergi iktimak Tabligh ke?

Oleh sebab pengalaman beralih lokasi ini berlaku serta merta, aku syak aku sedang bermimpi. Oleh sebab aku sedang bermimpi, aku kena berhati hati jika terasan nak kencing.

Woha sekali lagi! 

PART 2

Brother berkopiah muncul lagi, di telinganya masih ada alat bantu dengar, tangan kirinya menyentuh nyentuh alat itu.

“Zakir Naik dah ready kah?”

Tanya dia, bukan pada aku, tapi pada alat bantu dengar sebab matanya tak pandang pada aku pun.
“Habis tu macam mana? Orang dah ramai ni”

Kata mamat beropoiah tu lagi.

“Ok OK”

Baru sekarang dia pandang wajah aku, dan berkata:

“Maaf Bro, kenapa kau cerita pasal islam dan politik, kami mahu kau cerita pasal islam dan sains, sambung dekat Allah cipta formula tu semua”

Aku angguk minta maaf, dan beliau sematkan bunga semangat dekat poket kiri.

Aku sambung berkhutbah lagi di pentas Zakir Naik:

**
Balik kepada formula tadi, formula faktor gravity, halaju, pressure, temperature, flow, mass, density pada setiap planet sehingga mereka tidak berlanggar antara satu sama lain, subhanallah.
Itu kat luar angkasa, kat dalam badan kitapun ada formula.

Ahli sains panggil  Artificial Inteligent, akan bagaimana proses makanan dalam perut, mengasingkan zat, pembebasan peluh, proses asing air kencing, kejadian tahik, pengeluaran kuku, pecutan air mani, cirit birit, dan macam macam lagi.

Semua tu ada formula, kalau kaji, iman kita akan meningkat, Subhanallah.

Tapi saya lebih suka nak cerita formula dalam bab agama.

Sebab dalam bab dosa dan pahala pun ada formula sebenarnya.

Contoh, Nabi adam dan Siti Hawa, pasangan manusia pertama di cipta Allah. Bagaimana mereka yang boleh berdialog dengan Tuhan tiba tiba buat dosa.

Ada formula dia.

Dan Allah benarkan kejadian dosa ini berdasarkan formula, seperti mana hari ini jika kita masak nasik, nasik masak sebab ada formula. Orang kafir bunuh orang islam, mati orang islam sebab orang kafir bunuh guna formula, Allah benarkan kejadian itu, sebab dunia darul asbab.

Tapi Allah Maha berkuasa, boleh ubah formula yang sudah sunatullah, waktu tu munculah istilah “mukjizat” atau “keramat” yang ahli sains panggil “paranormal” atau black magic, atau nisbah satu dalam sejuta.

Contoh waktu Nabi Ibrahim a.s kena campak dalam api, ikut formula, akan terbakarlah nabi Ibrahim a.s, tapi Allah telah ubah dengan firman pada api: Sejuk dan sejahtera. Maka api yang sama hanguskan tali yang mengikat tubuh Nabi Ibrahim, (ikut formula asal), tapi api yang sama menyejukkan dan menyejahterakan Nabi Ibrahim hingga rasa sejuk selesa macam dalam ‘air cond’.(Allah ubah formula baru terpakai untuk nabi Ibrahim sahaja)

Jadi balik kisah Nabi adam dan Siti Hawa buat dosa, apa formula dia?

Pertama nafsu, dalam syurga Allah cipta pohon larangan, boleh makan semua buah, kecuali dari pohon larangan, nafsu makan, nafsu nak rasa, ada pada Nabi adam dan Siti Hawa, tapi mereka masih mampu tahan. Lalu datang syaitan memujuk nafsu, Allah benarkan syaitan datang dengan kuasa memujuk, tapi syaitan takde kuasa nak ambik buah dan suap ke mulut Nabi adam dan Siti Hawa, tapi syaitan tahu, tak jalan jika pujuk Nabi adam, so syaitan fokus pada  Siti Hawa. Panjang cerita, lengkap semua formula, akhirnya Hawa buat dosa pertama, dan dihukum di buang dari syurga.

Nabi adam pula akhirnya buat dosa juga, tapi formulanya lebih sikit, selain pujukan syaitan dan nafsu, ada tambahan pujukan dari perempuan.

Lalu Nabi adam dan Siti Hawa terbuang di dunia sebagai pendosa, lalu mereka bertaubat, dan Allah ampunkan dosa mereka, akhirnya mereka kembali ke syurga.

Masuk syurga pun ada formula, iaitu bertaubat dan zahirkan taubat.

So formula terbuat dosa dah ada, formula ampunkan dosa pun ada, iaitu Taubat Nasuha.

Tapi dalam bab dosa, Allah tak buat formula simple macam formula nak buat air, H2O misalnya, tapi Allah letak pemalar x.

Contoh nak cari kecerunan, Y=mX + c. yang mana X adalah pemalar.

Maka dalam berbuat dosa, selain hasutan syaitan, godaaan nafsu, faktor persekitaran, genetik dan sebagainya, masih ada pemalar x, iaitu tahap iman kita, inilah yang bakal menentukan dosa terbuat atau tak? Di tentukan oleh Pemalar kita sendiri.

Disinilah firman Allah, Bukan aku yang menzalimi kamu, tapi kamu yang menzalimi diri kamu sendiri.

Pemalar tu, yang merupakan “kuasa membuat pilhan” telah di salah guna buat Nabi adam dan Siti Hawa berdosa, dan kita ulang lagi dosa yang sama, namun berita baik, Allah Maha pengampun lagi Maha Mengasihani, ada formula untuk Taubat di terima juga, dah di cerita dalam Al quran dan hadis, tinggal nak amal sahaja.

Faham tak?

Tanya aku pada audience yang kelihatan tertidur, adohai.

Lepas tu bangun sorang laki berserban dan berjamban menjerit:

“Woi Naik?, kami mahu Zakir naik! Bukan Mayat naik! Apa merepek formula bagai?”

Nampaknya formula untuk menarik perhatian audience gagal, Nampak sangat pemalar x aku fail. Hu hu.

Habis tu Zakir Naik mana? Aku kat mana ni? Aku dah mati ke? Kenapa aku duduk sini? Bukan aku sepatutnya pergi iktimak Tabligh ke? Adohai.

Eh? Rasa nak kencing pulak, Tahan jangan tak tahan! 

PART 3

Belum sempat aku turun dari pentas Zakir Naik, tiba tiba ada ramai penonton cuba bertanya soalan pada aku.

Arghh, sudah, aku bukannya terer macam Zakir Naik.

“Salam malam wahai saudara Hamka”

Tanya sorang penonton memakai baju sari. Perempuan rupanya.

“err, salam malam”

Jawab aku. Wanita tadi terus bertanya soalan:

“Apa pendapat anda tentang teori evolusi yang mengatakan manusia berasal dari berok, kerana dalam islam mengatakan manusia berasal dari Nabi adam.”


Jahanam, susah gila soalan, tapi aku jawab jugaklah, sebab nanti brother pakai kopiah tu marah, susah nanti.

Belum sempat aku nak jawab, tiba tiba rasa nak kencing sangat, lalu lampu lampu pentas bertukar menjadi lampu masjid Sri Petaling.

Aku bermimpi rupanya, nasib baik sempat terjaga dan masih belum mimpi masuk tandas.

Adohai..

(bersambung)

15 comments:

Tornado Assassin said...

bila perhimpunan tabligh?iktimak?

Hamka Kereta Mayat said...

dah lepas kat sri petaling.

tapi ada sambungan di markas terpilih seluruh tanah air.

Anonymous said...

Tiada perbuatan melainkan dari Allah.. Samada baik atau buruk.. Saudara hamka ulang tak istilah beradab para penceramah bahawa tiap yg baik dari Allah dan yg buruk tu dari kelemahan diri sendiri?

rocketflare said...

Terdiam set2 gila kuasa dan pangkat fan parti bendera naik putrajaya ,,,ahhahaha Allah bg kuasa Allah tarik kuasa ,dunia darul asbab ,tp Allah boleh ubah asbab lawan asbab

Anonymous said...

Tuan Hamka. Saya ni cenderung ke arah jemaah yang amalkan dakwah dan tarbiah. Selalunya tak dikupas secara mendalam aspek asbab ni semua. Fokus kat usrah dan modul2nya. Mohon buat entry pasal ni pulak. Huhu.

kimonjawi said...

teruskan tuan,.sejok 2007 hingga leni ambe silent reader tuan,..

tidak terlepas entri2 yg membina,.

sementara ubun terasa embun,.

sebelum nafas tiba di tenggorokan..

wanita bersalin said...

terima kasih perkongsian.....

Anonymous said...

En. Hamka,

Tasauf yang mendalam:

https://www.youtube.com/playlist?list=PLqJPTDHuhyDVVLIU9sORZP8wQmQWK5GYH

Jongoz.

Anonymous said...

dapek koso untuk togak agamo kato eh..kito dgn izin Allah dh pun dapek berkoso atas tubuh sendiri..itu pun makan kadang2 x baco bismillah,ponah mis x bwk tubuh sendiri g solat jomaah kek masjid?..mis sajo2 yo x?laie dio nak ajar manusio pasal dapek koso untuk togak agamo..hehe..kito ngan izin Allah dh pon berkoso atas adik2 kito...ado adik2 kito sumo jadi wali songo?lepak kek sogo ado la kot..jadi wali sogo hehe..

itu pun ekau urang suko kono tipu kek urang politik..bolopas diri jo x payah campur..doa baik2..

detective nie said...

Terbaik hamka. Walaupun formula lawak kurang menjadi. Perlukan value utk c rasanya. Pengupasan semoga yg butthurt terus buthurt agar dia sedar apa yg tertinggal dalam perjuangan. Klau x silap. Mujahidin. Klau syahid tp masih berhutang dan ada Dosa dgn manusia. Akan tertangguh untuk dia ke syurga. ..

Tiffany Lim said...

Agen Bola
Agen SBOBET
Agen Judi
Bonus
Prediksi Bola Jitu
Pendaftaran

Ibrahingtki Dimalaysia said...
This comment has been removed by a blog administrator.
khairi mohamad said...

alhamdulillah... tiada komen :)

lay low said...

bro. ko karkun mana bro.hidayaaaaatttt.. haha

lay low said...

bro. ko karkun mana bro.hidayaaaaatttt.. haha