Oct 21, 2015

Apa itu Freemason dan Illuminati ?

(Freemason dan Illmunity telah buat sebahagian manusia lambat solat Jemaah hari ni- Cerpen oleh Hamka Keretamayat)

Troll bermaksud Berita ini sengaja di adakan untuk tujuan Provokasi, atau fitnah semata-,mata

Di beranda Surau Semusim Di Syurga, aku melihat seorang jejaka hensem sedang geleng kepala membaca keratan atrikel yang di tampal pada papan kenyantaan. Aku pun menghampirinya untuk tengok apa artikel yang buatkan pemuda hemsem geleng kepala macam tak puas hati.

Bila aku baca artikel yang sama, di beranda surau sudah ada dua orang yang sedang geleng kepala.

Tak lama kemudian, dalam tempoh satu sedutan hidap rokok. Aku terus koyakkan artikel tu dan buang dalam tong sampah berdekatan.

“kenapa pakcik?”

Tanya pemuda hensem yang berkulit cerah pada aku dan aksi aku.

“Ini mesti kerja Asraf budak tingkakatan satu tu, apa kejadah berita macam begini nak share pada dinding masjid surau!”

Pemuda tu senyum panjang menambahkan lagi kehenseman sedia ada, lalu bertanya:

“apa yang buat pakcik yakin sangat artikel tu tipu?”

Aku duduk dekat kerusi amil zakat yang kosong, serentak pemuda itu turut duduk pada kerusi kosong sebelah meja zakat. Jawab aku:

“Pakcik tahu siapa yang reka berita palsu ni, namanya hafizbar, dulu waktu dia masih belajar di USA, dia nak buktikan pada pembaca blognya akan betapa bodohnya mereka yang taksub dengan teori kospirasi, dan betapa senang mereka diperbodohkan, lalu hafizbar terus reka berita ini melalui email forward, konon Upin dan IPin adalah agenda yahudi, buktinya, U pada baju Upin adalah USA, dan I pada baju Ipin adalah Israel, untuk lebih troll, I pada Ipin juga mewakili Ilmuniti, dan kaitkan lagi beberapa watak dalam kartun Upin dan Ipin dengan freemason serta dajjal, bila dia sebarkan, terbukti ada ramai orang forward berita ni, terutama mereka yang anti dengan karya kartun tempatan dan bodoh dalam menilai fakta, adohai..”

Pemuda kacak tu gelak, kuat gelaknya, menampakkan giginya yang putih bersih, menambahkan lagi kehenseman sedia ada.

“Pakcik, sungguh terdapat banyak konspirasi dan fitnah di luar sana yang mana mengelirukan serta menyesatkan. Terlebih dahulu biar saya perkenalkan diri saya. Nama saya Jake Hays, berketurunan American dan Sabahan, beragama Islam, dan keluarga saya mempunyai latar belakang freemasonry sejak dari abad ke 19 lagi. Saya boleh cerita detail tentang Freemason tanpa perlu mewakili mana-mana lodge, mahupun mother lodge saya sendiri. Sudikah pakcik mendengarnya?”

Memandangkan waktu azan lagi 19 minit, aku menunjukkan minat dengan bertanya soalan yang memeberangsangkan Jake Hays, hasil borak santai di beranda surau, ini adalah point dari beliau.

1. Freemason mempunyai tiga tahap, iaitu Entered Apprentice, Fellow Craft dan juga Master Mason, Kemudian ada badan-badan persatuan yang lain (appendant bodies) yang mana berkaitan dengan freemason melalui perkara yang tertentu. Ini termasuklah York Rite, Scottish Rite, Shriners, The Eastern Star, untuk yang bawah umur pula adalah Order of Demolay, Rainbow Girls, Job's Daughter dan lain-lain.

2. Di dalam Freemason, pangkat tertinggi yang mana seorang mason boleh perolehi adalah 3rd Degree Master Mason. Tidak ada yang lebih tinggi daripada itu, namun di sebabkan persatuan-persatuan lain mulakan degree mereka dari number 4 dan seterusnya, maka hal seperti ini yang mengelirukan semua orang bahawa kononnya freemason mempunyai 33 degree.

3. Seorang master mason yang mana mempunyai 33 degree dalam appandent bodies tersebut, pangkatnya tetap sama dengan seorang master mason 3rd degree. Orang umum melihat keseluruhan satu degree yang sama kerana FREEMASON mempunyai degree 1 hingga 3, manakala persatuan yang lain mempunyai degree 4 - 33. "4 - 33" ini bagi saya di considered sebagai optional. Tidak kira samada di perolehi atau sebaliknya, tidak ada pangkat yang lebih tinggi dari 3rd Degree Master Mason. So, Jawapannya No.Freemason tidak mempunyai degree lebih daripada 3.

4. Kami sebagai mason sendiri tidak tahu bila sebenarnya freemason di tubuhkan. Namun kami mempunyai rekod bahawa freemasonry boleh di kenalpasti sehingga kurun ke 13. Kami juga mempunyai banyak rekod dalam kurun ke 16. Kemudian, pada tahun 1717, beberapa lodge masonic bergabung bahu kemudian menubuhkan sebuah Grand Lodge, iaitu Grand Lodge of England, grand lodge yang pertama.Kemudian pada tahun 1730, mula didengarkan bahawa terdapat degree tambahan di buat oleh sesetengah master mason seperti Scotch Master, selepas itu terdapat lagi 4 degree lagi di tambah. Kemudian pada tahun 1801, Scottish Rite di tubuhkan. Jadi di sini, anda boleh lihat bahawa appandent bodies tadi tertubuh hasil daripada sesetengah mason mencipta degree tambahan. Pada tahun 1800 juga tertubuh northern jurisdiction dan kemudian southern jurisdiction. 

******
Oh!, panjang lebar penerangan dari jejaka sabahan ini dan aku pun pening dengan penerangan degree 1 hingga 3, lepas tu ada pulak degree 4 – 33, tak nak pening kepala, mari kita Tanya soalan lain:

 “Jadi, Adakah Freemason ini sebuah pertubuhan agama?”

Jawab Jake Hays:

“No. Freemasonry adalah sebuah fraternity atau persatuan, ia bukan lah sebuah agama. Ia adalah sebuah organisasi yang berdedikasi untuk menjadikan seorang lelaki yang baik, menjadi lebih baik. Freemasonry hormat kepada agama yang di anuti oleh ahlinya, tidak kira samada Islam, Kristian, Hindu dan etc. Freemasonry tidak mempunyai apa-apa ajaran yang bercanggah dengan agama, mahupun perlakuan yang melampaui batas agama.”

“Ok, jadi Apakah Ajaran Freemason?”

Jawab Jake Hays:

Freemason mengajar seseorang individu untuk melakukan improvement moral, prinsipal dan lain-lain melalui pembelajaran. Freemason menggalakkan ahli nya untuk belajar, termasuklah dengan membaca falsafah yang di tulis oleh penulis-penulis pada zaman dahulu. Freemason tidak mengamalkan pendapat penulisan purba namun ia di jadikan sebagai bahan renungan dan menjadi penilaian setiap indivitu”

“So, adakah Adakah Freemason ini sebuah organisasi rahsia?”

Jawab Jake Hays:

Tidak lagi. Andaikata freemason adalah organisasi rahsia, sudah tentu pakcik tidak akan mengetahuinya. Freemason adalah fraternity yang mana terbuka kepada semua berdasarkan syarat-syarat kelayakan masonic. Meeting masonic selalunya di hebahkan secara public, bangunan-bangunan masonic di tanda dengan sejelas-jelasnya, dan seorang mason juga berbangga untuk memakai symbol masonic (rantai, pin, cincin & etc). Freemason mewarisi tradisi iaitu tradisi pertukaran rahsia daripada cathedral building guilds sewaktu zaman gelap Eropah. "Rahsia" freemasonry sebenarnya ada kata laluan traditional, tanda-tanda pengiktirafan dan presentation secara dramatik tentang pembelajaran moral. Freemasonry adalah terbuka untuk semua lelaki yang mempunyai karakter yang baik serta percaya kepada kewujudan tuhan. Freemasonry tidak melakukan diskriminasi samada pada bangsa, agama atau pun taraf dan pangkat.

“Bagaimana dengan dakwaan yang mengatakan Freemason mempengaruhi agama?”

Jawab Jake Hays:

No. Freemasonry tidak mempengaruhi mana-mana agama, namun prinsip prinsip serta moraliti Freemasonry sedikit sebanyak di pengaruhi oleh agama pilihan ahli nya.

“Adakah Freemason ini sebuah organisasi global?”

Jawab Jake Hays:

Tidak ada mana-mana badan yang mentadbir Freemasonry. Setiap lodge adalah sama, tidak ada lodge yang boleh mentadbir satu lodge ke satu lodge. Sebuah lodge hanya boleh mentadbir lodge mereka sendiri sahaja. Kuasa penuh di dalam Masonry adalah Grand Master of Masons , bukannya seorang Grand Commander ataupun mana mana ahli yang lain. Grand Master of Masons boleh menggantungkan keahlian mana-mana ahli di dalam lodge nya sendiri sahaja. Tidak ada konsep Organisasi Global dalam Masonry, namun masonry wujud di setiap benua.

“Kenapa Freemason memilih symbol All-Seeing Eye?”

Jawab Jake Hays:

All-seeing-eye melambangkan bahawa Tuhan itu maha melihat dan maha mengetahui setiap perbuatan kita, dan ia juga menjadi peringatan kepada mason bahawa pemikiran dan amalan di dunia akan di catat dan akan di nilai oleh Tuhan.

“Mengapakah wujudnya golongan Anti-Freemason? “

Jawab Jake Hays:Selalunya, anti-masonry memegang kepada dua subject iaitu: Agama "Seorang muslim tidak boleh jadi seorang Mason" dan Konspirasi Politik untuk "mengawal dunia". Hal ini bagi saya adalah menarik kerana, sewaktu berada di dalam lodge, ahli-ahli mason tidak di benarkan pun untuk berbincang tentang Agama mahupun Politik, namun dua isu ini juga yang digunakan untuk menyerang fraternity ini. Adohai…

“Jika Freemason itu organisasi biasa, mengapakah ada "rahsia"?”

Jawab Jake Hays:

Sebenarnya tidak ada banyak rahsia yang ada dalam freemasonry, malah sebenarnya setiap ahli mason sebenarnya keliru, mana satu yang menjadi rahsia nya. Prinsipal moral Masonry adalah sama seperti yang di ajar sewaktu kita berada di bangku sekolah, cuma hanya prosedur dan cara penyampaian  prinsipal itu tadi yang di ajar dalam masonry adalah rahsia, kerana pengetahuan ini membenarkan seseorang mason untuk membezakan seorang mason dan bukan mason. Untuk memasuki sebuah lodge, seorang mason mesti memperkenalkan dirinya, dan rahsia-rahsia itu tadi di praktik kan untuk membuktikan bahawa seorang itu adalah mason. Term yang sesuai daripada rahsia adalah privacy. Masonry bukan organisasi public seperti PIBG sekolah dan lain-lain, ianya seperti Country Club dan etc. Tidak ada seorang pun yang bukan ahli, berhak untuk mengetahui apa yang berlaku di sebalik tabir, ia adalah group peribadi, lebih layak di panggil  perihal peribadi daripada rahsia.

“Mengapakah seorang ahli hendak mengangkat Sumpah sebelum masuk Freemason?”

Jawab Jake Hays:

“Ahli baru hendaklah membuat sumpah yang suci dan benar mengenai perbuatan mereka sewaktu berada di dalam Lodge mahupun Society. Setiap member juga berjanji untuk merahsia kan method traditional yang membuktikan bahawa beliau adalah seorang mason yang mana digunakan untuk menziarah lodge yang dirinya tidak di kenali. Freemason berjanji untuk membantu yang lain jika di perlukan, hanya jika bantuan tersebut tidak melanggar ajaran agama & undang-undang.”

“Mengapakah Freemason menggelarkan Tuhan sebagai Great Architect? “

Jawab Jake Hays:

“Freemasonry respect dan embrace semua ahli yang percaya kepada Tuhan. Keahliah freemason termasuklah Islam, Kristian, Yahudi, Hindu, Sikh, Parsees dan lain-lain. Penggunaan Great Architect adalah untuk menggelakkan percanggahan, kerana melalui term ini, tidak akan berlakunya diskriminasi bagi mana-mana pihak”

“Bagaimanakah seseorang itu boleh menjadi Freemason?”

Jawab Jake Hays:

Untuk menjadi seorang mason, anda hendak bertanya kepada seorang mason, untuk melakukan petition. Freemasonry tidak menggalakkan ahlinya untuk merecruit ahli member baru, ia seharusnya hendaklah atas pilihan seseorang itu sendiri. 

“So apa kata kata terakhir sebelum kita beri laluan kepada Azan berkumandang?”

Jawab Jake Hays:

“Saya harap, kita terutamanya orang Islam jangan cepat mempercayai teori konspirasi terutamanya konspirasi yang menjadikan 'Islam' sebagai aset mereka, kemudian, tanpa soal selidik dan siasat kita terus percaya maka ianya bertentangan dengan firman Allah dalam surah Al hujarat yang menuruh kita menjadi ummat yang menyiasat sebelum percaya,  yang menyiasat pula,  jangan ada dalam kepala sudah di kukuhkan penekanan bahawa satu benda ini memang sesat,-- jika sudah terjadi macam tu, apa guna lagi anda menyiasat ? kerana apapun maklumat yang anda dapat selepas itu, anda akan cuba manipulasi maklumat tersebut agar ia nya sejajar dengan pendapat anda yang telah anda kukuhkan tadi. Malahan bila anda sampaikan kepada seseorang berkenaan hal tanpa bukti kukuh, itu bermakna anda sudah menyampaikan fitnah.

Untuk pengetahuan pakcik, saya telah tulis panjang lebar bab ini di blog saya, boleh tanya soalan pada saya jika nak tahu lebih lanjut, dan di sana, walaupun saya lebih suka menulis dalam bahasa English, tapi untuk menjelaskan bab ini, saya decide untuk tulis dalam bahasa melayu sebab target audience saya untuk main artikel ni adalah orang Melayu sendiri. Sebenarnya saya rasa amat-amat terkilan melihat beratus-ribu orang Malaysia masih terpedaya dan keliru dengan Konsep Freemasonry. 

Seolahnya, sudah jadi satu ajaran, Sebut sahaja Freemason, secara automatic di kepala akan terpampang Illuminati, bila sebut Illuminati pula, maka manusia KHUSUSNYA Islam paranoid akan terus terfikir akan Dajjal. Orang-orang kita telah terpedaya dengan mempercayai benda-benda karut seperti ini sebab mereka tidak punya knowledge asas tentang hal-hal dunia. Seperti lembu yang di tindik hidungnya, apabila video arrivals berkata tentang Freemason & Illuminati adalah satu society dan mereka adalah agen dajjal, orang kita terus mempercayainya.

***
Ternyata perbualan aku dan Jake Hays mendapat perhatian ahli Jemaah masjid yang lain, lalu orang ramai datang keruni kami dan masing masing datang ulang berbagai pertanyaan kepada Jake Hays, aku pulak beransur ambil wudhu, namun masih dengar dengan jelas penjelasan dariJake dan orang ramai:

"anak ni siapa? rancak benar cerita Freemason bukan dajjal ni?"

Tanya sepupu Ustaz Sufi supian, jawab Jake Hays:

"Saya orang islam, Orang sabah, Ayah saya berasal daripada America. Dahulu Ayah saya adalah seorang Minister bagi Methodist Church di Texas. Join Freemasonry pada umur 21, kerana beliau tertarik dengan perwatakan datuk saya yang juga seorang Mason pada ketika itu; yang sememangnya bersederhana dan suka buat charity. Ayah saya tiba di Malaysia atas urusan kerja mengikuti organisasi non-profit ICA (Institute of Cultural Affair) di mana misi mereka adalah untuk membangunkan taraf kehidupan masyarakat terutamanya di kawasan pedalaman.

“Jadi saudara, Apa itu Freemason?” Tanya Kiai Zakaria:

Dengan tabah, Jake Hays menjawab:

“Mason secara asasnya bermaksud 'Pembina'. Freemason menekankan tentang moral diri, "those who are a freemason shall be a good leader, a good citizen, and a good man". Syarat utama untuk menjadi seorang member adalah "Believe in one SUPREME ARCHITECT" yang bermaksud Tuhan, tidak kira Islam, Kristian, Jewish, Buddhist dan lain-lain, manakala seoarang Atheist, or a Pagan TIDAK diterima sebagai seorang Mason”

“Habis tu, Kenapa orang menganggap Freemason sebagai organisasi Jahat?”

Tanya pulak Imam Habib Abib, jawab Jake:

“Kerana terlebih dahulu orang samakan Freemason dengan Illuminati. Illuminati ofcourse mempunyai agenda seperti NEW WORLD ORDER dan kononnya ingin menyesatkan agama Khususnya Islam. Freemason dan Illuminati KONONNYA adalah organisasi yang sama kerana mereka menggunakan symbol yang sama -Eye of Providence- sepertimana yang di claim oleh Series "The Ketibaan Dajjal".

“Kenapa Orang Islam Cepat Mempercayai nya?”

Tanya Aidil Adha pula, Jake jawab:

“Faktor utama adalah dengan cara sesuatu maklumat tersebut di sampaikan. Sepertimana contoh series "arrivelas". Dengan menggunakan ayat-ayat al-Quran, namun menggunakan Fakta realiti yang salah. Sejujurnya, pada awal dahulu, saya hampir percaya dengan "The Arrivals", namun ada satu episode bila dia mengatakan FREEMASON & ILLUMINATI adalah berkaitan, dan mereka claim bahawa dua society ini berkaitan kerana menggunakan symbol yang sama. Kemudian terpampang di kepala saya, Manusia ni guna akalnya atau tidak. Bila saya teruskan menonton series tu, di tunjukkan symbol 'All-Seeing-Eye'. Yes, freemason juga guna symbol tersebut, tapi itu tidak bermakna Illuminati dan Freemason adalah satu society yang sama. Manusia yang intelektual sebenarnya mampu melakukan perbezaan ini, tetapi akibat dengan pendapat yang tersangat extremist dan konservatif, mereka serta merta Tutup Minda dan MALAS nak buat research lebih, mereka lebih suka mempercayai satu benda ni, especially bila banyak melibatkan Agama, conform-conform lah orang mudah terpengaruh,. Mereka tidak sedar bahawa mereka sebenarnya telah di tipu, oleh Series-series yang tidak mempunyai sumber yang boleh dipercayai ini

“Tapi Logo Freemason tu memang mata satu macam Dajjal!”

Tegas anak arwah Bilal Idris Idrus Pilus, jawab Jake:

“ Ok, bang, Sebagai contoh, symbol SWASTIKA, bila anda nampak symbol ni, automatic akan akan berkata, 'Nazi'! Betul kan? Tapi, TAHUKAH ANDA, bahawa Symbol ini adalah juga symbol digunakan sejak Tamadun Indus lagi, keliru? Tak tahu tamadun apa tu? Ketara lah tak fokus waktu subject Sejarah di sekolah menengah dulu, kan? hehe Anyway Indus adalah tamadun India Purba, Salah satu tamadun yang tertua di muka bumi ini.. yet. Symbol swastika ni muncul dalam Agama Buddhism, Hinduism, dan Jainism, adakah ini bermakna agama ini adalah Nazi? Ofcourse Tidak. Begitu juga dengan Freemason & Illuminati, tetapi malangnya  ramai manusia khususnya orang kita sendiri keliru dengan benda ni.

Sebenarnya semua ini adalah berpunca dari kekeliruan orang kita tentang KEPERCAYAAN & PENGETAHUAN.

Adakah kita ingin mengaku bahawa Umat Islam adalah umat paling senang di tipu? TIDAK!
So, kenapa umat Islam serta merta mempercayai dengan benda-benda seperti ini? Hanya kerana mereka selitkan elemen agama untuk mempengaruhi kita? Hanya kerana mereka menggunakan nama Islam untuk memperolehi kepercayaan kita?

And let see, merekah sudah pun BERJAYA. Kita sebagai umat Islam, tengah keliru, tentang dua Society ini, kita sebagai umat islam sudah pun menanamkan sifat benci kepada dua society ini, kita umat islam sudah pun membuat penghakiman secara tidak adil, kita umat islam sudah pun melakukan fitnah bahawa dua society ini adalah agen dajal. Maka, Mereka sudah pun berjaya. Mereka dah berjaya menanamkan Sifat Negatif pada umat Islam. Siapakah mereka ni? Krew di sebalik tabir "The Arrivals" , or mana-mana pihak yang bertanggungjawab lahirkan series ini.

For one thing, kewujudan bagi Illuminati pula masih di ragui, even oleh Worshipful Master of Freemasonry sendiri masih meragui kewujudan mereka.

Apa pun, jika mereka wujud, dan Illuminati bertindak nak teruskan agenda NEW WORLD ORDER mereka, Who cares? Allah merancang, mereka merancang, dan Allah sebaik perancang, Dajjal akan di bunuh Nabi Isa, dan orang beriman tidak akan terkesan dengan firnah dajjal!”

***
Wah rancak sungguh perbincangan di beranda Surau Semusim di Neraka itu, lalu aku pun jerit:

“korang semua, Freemason dan Illmunity telah buat kita semua lambat solat Jemaah hari ni, Adohai”

Lantas semua mereka masuk saf dan solat berjemaah, mengakhiri cerita, suka aku petik pesana Ustaz Azhar idrus berkenaan Dajjal:


“Jadi sekarang ni pertahankan akidah kita, jangan sibuk bergaduh bincang dajjal keluar negara mana, yang ni kata keluar di khurasan, ada yang kata di rusia, ada yang kata di Turkistan, ada yang kata wakaf tapai, tinggalkan semua itu, yang penting, mantapkan akidah, InsyaAllah” 

Tamat.





Ps1: Pesan Ustaz azhar berkenaan dajjal dalam video di atas, jika nak tafsir makna hadis tentang dajjal, biar ada bukti kukuh, dalam blog dan buku hanya andaian yang tidak memberi banyak faedah pada umat islam, Kata ustaz Azhar lagi, Nabi pesan jangan susah pasal dajjal, tapi jaga iman, sampai masa dajjal keluar, kita pasti bersama iman mahdi jika iman kita betul.

Ps2: Bacalah cerpen aku dengan berlapang dada, Aku tidak suruhpun masuk freemason, atau sokong freemason, aku suruh tinggalkan firnah melampau dan teori konspirasi yang mengarut, baca ini bagus juga

Ps: Sebagaimana kita yakin upin dan uipn bukan agenda yahudi, sebgitulah Jake Hays yakin freemason bukan penyembah dajjal, Oh ye, Jake Hays ini wujud orangnya, jika ada nak tanya soalan berkenaan freemason, boleh PM beliau di sini. 
Post a Comment